to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 07.07.2022

Διεθνή

Οπισθοδρόμηση: Σε ισχύ τίθενται απαγορεύσεις στις αμβλώσεις σε Φλόριντα και Μισισιπή

Οι εξελίξεις αυτές είναι ένα ακόμη πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών μετά την ακύρωση στα τέλη Ιουνίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της ιστορικής απόφασης του 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.


Σε ισχύ είναι πλέον στη Φλόριντα η απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης, αφού την Τρίτη δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να μην εφαρμοστεί προσωρινά η σχετική νομοθεσία, ενώ δικαστής στο Μισισιπή αρνήθηκε να αποτρέψει την εφαρμογή μιας σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ένα ακόμη πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών μετά την ακύρωση στα τέλη Ιουνίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της ιστορικής απόφασης του 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Στη Φλόριντα οι αρχές της ρεπουμπλικανικής πολιτείας άσκησαν έφεση σε απόφαση του δικαστή Τζον Κούπερ, ο οποίος είχε προσπαθήσει να εμποδίσει να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Μετά την έφεση αυτομάτως πάγωσε η απόφαση του δικαστή. Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο που υπέγραψε τον Απρίλιο ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις παραμένει σε ισχύ. Αυτό προβλέπει την απαγόρευση σχεδόν όλων των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα από την τελευταία έμμηνο ρύση. Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν άμβλωση σε περίπτωση που απειλείται η υγεία τους ή αν το έμβρυο πάσχει από μια «θανατηφόρα δυσμορφία».

Λίγες ώρες αργότερα η δικαστής Ντέμπρα Χάλφορντ στο Τζάκσον του Μισισιπή αρνήθηκε αίτημα από τη μοναδική κλινική της πολιτείας που κάνει αμβλώσεις να μην τεθεί σε εφαρμογή νομοθεσία που απαγορεύει σχεδόν εντελώς τις αμβλώσεις.

Η κλινική, η Jackson Women’s Health Organization, προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον νομοθεσίας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Η Χάλφορντ απέρριψε το αίτημά της.

Ο Μισισιπής είναι μία από τις 13 πολιτείες των ΗΠΑ που είχαν υιοθετήσει νομοθεσίες που έχουν στόχο να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τις αμβλώσεις και οι οποίες μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Και στις δύο πολιτείες οργανώσεις αναμένεται να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων, με τους δικηγόρους των κλινικών που παρέχουν αμβλώσεις στη Φλόριντα, την οργάνωση προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU και το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων να έχουν δεσμευθεί ότι θα προσπαθήσουν να «εμποδίσουν μια και καλή» την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης.

Η Φλόριντα ήταν για καιρό η πολιτεία στην οποία πήγαιναν γυναίκες από τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ που ήθελαν να κάνουν άμβλωση στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, καθώς οι γειτονικές της πολιτείες έχουν αυστηρούς περιορισμούς. Στη Φλόριντα επιτρέπονταν οι αμβλώσεις ως την 24η εβδομάδα της κύησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)