to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:01 | 07.07.2022

Διεθνή

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Ως τον Σεπτέμβρη η ανάδειξη νέου ηγέτη των Συντηρητικών και πρωθυπουργού

Μετά την χιονοστιβάδα παραιτήσεων ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε διάγγελμα, όπου και ανακοίνωσε την παραίτησή του - «Είναι φανερή η πρόθεση των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος για ανάδειξη νέου ηγέτη και εν συνεπεία νέου πρωθυπουργού». δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον - Το Σεπτέμβρη η ανάδειξη του νέου αρχηγού των Τόρις και κατά συνέπεια νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προχώρησε σε διάγγελμα προς τους πολίτες το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοινώνοντας την παραίτησή του, αλλά διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου διοριστεί διάδοχός του. Ο Τζόνσον δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού κόμματος να υπάρξει νέος αρχηγός και πρωθυπουργός. 

Σήμερα όρισε ένα υπουργικό συμβούλιο που θα υπηρετεί μέχρι να τεθεί αυτός ο αρχηγός, ενώ η διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος αρχικά θεωρήθηκε πως θα ξεκινήσει άμεσα, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Σεπτέμβρη ο νέος ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times το βράδυ της Πέμπτης, επικαλούμενοι βουλευτές που έχουν γνώση του σχετικού σχεδίου, το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας σκοπεύει να επιλέξει τον νέο ηγέτη του και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου, 

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει από την πλευρά του να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Ντάντριτζ.

«Η διαδικασία της επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα», σημείωσε ο Τζόνσον μιλώντας έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον παραδέχτηκε ότι κανείς δεν είναι απολύτως απαραίτητος και δήλωσε λυπημένος που παραιτείται. Μάλιστα, τόνισε πως ότι εξελέγη με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 και το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το 1979.Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Βρετανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του προσωρινά, αφού ανακοινώσει την παραίτησή του, και ζήτησε να προκηρυχθούν εκλογές. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών, η πρωθυπουργός της Σκωτίας απάντησε ότι αυτό «θα ήταν προς το συμφέρον του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή», αλλά πρόσθεσε ότι εκτιμά πως δεν είναι πιθανό να συμβεί.

Αντίστοιχη άποψη με τη Στέρτζον, ότι δηλαδή ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως και δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα επιλέξει τον διάδοχό του, εξέφρασαν και αρκετά μέλη των Τόρις σήμερα.

Πέντε βουλευτές των Συντηρητικών είχαν ζητήσει ο Τζόνσον να παραιτηθεί σήμερα και ένας άλλος υπουργός να αναλάβει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου των Τόρις, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες, διότι έχει χάσει το κύρος του μετά την παραίτηση περισσότερων από 50 μελών της κυβέρνησής του.

Δύο ανώτερα στελέχη των Συντηρητικών εκτίμησαν ότι ο Ντόμινικ Ράαμπ, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

«Πρέπει να ξεφορτωθούμε τον Μπόρις το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ τοξικός. Ο Ράαμπ θα ήταν αποδεκτός ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός», δήλωσε ένας από αυτούς.

Έπειτα από ημέρες που έδινε μάχη για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε και από αρκετούς συμμάχους του. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, που διορίστηκε στη θέση αυτή μόλις χθες Τετάρτη, ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Εργατικοί: Καλά νέα για τη χώρα 

Πρόκειται για «καλά νέα για τη χώρα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός επρόκειτο να παραιτηθεί. 

«Δεν χρειαζόμαστε μια αλλαγή στην αρχηγία των Τόρις. Χρειαζόμαστε μια πραγματική αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε ωστόσο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον νωρίτερα μίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ για την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Διαβάστε ακόμη: Οι 8 «μνηστήρες» για την ηγεσία των Συντηρητικών // Τα σκάνδαλα της θητείας του Μπόρις Τζόνσον

Σκωτία: Ζητά εκλογές αμέσως μετά την παραίτηση του «τοξικού» Τζόνσον

«Πρέπει να ξεφορτωθούμε τον Μπόρις το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ τοξικός» αναφέρουν σκωτσέζοι βουλευτές

Να μην επιτραπεί στον Μπόρις Τζόνσον να παραμείνει στην πρωθυπουργία ακόμη και προσωρινά δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζητώντας την προκήρυξη εκλογών μετά την ανακοίνωση της παραίτησή του.

«Είναι αρκετά απίστευτο να υπονοεί ότι θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού για άλλους τρεις με τέσσερις μήνες», επισήμανε η Στέρτζον μιλώντας στην τηλεόραση.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών, η πρωθυπουργός της Σκωτίας απάντησε ότι αυτό «θα ήταν προς το συμφέρον του συνόλου του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή», αλλά πρόσθεσε ότι εκτιμά πως δεν είναι πιθανό να συμβεί.

Αντίστοιχη άποψη με τη Στέρτζον, ότι δηλαδή ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως και δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να παραμείνει ως υπηρεσιακός μέχρι το Συντηρητικό Κόμμα επιλέξει τον διάδοχό του, εξέφρασαν και αρκετά μέλη των Τόρις σήμερα.

Μπόρις Τζόνσον: Οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο παραιτηθείς πλέον πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα, ούτε θα κάνει σημαντικές αλλαγές, μέχρι το Συντηρητικό κόμμα να εκλέξει έναν νέο ηγέτη.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Μπόρις Τζόνσον είπε και ότι οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν «από τον επόμενο πρωθυπουργό». Η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εξελέγη.

Η παραίτηση του Τζόνσον είναι μια "ευκαιρία" για τις σχέσεις Δουβλίνου - Λονδίνου, δηλώνει ο πρωθυπουργός Μάρτιν

Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον είναι μια "ευκαιρία" για το Δουβλίνο και το Λονδίνο να ξεκινήσουν σε καλή βάση, εκτίμησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν.

"Έχουμε μια ευκαιρία για να επανέλθουμε στο αληθινό πνεύμα της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού που έχουμε ανάγκη" δήλωσε σε ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από την ηγεσία των Συντηρητικών, ανοίγοντας τον δρόμο για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήταν "τεταμένη και καταπονημένη τελευταία" κυρίως λόγω του σχεδίου του Λονδίνου να αναθεωρήσει μονομερώς τελωνειακές διατάξεις μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, που κρίνεται παράνομο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Ιρλανδία.

Επανέλαβε την ανάγκη να προστατευτεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία έθεσε τέλος το 1998 σε μια σύγκρουση τριών δεκαετιών στη Βόρεια Ιρλανδία μεταξύ των Ενωτικών που είναι προσηλωμένοι στο βρετανικό Στέμμα και των Ρεπουμπλικανών που τάσσονται υπέρ της ενοποίησης.

"Αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ σήμερα και προτρέπω για άλλη μια φορά να απόσχουμε από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια", δήλωσε.

Ο υπουργός Άμυνας Ουάλας φαβορί για την προεδρία των Τόρις

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας θεωρείται φαβορί μεταξύ των στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος για να αναλάβει την προεδρία των Τόρις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημερινής δημοσκόπησης του YouGov, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα.

Μπαράζ παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησης

Σαν χιονοστιβάδα γνωστοποιήθηκαν οι παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με περισσότερα από 50 μέλη να δείχνουν με αυτό τον τρόπο την πόρτα της εξόδου στον Μπόρις Τζόνσον. 

Ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις και η υφυπουργός Οικονομικών Έλεν Γουάτελι ανακοίνωσαν σήμερα την παραίτησή τους, καθώς συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Παράλληλα, παραιτήθηκε και ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς, λέγοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη να αποχωρήσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκειμένου "να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία μας".

«Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός», έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Αμέσως μετά παραιτήθηκαν δύο ακόμη υφυπουργοί της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Ο βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις Γκάι Όπερμαν υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας ότι η απροθυμία του πρωθυπουργού να παραιτηθεί δεν του έχει αφήσει καμία άλλη επιλογή.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κρις Φίλιπ παραιτήθηκε και εκείνος με τη σειρά του έχοντας προηγουμένως ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί.

«Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί.

«Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση ... ως κάποια που βάζει πάνω απ' όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Κρεμλίνο: Ούτε και σε εμάς αρέσει ο βρετανός πρωθυπουργός

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως «ελπίζουμε ότι μια μέρα θα έρθουν στην εξουσία στη Βρετανία άνθρωποι που θα είναι πιο επαγγελματίες και πιο ικανοί»

Αποψη για την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε το Κρεμλίνο , μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Βρετανία, λέγοντας ότι «ούτε και σε μας αρέσει ο Μπόρις Τζόνσον».

Στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ούτε εμείς του αρέσουμε του Βρετανού πρωθυπουργού αλλά ούτε και σε μας αρέσει».

Οι πληροφορίες για επικείμενη παραίτηση του Τζόνσον αφορούν ελάχιστα το Κρεμλίνο, πρόσθεσε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα «πιο επαγγελματίες» να τον διαδεχθούν στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ελπίζουμε ότι μια μέρα θα έρθουν στην εξουσία στη Βρετανία άνθρωποι που θα είναι πιο επαγγελματίες και πιο ικανοί να παίρνουν αποφάσεις μέσω του διαλόγου», συνέχισε, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βρετανία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Με υλικό από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ημερισία

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)