to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 09.07.2022

Κοινωνία

Τη σκότωσε ο φόβος της επαναπροώθησης: Γυναίκα πρόσφυγας βρέθηκε νεκρή από εξάντληση στη Χίο

Μια γυναίκα πρόσφυγας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εντοπίσθηκε νεκρή σε χωράφι, στην περιοχή Αγία Τριάδα Καρδαμύλων Χίου, χθες Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022. Θεωρείται πιθανό πως είχε φτάσει στο νησί προ ημερών μαζί με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες και κρυβόταν υπό το φόβο της επαναπροώθησης από την ελληνική αστυνομία και το λιμενικό


Όπως γράφει το τοπικό astraparis.gr, μια γυναίκα πρόσφυγας, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εντοπίσθηκε νεκρή σε χωράφι, στην περιοχή Αγία Τριάδα Καρδαμύλων Χίου, χθες Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022. Του περιστατικού επελήφθη η αστυνομία, ενώ στο σημείο μετέβη ιατροδικαστής, ο οποίος και θα διερευνήσει τα αίτια του θανάτου της γυναίκας. Πάντως, από την αστυνομία φαίνεται να αποκλείεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Προσώρας, σημειώνει ο Αστραπάρης.  «είναι άγνωστο αν η συγκεκριμένη γυναίκα προέρχεται από πρόσφατη άφιξη προσφύγων και μεταναστών στο νησί ή αν πρόκειται για άλλη προηγούμενων ημερών», ενώ υπενθυμίζει πως «τέτοιο περιστατικό άφιξης προσφύγων είχε σημειωθεί στις 29 Ιουνίου 2022, ενώ την 1η Ιουλίου 2022, ο astraparis.gr σε νεώτερο ρεπορτάζ του είχε αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός, είχαμε αναφέρει 30, προσφύγων βρισκόταν στα βουνά των Καρδαμύλων σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και η τύχη τους δεν έγινε γνωστή. Δεκαοκτώ πρόσφυγες και μετανάστες είχαν εντοπισθεί και μεταφερθεί στην δομή καραντίνας στην Λευκωνιά Χίου την ίδια ημέρα, πιθανότατα από την συγκεκριμένη άφιξη στην περιοχή του Γιόσωνα Καρδαμύλων».

«Πέθανε από πείνα και δίψα»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γ. Παγούδη από τη Χίο στην Εφημερίδα των Συντακτών, «η γυναίκα, όπως όλα δείχνουν, πέθανε εξαντλημένη έπειτα από πολυήμερη παραμονή στην ύπαιθρο, αφού όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ήταν μέλος μιας ομάδας προσφύγων που αποβιβάστηκε στην περιοχή είτε στις 3/7 είτε στις 4/7 με πιο πιθανή την πρώτη ημερομηνία».

Όπως προσθέτει το ρεπορτάζ, η ομάδα αυτή (...) στην προσπάθεια της να αποφύγει τυχόν επαναπροώθηση, παρέμεινε κρυμμένη στα βουνά των Καρδαμύλων έως και προχθές, όταν άρχισαν να επικοινωνούν με ΜΚΟ ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια. Οι προσφυγες όμως αρνήθηκαν να δώσουν στίγμα, αφού οι εθελοντές σε κάθε περίπτωση θα ειδοποιούσαν τις αρχές προκειμένου να μπορέσουν να παράσχουν βοήθεια αποφεύγοντας τυχόν ποινική εμπλοκή όπως πρόσφατα είδαμε να συμβαίνει με κατηγορούμενο ένα Σύρο επειδή προσέφερε φαΐ και νερό σε μια ανάλογη περίπτωση (...°

«We are coming in Kyios before 5 days and we don\t get any...and one woman in a coma»  ήταν το τελευταίο μήνυμα που απηύθυναν σε εθελοντές», σημειώνεται στο ρεπορτάζ της ΕφΣυν (διαβάστε το εδώ αναλυτικά)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)