to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 06.07.2022

Πολιτική

Ειρ. Αγαθοπούλου: Να υπάρξουν πολλοί Κουρός από εδώ και πέρα, σαν τον Ιρανό μαθητή που αρίστευσε

«Ξέρουμε, λοιπόν, πολύ καλά τι θα πει να έχεις ξεριζωθεί από τον τόπο σου χωρίς τη θέλησή σου. Ξέρουμε τι θα πει η προσωρινή διαμονή σε καταυλισμούς και σε άθλιες συνθήκες να εξελίσσεται σε μόνιμη συνθήκη», τόνισε η Ειρ. Αγαθοπούλου, αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


H Ειρ. Αγαθοπούλου, αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρμόδια για θέματα Ισότητας των Φύλων, επεσήμανε στην Κοινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων τουΑνθρώπου με θέμα: «Συζήτηση επί θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής,δικαιωμάτων του ανθρώπου και ισότητας των φύλων, κατόπιν σχετικού αιτήματος πρώηνμελών του Κοινοβουλίου του Αφγανιστάν, που φιλοξενούνται στην Ελλάδα»:

Κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Ισότητας και ΔΔΔ και Δικαιοσύνης, παρουσία και του Δικτύου Αφγανών Γυναικών Βουλευτριών και Ηγέτιδων, κατόπιν αιτήματος των τελευταίων, διεξήχθη συζήτηση και ενημέρωση των μελών των επιτροπών για τις επικρατούσες συνθήκες στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η Βουλεύτρια Ε. Αγαθοπούλου, εκπροσωπώντας την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού καλωσόρισε τις εκπροσώπους του Δικτύου Αφγανών Γυναικών Βουλευτριών και Ηγέτιδων, τόνισε την σημασία της αλληλεγγύης των λαών στην πράξη, αναφερομένη τόσο στην γέφυρα που στήθηκε για την μεταφορά των Γυναικών Αφγανών Βουλευτριών, όσο και σε προγενέστερη φάση στην Ειδομένη και στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς και αλλού,  «η οποία κατά το διάστημα των μεγάλων προσφυγικών ροών στη χώρα μας, σήκωσε με πολύ κόπο το δύσκολο έργο της φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών στα βόρεια σύνορά μας.»

«Ξέρουμε, λοιπόν, ανέφερε η κ. Ε. Αγαθοπούλου, πολύ καλά τι θα πει να έχεις ξεριζωθεί από τον τόπο σου χωρίς τη θέλησή σου. Ξέρουμε τι θα πει η προσωρινή διαμονή σε καταυλισμούς και σε άθλιες συνθήκες να εξελίσσεται σε μόνιμη συνθήκη.»

Στη συνέχεια της ομιλίας της, αναφέρθηκε στην δύσκολη χρονική συγκυρία στην οποία λαμβάνει χώρα η συζήτηση, όχι μόνο για το  Αφγανιστάν «αλλά και παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, για τα οποία γίνεται προσπάθεια να περισταλούν, αρχής γενομένης από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Αμερική για την απαγόρευση των αμβλώσεων».

Παράλληλα, εξήρε την προσπάθεια των Γυναικών του Δικτύου, ως νόμιμες εκπρόσωποι του αφγανικού λαού για τις δράσεις τους και τον αγώνα τους ενάντια στους Ταλιμπάν και  την ευαισθητοποίηση της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας για τις απαγορεύσεις, την βία και την τρομοκρατία που ασκείται  στις γυναίκες και τα κορίτσια και σε όλους/ες όσοι/ες διαφωνούν με το αυταρχικό μισογυνικό καθεστώς που επέβαλλαν και το οποίο ανάγκασε «600.000 Αφγανούς και Αφγανές στον εκτοπισμό μόνο το 2021, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες και παιδιά.»«Φεύγοντας, όμως, από το Αφγανιστάν, οι δρόμοι της προσφυγιάς δεν είναι αναίμακτοι», επεσήμανε η Βουλεύτρια, αναφερόμενη στις ανυπέρβλητες δυσκολίες και εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες και οι οποίες δηλώνουν, την απουσία μιας ανθρωποκεντρικής μεταναστευτικής πολιτικής και ένταξης, την απουσία μιας σε βάθος αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Αγαθοπούλου, εξέφρασε την ευχή «να υπάρξουν πολλοί Κουρός από δω και πέρα, σαν τον Ιρανό μαθητή που αρίστευσε στις πανελλήνιες εξετάσεις φέτος, αγόρια και κορίτσια και κυρίως περισσότερα κορίτσια που θέλουν να σπουδάσουν και να ζήσουν μια ήρεμη και ειρηνική ζωή», ενώ διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «είμαστε δίπλα σας, θα είμαστε δίπλα σας, σας στηρίζουμε, γιατί η ισότητα, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η ελευθερία, το δικαίωμα να διαλέγουμε τις ζωές μας αφορά όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)