to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:49 | 06.07.2022

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Καμία δέσμευση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αναβάθμιση του ΕΚΑ στο Ίλιον

Φοβάμαι, φοβόμαστε ότι πίσω από τη μη αναβάθμιση αυτού του Κέντρου είναι αυτή η γενικότερη νεοφιλελεύθερη σκόπευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.


Πρωτολογία και δευτερολογία της Χ. Καφαντάρη, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία στην σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της με θέμα  «Προβλήματα του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (EKA) στο Ίλιον». 


 

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ


 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

Πραγματικά η συζήτηση της επίκαιρης γίνεται μετά από μία ερώτηση την οποία καταθέσαμε στις 20 Απριλίου, σχετικά με τα προβλήματα και την ανάγκη αναβάθμισης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης στο Ίλιον. Γι’ αυτό επανέρχεται σαν επίκαιρη.

Κύριε Υπουργέ, το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον είναι η μοναδική δημόσια δομή αποκατάστασης ασθενών σε όλη την Ελλάδα. Έχει μια ιστορία από το 1945 που ιδρύθηκε και πέρασε διάφορα στάδια μέχρι το 2014 που έχει και τον τίτλο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης ενταγμένο στο ΕΣΥ.

Αυτήν την στιγμή το μοναδικό δημόσιο -το τονίζω- κέντρο αποκατάστασης με σημαντική παρουσία, με αξιόλογο προσωπικό, έστω και υποστελεχωμένο, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε βαθμό που να μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες στον τομέα της αποκατάστασης, την στιγμή που υπάρχουν λίστες ασθενών εν αναμονή και οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Αυτό πάντα βέβαια δημιουργεί κάποια ερωτήματα και θα αναφερθώ παρακάτω.

Έχει δύο κλινικές με εκατόν είκοσι έξι κλίνες, προσωπικό διακόσια δέκα άτομα από τα οποία οι εξήντα είναι συμβασιούχοι, οι είκοσι είναι που πάρθηκαν με τον covid και οι υπόλοιποι είναι είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω ΟΑΕΔ. Το ένα τέταρτο των γιατρών που απαιτούνται, των θέσεων, λείπει, όπως και το 50% περίπου του νοσηλευτικού προσωπικού.

Κύριε Υπουργέ, μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις και το καταλαβαίνει κανείς με μία επίσκεψη. Διότι εμείς πραγματοποιήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία γύρω στα μέσα Απριλίου επίσκεψη στον χώρο που είναι εξωτερικά ειδυλλιακός, πράσινος κ.λπ., αλλά εσωτερικά είναι μια σκέτη απογοήτευση. Σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα της αποκατάστασης που το δημόσιο ουσιαστικά καλείται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, δεν μπορείς να βλέπεις τη συγκεκριμένη εικόνα, δεν μπορείς να βλέπεις οροφές να στάζουν, δεν μπορεί από το 1999 η πισίνα λόγω σεισμών να έχει προβλήματα και να μην μπορεί να λειτουργήσει.

Καταλαβαίνουμε ότι στον τομέα της αποκατάστασης αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή το σύστημα θέρμανσης να μη λειτουργεί, εμβαλωματικά να διορθώνεται κατά καιρούς και τον χειμώνα ασθενείς να μένουν παγωμένοι και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό στον τομέα της αποκατάστασης.

Δεν μπορεί τα μαγειρεία να έχουν την εικόνα που έχουν και αυτή τη στιγμή να εξυπηρετείται η δομή με κέτερινγκ, να έχει προσληφθεί μάγειρας με την 6Κ διαδικασία και να μην έχει πάει ακόμα. Και τέλος πάντων υπάρχουν μια σειρά προβλήματα τα οποία είναι σημαντικά, καθώς και μία ολόκληρη πτέρυγα, ένας όροφος που εξυπηρέτησε το Νοσοκομείο των Αγίων Αναργύρων, το ογκολογικό λέω, στον μεγάλο σεισμό που έγινε στην Αθήνα, τώρα ρημάζει, ενώ θα μπορούσε πραγματικά να εξυπηρετήσει κόσμο.

Δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα φυσικά. Οφείλω να πω ότι βλέπω μια κινητικότητα, δεν ξέρω αν είναι προεκλογική, τις τελευταίες μέρες από τον Υφυπουργό που πέρασε, από Βουλευτές της παράταξής σας που περνάνε να δούνε κ.λπ.. Δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει και με το ότι αναδεικνύουμε το θέμα κοινοβουλευτικά ή αν εκφράζει μία βούληση από την πλευρά σας, αλλά που πρέπει να είναι συγκεκριμένη.

Και κλείνω λέγοντας ότι πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και να μας απαντήσετε στα εξής:

Θα ενισχυθεί με προσωπικό η εν λόγω δομή; Θα αναβαθμιστεί; Θα αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές οι κτηριακές; Θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από κεντρικούς πόρους ΕΣΠΑ; Γιατί υπάρχει ένταξη στο ΕΣΠΑ για το ενεργειακό. Τέλος πάντων, τι θα γίνει και με το προσωπικό και πώς θα εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, συμβασιούχοι όποιας μορφής; Ποια είναι τα σχέδια σας για τη μοναδική στην Ελλάδα δημόσια δομή;

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κύριε Υπουργέ, δεν γνωρίζω αν το έχετε επισκεφθεί ο ίδιος και δεν σας το προσάπτω αυτό, γιατί πρόσφατα πήγε Υφυπουργός του Υπουργείου σας να δει τον χώρο, αλλά η κατάσταση η οποία υπάρχει εκεί είναι τραγική.

Λυπάμαι για τα στοιχεία τα οποία σας έδωσαν από το Κέντρο, αλλά νομίζω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για τον απλούστατο λόγο -σχετικά με την έλλειψη προσωπικού μιλώ- ότι για να μπει ένας ασθενής για αποθεραπεία πρέπει να έχει οπωσδήποτε συνοδό, γιατί μόνο ένας συνοδός σε ανθρώπους με προβλήματα κινητικά -και το καταλαβαίνουμε- μπορεί να βοηθήσει.

Λοιπόν, η έλλειψη προσωπικού είναι συγκεκριμένη, σοβαρή. Υπάρχουν ειδικότητες παθολόγων, αναισθησιολόγων, εργοθεραπευτών, νοσηλευτών θαλάμων και πρακτικών νοσηλευτών, οι οποίοι λείπουν. Και πραγματικά το πρόβλημα του προσωπικού είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Αυτό όμως στο οποίο δεν μας απαντήσατε και θα θέλαμε μια απάντηση, είναι για τις διάφορες ταχύτητες εργαζομένων. Σας ανέφερα πριν και για τους συμβασιούχους και μέσω ΟΑΕΔ και για επικουρικούς. Τι σκέψεις έχετε πάνω σε αυτό; Αν πραγματικά θέλετε, ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο, την ουσιαστική αναβάθμιση του εν λόγω μοναδικού Κέντρου Αποκατάστασης, γιατί δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα. Τρία χρόνια είναι Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, τώρα ανακαλύπτει και θα κάνει; Δηλαδή τι έχει γίνει τόσο καιρό, να το πω έτσι;

Διότι φοβόμαστε ειλικρινά, επειδή η λίστα σε αναμονή δεν είναι μικρή, κύριε Υπουργέ, είναι πολύ μεγάλη και ακόμα ακολουθείτε αν θέλετε ένα πρωτόκολλο λόγω covid, ενώ σε άλλες δομές και νοσοκομεία δεν ισχύει αυτό το πράγμα στο δημόσιο, εννοώ για την αναμονή κ.λπ. Αν θέλετε πραγματικά πρέπει να το στελεχώσετε με προσωπικό. Πρώτα όλα πρέπει άμεσα τα κτηριακά θέματα να αποκατασταθούν, γιατί ενταγμένο στο ΕΣΠΑ για τα ενεργειακά είναι από καιρό, δεν είναι τώρα. Μπορούσε κάτι να έχει γίνει στο συγκεκριμένο.

Βέβαια οφείλω να σας πω -και το γνωρίζω και από το περιβάλλον μου- ότι οι λίστες αναμονής ασθενών είναι πάρα πολύ μεγάλες. Δεν είναι μικρή, κύριε Υπουργέ, η λίστα αναμονής, αλλά βέβαια έμμεσα η πολιτική σας -επιτρέψτε μου- στην υγεία είναι να κατευθύνουμε τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα και στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. Φοβάμαι, φοβόμαστε ότι πίσω από τη μη αναβάθμιση αυτού του Κέντρου είναι αυτή η γενικότερη νεοφιλελεύθερη σκόπευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, θα θέλαμε κάτι πιο συγκεκριμένο -επανέρχομαι- σχετικά με τους εργαζόμενους και τη στελέχωση του νοσοκομείου και τις εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις που υπάρχουν.

Ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)