to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν… αρίστευσαν

Η ιστορία του 19χρονου πρόσφυγα από το Ιράν Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, ο οποίος έφτασε 3 χρόνια πριν με βάρκα από την πατρίδα του μέσω Τουρκίας στη Μυτιλήνη, δεν θα είχε γίνει γνωστή αν δεν είχε… αριστεύσει στις πανελλαδικές εξετάσεις


Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πριν ακόμη να φτάσει να δώσει εξετάσεις και να… αριστεύσει ο 19χρονος Ιρανός πρόσφυγας, έπρεπε πρώτα να έχει σωθεί από τα κύματα που τον έριξαν στην ακτή της Μυτιλήνης και να μην έχει ακολουθήσει το συνήθη δρόμο χιλιάδων προσφύγων σαν κι αυτόν που δεν κατάφεραν να φτάσουν ποτέ στον τόπο προορισμού τους, γιατί τους κατάπιε η θάλασσα.

Αλλά ακόμη κι αν είχε καταφέρει να σωθεί από τα άγρια κύματα, το συγκεκριμένο προσφυγόπουλο για να φτάσει στο σημείο να… αριστεύσει, έπρεπε να έχει γλυτώσει και από τις επαναπροωθήσεις, τα γνωστά push backs, με τα οποία οι ελληνικές αρχές «υποδέχονται» τις προσφυγικές ροές, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν μέχρι τις ακτές της πατρίδας μας.

Αδιαφορώντας πλήρως αν πίσω από τον γενικό όρο Ιρανός ή Πακιστανός ή Αφγανός ή Σύριος πρόσφυγας ή μετανάστης κρύβονται ανθρώπινες ζωές που αν δεν τους έκοβαν το νήμα, κάποτε μπορεί κάπου να… αρίστευαν. Κάποιοι σε εξετάσεις και κάποιοι άλλοι στις τέχνες, στον αθλητισμό ή στις επιχειρήσεις…

Κατά σύμπτωση, λίγες μόλις μέρες πριν και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου 2022, η ευρωπαία επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, έχοντας λάβει υπόψη της δεκάδες καταγγελίες αλλά και έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε ευρωπαϊκά έντυπα, μεταξύ των οποίων και στο Γερμανικό Spiegel, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι αν δεν τερματίσει τις «βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών» θα κοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η δήλωση αυτή της ευρωπαίας επιτρόπου έγινε μετά από την καταγγελία του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται σημαντική αύξηση της παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να ζητήσουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αγώνας επιβίωσης του 19χρονου Ιρανού πρόσφυγα όμως δεν τελειώνει επειδή κατάφερε και βγήκε ζωντανός στη στεριά. Για να φτάσει στο σημείο να πάρει μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις και να αριστεύσει, έπρεπε επιπλέον να έχει επιβιώσει και στο αντίσκηνο όπου έζησε τα τρία αυτά χρόνια, στην προσωρινή δομή του ΚΥΤ (Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης) Μαυροβουνίου, όπου τον χειμώνα πάγωνε από το κρύο και όπου όταν έβρεχε γίνονταν μούσκεμα από τις πλημμύρες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια επικοινωνιακή εκδήλωση καλής θέλησης της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάλεσε τον Ιρανό Κουρός στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την υποδοχή του, σε ένα απίστευτο κρεσέντο υποκρισίας, είπε τα εξής… ωραία:

«Είναι μια πολύ ωραία ιστορία η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πάντα μια χώρα ανοιχτή σε όσους θέλουν να ενσωματωθούν σε αυτή.

Έλληνες είναι αυτοί που μετέχουν της ημετέρας παιδείας, αυτοί που αισθάνονται Έλληνες και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα, να ζήσουν και να κάνουν οικογένεια εδώ. Και θέλουμε να είμαστε πάντα πάρα πολύ ανοιχτοί σε περιπτώσεις σαν κι εσένα για να δώσουμε σε όλα τα παιδιά τα οποία ήρθαν εδώ – γιατί έχουμε κάνει μεγάλη δουλειά στα παιδιά, ειδικά στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα – σε αυτούς που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να μπορέσουν να μάθουν τη γλώσσα, να σπουδάσουν εδώ, να ζήσουν εδώ».

Η προσφώνησή του αυτή αποτελεί ύμνο στην υποκρισία. Γιατί αυτό που ήθελε στ’ αλήθεια να πει, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε.

Αυτό που ήθελε να πει είναι ότι η Ελλάδα, επί δικής του κυβέρνησης, είναι μια χώρα ανοιχτή, αλλά για τους ελάχιστους και πολύ τυχερούς που γλυτώνουν από την πολιτική των επαναπροωθήσεων με την οποία οι αρχές επί δικής του κυβέρνησης προσπαθούν να μειώσουν τις προσφυγικές ροές που φτάνουν μέχρι εδώ για να ζητήσουν άσυλο.

Κι ακόμη, αυτό που ήθελε να πει για τα προσφυγόπουλα είναι ότι πράγματι έχει κάνει η κυβέρνησή του πολλή δουλειά, αλλά για να μη φτάσουν, τα περισσότερα από αυτά, μέχρι την Ελλάδα, ώστε να μην τους δοθεί η δυνατότητα να μάθουν τη γλώσσα και η ευκαιρία να ενσωματωθούν.

Αν ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «Η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών» αυτά θα έλεγε, καυχόμενος μάλιστα για την επιτυχία του να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Όλοι χαιρόμαστε για τη μεγάλη επιτυχία του Κουρός, να καταφέρει να… αριστεύσει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και ιδίως μετά τα όσα έχει περάσει.

Αισθανόμαστε όμως απέραντη ντροπή για την… αριστεία της πατρίδας μας στο πεδίο της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών με μέσα εγκληματικά και παράνομα.

Όπως αισθανόμαστε και απέραντη θλίψη για όλα αυτά τα παιδιά που, εξ αιτίας των επαναπροωθήσεων με τις οποίες τα αντιμετωπίζουν οι αρχές έχασαν την… ευκαιρία να ζήσουν για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δίνει στους λίγους και τυχερούς που καταφέρνουν να επιβιώσουν από όσα η κυβέρνησή του τους επιφυλάσσει.

Η περίπτωση του Κουρός έχει πράγματι τεράστιο ενδιαφέρον, όχι όμως για τους λόγους που ανέφερε ο πρωθυπουργός. Αλλά γιατί μας θυμίζει όλα εκείνα τα παιδιά που εξ αιτίας της εγκληματικής πολιτικής των επαναπροωθήσεων που ακολουθεί σήμερα η ελληνική κυβέρνησή, δεν τους δόθηκε η ευκαιρία όχι να αριστεύσουν, αλλά ούτε καν να προσπαθήσουν…

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)