to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:23 | 07.07.2022

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο του Economist: Προϋπόθεση η πολιτική αλλαγή για να βρει η χώρα τον βηματισμό της

Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση για να ξαναβρεί το βηματισμό της και να συνεισφέρει στο βαθμό που της αναλογεί σε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας και προοπτικής για κάθε πολίτη, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλώντας στο συνέδριο του Economist


(φωτ. αρχείου)

Το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει το βηματισμό της έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση με πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα.

Ολόκληρη η ομιλία του όπως μεταδόθηκε:

Όπως σημειώνει η Αυγή:

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατήγγειλε τα μπρος πίσω του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις εκλογές και αναρωτήθηκε αν «υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι έτσι, με τέτοιο έλλειμα σοβαρότητας και ευθύνης, μπορούν να αντιμετωπιστεί οι δύσκολες στιγμές που περνάμε».

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «σε όλες τις συνθήκες, και πολύ περισσότερο σε συνθήκες κρίσης όπως οι σημερινές, χρειάζεται από την πολιτική εξουσία σχέδιο, σοβαρότητα, συναίσθηση της ανάγκης να προστατευτούν, όσο αυτό είναι δυνατό, η κοινωνική συνοχή και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα.

Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από όσα κάνει η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση, που δυστυχώς, επενδύει σε αυτό που ξορκίζει, στον λαϊκισμό, τον διχασμό και την υπονόμευση των θεσμών».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το «παιχνίδι του κυρίου Μητσοτάκη με την κορυφαία εκδήλωση της δημοκρατίας, τις εκλογές. Άνοιξε ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα τη διαδικασία πρόωρων εκλογών. Με δηλώσεις, με ανακοίνωση υποψηφίων του κόμματός του, με διαρροές σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, με κάλεσμα υπουργών και βουλευτών να ριχτούν στη μάχη του σταυρού, στη μάχη της εκλογής τους.

Χτες στη Βουλή με μισόλογα, και σήμερα σε συνέντευξή του πιο καθαρά, ανακάλυψε και μας ανακοίνωσε ότι όλα αυτά που μέχρι χθες ο ίδιος προωθούσε και προετοίμαζε, οι πρόωρες εκλογές δηλαδή, δεν είναι μία εθνικά υπεύθυνη επιλογή».

«Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι έτσι, με τέτοιο έλλειμα σοβαρότητας και ευθύνης, μπορούν να αντιμετωπιστεί οι δύσκολες στιγμές που περνάμε, το πλεόνασμα των πολλαπλών κρίσεων» σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι πρέπει να γίνει

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για να «αντιμετωπιστεί αυτό το πλαίσιο των πολλαπλών κρίσεων, χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος. Και πολιτικού και οικονομικού. Χρειάζονται κυβερνήσεις με το βλέμμα στραμμένο όχι στο πολιτικό κόστος, αλλά στις κοινωνικές ανάγκες και στο αύριο. Και επίσης χρειάζονται θαρραλέες επιλογές και τομές. Να αλλάξουμε πορεία στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό, να μετασχηματίσουμε το στο παραγωγικό μας μοντέλο. Δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας αλλά τις επιδεινώνουν».

Όπως είπε, μόλις την Τετάρτη το ΙΟΒΕ, στο πλαίσιο της τριμηνιαίας του έκθεσης «παρουσίασε μια ανησυχητική εικόνα για την ελληνική οικονομία. Προειδοποιεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι στέρεοι, οφείλονται κυρίως στην υψηλή κατανάλωση και όχι σε μια πραγματική και βιώσιμη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα κληρονομήσουμε, έχουμε ήδη διατυπώσει και συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, ένα πρόγραμμα βιώσιμης και δίκαιης ανάκαμψης».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο κεφαλαιώδες ζήτημα, όπως το χαρακτήρισε, των υψηλών τιμών -  πληθωρισμού και της ανάσχεσης του εκρηκτικού φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.  

«Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που να πιστεύει στο παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Και όχι μια κυβέρνηση που να θεωρεί αμάρτημα προπατορικό να ρυθμίζει τις αγορές και να παρεμβαίνει υπερ του δημόσιου συμφέροντος. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα, αν χρειαστεί, για τη ρύθμιση των ολιγοπωλιακών κλάδων της οικονομίας. Μια κυβέρνηση που θα ισχυροποιήσει τις ρυθμιστικές αρχές, που θα ενισχύσει τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος όπως η ΔΕΗ, ορίζοντας ένα κατάλληλο σχήμα διοίκησης με σαφή πολιτική εντολή τη συγκράτηση των τιμών.

Με τις τιμές στη χονδρική αγορά του ηλεκτρισμού να εκτοξεύονται ξανά στα επίπεδα των 300 €/MWh, με πολύ πιθανή την προοπτική διατήρησής τους στα επίπεδα αυτά, είναι ανάγκη να πάρουμε άμεσα και δραστικά μέτρα.

Που σημαίνει:

  • Ακόμα και αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας.
  • Πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος.
  • Μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν.

Αυτές είναι ενέργειες άμεσης παρέμβασης για την ανάσχεση του φαινομένου» ξεκαθάρισε.

Ωστόσο, αυτό που θα σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα θα «επαναφέρει την ασφάλεια και την προοπτική για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά στη χώρα μας είναι να μπορέσουμε να οργανώσουμε με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα ένα σοβαρό, εναλλακτικό, σύγχρονο πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Προϋπόθεση είναι η ανάδειξη μιας σύγχρονης, προοδευτικής και υπεύθυνης κυβέρνησης, που θα δρα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία του περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια, προϋπόθεση είναι η πολιτική αλλαγή, για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει το βηματισμό της και να συνεισφέρει στον βαθμό που της αναλογεί, σε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική, που θα δώσει ξανά ασφάλεια και προοπτική σε κάθε πολίτης της Ένωσής μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)