to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:54 | 05.07.2022

Κοινωνία

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα κύριε Μητσοτάκη»

Στην Τράπεζα Πειραιώς, η χρήση αυτόνομου συστήματος ωρομέτρησης αντί τηςαπευθείας καταγραφής του από τον ίδιο τον εργαζόμενο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε πραγματικό χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στην Διοίκηση να παρεμβαίνει στην καταγραφή του ωραρίου εργασίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τήρηση της νομιμότητας


Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς:

Παρατηρήσαμε την θριαμβευτική επίσκεψη του Πρωθυπουργού, σε ένα supermarketκαι στηνΤράπεζαςΠειραιώς, προκειμένου να αναδείξει επικοινωνιακά την έναρξη εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Για το Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, ευχής έργον θα ήταν να λυθούν άμεσα και οριστικά, τα προβλήματα που επί σειρά ετών ταλαιπώρησαν χιλιάδες οικογένειες,ιδιαίτερα στον τραπεζικό κλάδο όπου οι απλήρωτες υπερωρίες θωρούνταν άτυπο προνόμιο του εργοδότη.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς που πλαισίωνε με χαμόγελο την προεκλογική καμπάνια του Πρωθυπουργού, ήταν η ίδια η οποία είχε καταδικασθεί με το ιστορικά υψηλότερο πρόστιμο του € 1,6 εκατ. για μαζική παραβίαση του ωραρίου εργασίας.

Ωστόσο, χωρίς να επιθυμούμε επ ουδενί να εμπλακούμε σε καμιά πολιτική αντιπαράθεση, ως Σύλλογος εργαζομένων που επί 10 χρόνια αγωνίζεται οι συνάδελφοί μας να επιστρέφουν στα σπίτια τους το μεσημέρι κι όχι το βράδυ, έχουμε καθήκον να επισημάνουμε ότι:

• Μόλις από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, εμφανίστηκαν οι πρώτες καταγγελίες για διευθυντικά στελέχη που «παροτρύνουν» τους εργαζόμενους να δηλώσουν τη νόμιμη ώρα αποχώρησης στο σύστημα και να συνεχίσουν τη εργασία τους εκτός ωραρίου.

• Η Επιθεώρηση εργασίας στην οποία ζητήθηκε πρόσφατα η διενέργεια σχετικών ελέγχων, δεν ανταποκρίθηκε, εμφανίζοντας την ίδια ραθυμία που τη διακρίνει τα τελευταία χρόνια ως προς την επιβολή της νομιμότητας.

• Στην Τράπεζα Πειραιώς, η χρήση αυτόνομου συστήματος ωρομέτρησης αντί τηςαπευθείας καταγραφής του από τον ίδιο τον εργαζόμενο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ σε πραγματικό χρόνο, δίνει τη δυνατότητα στην Διοίκηση να παρεμβαίνει στην καταγραφή του ωραρίου εργασίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τήρηση της νομιμότητας.

• Οι εργαζόμενοι με καθεστώς τηλεργασίας, δεν έχουν υπαχθεί ακόμη στις νομοθετικές προβλέψεις της ψηφιακής κάρτας εργασίας κι ευελπιστούμε να υπαχθούν σύντομα, λόγω και της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης μορφής απασχόλησης.

Για το Σύλλογό μας, η υπόθεση της απαρέγκλιτης τήρησης του νόμιμου ωραρίου είναι ένας διαρκής αγώνας που αναβάθμισε την ποιότητα ζωής των συναδέλφων μας και συντέλεσε στην αποκατάσταση της εργασιακής και οικογενειακής ισορροπίας. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε στο Υπουργείο εργασίας να σκύψει με ειλικρινές ενδιαφέρον στα ζητήματα πρακτικής υλοποίησης κι ελέγχου της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, γιατί στην πατρίδα μας είναι γνωστό ότι δεν πάσχουμε από καλούς νόμους, αλλά από την ευρηματικότητα όσων θεωρούν ότι μπορούν να τους παραβιάζουν χωρίς συνέπειες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)