to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:27 | 07.07.2022

Πολιτική

«Η ενσωμάτωση των προσφύγων του '22»: Παρακολουθήστε τις εργασίες της δεύτερης ημέρας

Συνεχίστηκαν σήμερα, Πέμπτη 7/7, οι εργασίες της διημερίδας που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτισμού της ΝΕ Ανατολικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, με θέμα: «Η ενσωμάτωση των προσφύγων του 1922 στην ελληνική κοινωνία» - Παρακολουθήστε τις εισηγήσεις της δεύτερης ημέρας όπως μεταδόθηκαν και από το left.gr


Η Επιτροπή Πολιτισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, διοργανώνει Διημερίδα με θέμα: «Η ενσωμάτωση των προσφύγων του 1922 στην ελληνική κοινωνία»

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «σκοπός της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουμε τα πορίσματα της σύγχρονης ιστορικής έρευνας γύρω από το κομβικής σημασίας γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφής και των συνεπειών της.

Με αυτό τον ουσιαστικό τρόπο τιμούμε τη μνήμη των προσφύγων που μεταλαμπάδευσαν στην πατρίδα μας τον πλούτο των παραδόσεών τους, τις Τέχνες, την Παιδεία τους, τη Μουσική και τα Τραγούδια τους, τον δικό τους διαφορετικό πολιτισμό, συμβάλλοντας στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η εγκατάσταση περίπου 150.000 προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, άλλαξε την πόλη. Ο Βύρωνας, η Καισαριανή και ο Υμηττός ιδρύθηκαν για να στεγάσουν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασιατική γη. Μαζί με δεκάδες άλλες συνοικίες, όπως η Νίκαια, η Ν. Ιωνία, η Ν. Σμύρνη, αποτελούν τους συνεχιστές της ιστορίας των Μικρασιατών, που εδώ και 100 χρόνια ζουν και δημιουργούν στην Αττική γη»

Παρακολουθήστε από τη σελίδα της ΝΕ Ανατολικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και από το left.gr τις εργασίες της δεύτερης ημέρας:

Οι αποψινές εισηγήσεις:

Αλεξάνδρα Μούργου, Διδάκτορας πολιτισμικής Γεωγραφίας, ΕΜΠ – Σορβόννη.
«Αστική λαϊκή μουσική και το ρεμπέτικο στις προσφυγικές και εργατικές γειτονιές του Πειραιά».


Αιμιλία Σαλβάνου, Διδάκτορας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
«Από τις μνήμες των προσφύγων στην προσφυγική μνήμη: Οι μεταμορφώσεις της μνήμης στην πορεία ενός αιώνα».


Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Διδάκτορας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
«Πρόσφυγες και ¨γηγενείς¨ στη μεσοπολεμική Αθήνα. Μια δύσκολη συμβίωση».


Συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης.

Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Αυλή του Παλαιού Δημαρχείου Βύρωνα, ενώ στο χώρο λειτουργεί Έκθεση Βιβλίου.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από τις εισηγήσεις της Τετάρτης και εδώ περισσότερες πληροφορίες για τις εργασίες της πρώτης ημέρας:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)