to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 07.07.2022

Πολιτική

Μετά από πρόταση Παπαδημούλη, η συνάντηση Μέτσολα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Δεκτή από την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου η πρόταση του Δημ. Παπαδημούλη για ορισμό τακτικών επίσημων συναντήσεων μεταξύ των ‘Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα’ και του Ευρωκοινοβουλίου – Για τον Σεπτέμβριο προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση ενόψει της διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής πράξης για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης


Διαδικτυακή συνάντηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, με τους ‘Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα’ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου, μετά  από σχετική πρόταση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη. Η συνάντηση έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά τo ‘’Βατερλό’’ του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα της Ολομέλειας κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Πέραν της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Έλληνα Αντιπροέδρου, στη συνάντησημετείχαν ο Διευθυντής των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα Antoine Bernard, η Διευθύντρια Επιχειρήσεων Rebecca Vincent, ο Επικεφαλής του γραφείου της ΕΕ και των Βαλκανίων Pavol Szalai, η Αντιπρόσωπος των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα στις Βρυξέλλες Julie Majerczak και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Othman Karas εκ μέρους της Ομάδας Εργασίας που χαράσσει την στρατηγική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα θέματα της επικοινωνίας.

Η Πρόεδρος Μέτσολα αφού ευχαρίστησε τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα για την μακροχρόνια συνεργασία σε σημαντικά θέματα που αφορούν το νομοθετικό έργο του Ευρωκοινοβουλίου, εξήρε τον αγώνα τους για την αποκάλυψη των δολοφόνων της Μαλτέζας δημοσιογράφου-ερευνήτριας Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Η συνάντηση μάλιστα, συνέπεσε με την ομολογία του κύριου κατηγορούμενου στην Μάλτα.

Στη συζήτηση τονίστηκε η συνεισφορά των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα στη διαμόρφωση εκθέσεων της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, σε γενικότερα θέματα Κράτους Δικαίου, καθώς και στο γεγονός ότι η δημοσίευση του Index 2022 για την ελευθερία του Τύπου προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουγγαρία και την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο Διευθυντής των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα Antoine Bernard υπογράμμισε την σημασία των επίσημων απαντητικών αναφορών από 60 περίπου χώρες, που ουσιαστικά βοηθούν στον διάλογο και στην βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου παγκοσμίως.

Αναφερόμενος στην υποβάθμιση και διαγραφή του Index από το επίσημο website και τον λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο twitter, ο Αντιπρόεδρος Karas έκανε λόγο για «ατυχές γεγονός» υποστηρίζοντας πως η συνεχής ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα πρέπει να συνεχιστεί, αναγνωρίζοντας κι αυτός την σημασία του έργου τους.

Με την σειρά του ο Έλληνας Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα για την συνεργασία τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την πολύτιμη γνώση και εμπειρία τους, ειδικά σε μια εποχή με ιδιαίτερες προσκλήσεις για την ελευθερία του Τύπου, που απαιτεί επαγρύπνηση και παρακολούθηση. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και με τακτικές επίσημες συναντήσεις, κάτι που έγινε δεκτό από την Πρόεδρο Μέτσολα, με την επόμενη συνάντηση να ορίζεται για τον Σεπτέμβριο ενόψει της διαμόρφωσης από την Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής πράξης για την ελευθερία των Mέσων Eνημέρωσης (‘’EuropeanMediaFreedomAct’’).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)