to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Αντιρρήσεις» ΥΠΕΝ: Δασικά παράβολα και Διατήρηση ακινήτων

Το καλοκαίρι συνεχίζεται με υψηλές θερμοκρασίες σε όλα τα επίπεδα… Η δουλειά πλέον πάλι πιέζει μαζί με τις ημερομηνίες που εξαντλούνται από τις τελευταίες παρατάσεις όπως δασικοί χάρτες και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου…


Και δεν ξέρω αν κάποιος πει ότι μην ζητάτε παράταση αφου ειχατε χρόνο… γιατί η απάντηση που θα του δίναμε θα ήταν ναι είχαμε χρόνο αλλά δεν είχαμε μόνο αυτό!!!

Η τελευταία εξέλιξη που είχαμε είναι ότι στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που τέθηκε σε διαβούλευση περιλαμβάνεται νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων τακτοποίησης των δασικών αυθαιρέτων σε οικιστικές πυκνώσεις, με συνολικά πέντε δικαιολογητικά, μεταξύ των οποίων παράβολο των 250 ευρώ.

Αυτό με τα παράβολα θέλει αρκετό σχολιασμό αλλά πραγματικά δεν ξέρω αν μέσα στη αγωνία του πολίτη αυτό πλέον μετράει…

Παράβολο για όλα σε άλλες περιπτώσεις 20 ευρώ και σε άλλες αρκετά μεγαλύτερο…Και μην ξεχνάμε ότι για τους δασικούς χάρτες πληρώσαμε παράβολα για αντιρρήσεις που δεν ξέρουμε τελικά αν θα γίνει και δεκτή.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε ότι το υπουργείο ΠΕΝ θα προχωρήσει στη σύνταξη μελετών ανά περιοχή, προκειμένου να καταγράψει τις δομημένες εκτάσεις και με βάση τα αποτελέσματα των μελετών θα δώσει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να διατηρήσουν την ιδιοκτησία τους για 30 έτη,  πληρώνοντας πρόστιμο το οποίο θα υπολογιστεί με βάση την επιφάνεια και το είδος του ακινήτου κλπ. Το πρόστιμο  θα διοχετευτεί σε ειδικό ταμείου δασικού ισοζυγίου για έργα αναπλήρωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ακίνητο.

Η νέα ρύθμιση, τροποποιεί το δασικό νόμο 4685/2020,  με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η πλατφόρμα για τα δασικά αυθαίρετα στο άρθρο 52, που αναφέρεται στην «προθεσμία υποβολής αιτήματος υπαγωγής», ως προς τη χρονική λειτουργία της πλατφόρμας. Συγκεκριμένα η νέα ρύθμιση αναφέρει ότι «οι αιτήσεις υποβάλλονται μετά την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας» χωρίς να ορίζει  την ημερομηνία έναρξης της πλατφόρμας ενώ ταυτοχρόνως προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία λειτουργίας της πλατφόρμας έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Η αρχική ρύθμιση του άρθρου 52, που τώρα τροποποιείται πρόβλεψε ότι η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου στις 7 Μαΐου 2020 , δηλαδή έως στις 7 Νοεμβρίου 2020, περίοδος  που παρήλθε άπρακτη, καθώς η λειτουργίας της συγκεκριμένη πλατφόρμας, επί περίπου δύο χρόνια είναι σε εκκρεμότητα.

Πληροφορίες για τον Αύγουστο.

Το ΥΠΕΝ λοιπόν με τη νομοθετική ρύθμιση καθιστά για άλλη μια φορά επίκαιρη την πλατφόρμα για τα δασικά αυθαίρετα, σε συνδυασμό με πληροφορίες, που εκπορεύονται από το υπουργείο ότι προγραμματίζεται να ανοίξει από τις αρχές Αυγούστου.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι σίγουρη απάντηση στο ερώτημα πότε ακριβώς θα ανοίξει η πλατφόρμα, με βάση θεσμοθετημένη ρύθμιση  τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπάρχει.

Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας ανάγεται στο χρόνο  ψήφισης από τη Βουλή του  πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, που περιλαμβάνει τη νέα ρύθμιση για την πλατφόρμα των δασικών αυθαιρέτων και  βρίσκεται στη διαβούλευση. Και η ψήφιση του νομοσχεδίου, που προγραμματίζεται να γίνει στα θερινά τμήματα της Βουλής, ασφαλώς επηρεάζεται από τους προγραμματισμούς των κοινοβουλευτικών και πολιτικών εξελίξεων.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους  μήνες έχουν γίνει πολλές φορές δημόσιες ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη νεοσύστατη γενική γραμματεία Δασών, ότι επίκειται η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας αιτήσεων των δασικών αυθαιρέτων, που αναμένουν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες

Και από την άλλη έχουμε την ισχυρή ομοθυμία για την ολοκλήρωση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου, εκφράστηκε από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, τον πρόεδρο του ΤΕΕ και δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης της συλλογικής έκδοσης «Δασικοί Χάρτες: Νομοθετικό Πλαίσιο και Πρακτική Εφαρμογή», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι όντως αποτελεί υπέρτατο σκοπό η ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ταυτοχρόνως για τη δημιουργία ασφάλειας δικαίου για ιδιοκτησιακά θέματα και τις επενδύσεις.

Και επίσης κανείς δεν μπορεί να πει το αντίθετο στην αντίληψη ότι η σχέση δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος υπήρχε πάντα συγκρουσιακή. Η στάση της πολιτείας δεν ήταν πάντα συνεπής, καθώς κινούνταν στη σφαίρα του απόλυτου ιδεαλισμού ή τη σφαίρα του απόλυτου ρεαλισμού.

Όλοι μας θέλουμε να έχουμε ολοκληρωμένους τους δασικούς χάρτες αλλά χωρίς να σημαίνει ότι θα υιοθετήσουμε και την θέση του Προέδρου του ΤΕΕ ότι ακόμα και αν υπάρχουν κάποια λάθη σε αυτούς, θα διορθωθούν στη συνέχεια.

Η θέση της Πολιτεία σε αντίστοιχα ζητήματα που κρίνουν ιδιοκτησίες, αξιοποιούν εδαφικές εκτάσεις, και διαμορφώνουν οικιστικά και μη σύνολα ήταν πάντα στην βάση της ευαισθητοποίησης του κάθε πολίτη έναντι σε αυτήν. Ο ρόλος του Κρατικού μηχανισμού ήταν πάντα παθητικός, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και όραμα.

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι κάτι που βιώνουμε καθημερινά. Χρησιμοποιώντας αυτό τόσο ως όπλο όσο και ασπίδα θα πρέπει το Υπουργείο να ορίσει με σαφήνεια το πλαίσιο και τις συνθήκες που θα δημιουργήσουν αφενός τις δικλίδες ασφαλείας για την προστασία περιβάλλοντος και των κατά τόπους περιοχών,  και αφετέρου θα δημιουργήσουν τον επιχειρηματικό αυτοματισμό και την τάση επενδυτικών σχεδίων με όραμα ,διασφάλιση ολοκλήρωσης και εξασφάλιση ορθής χρήσης και λειτουργικότητας αυτού.

* Ο Ν. Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός και διατηρεί τον ιστότοπο Laisergo.gr

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)