to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 05.07.2022

Πολιτική

Ντροπιαστική εμφάνιση Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο - Με «σωσίβιο» το 2015 και υπό πολιορκία για την ελευθεροτυπία σε άδεια έδρανα

Έντονο, παρά τα άδεια έδρανα, το σφυροκόπημα των μελών του Ευρωκοινοβουλίου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος σε μια άκρως επιθετική ομιλία, τόσο αναφερόμενος στο ελληνικό ακροατήριο, όσο και απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για σωρεία θεμάτων, βάλθηκε να υπερασπίσει την τιμή της κυβέρνησής του.


«Βλέπουμε οτι σε πολλές χώρες, ακόμα και μέσα στην Ε.Ε, αξίες και αρχές βρίσκονται υπό επίθεση. Θα είμαι ειλικρινής όπως είμαι πάντα. Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των μέσων και η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα», ανέφερε ο Μάλικ Αζμάνι, αντιπρόεδρος της Renew Europe ομάδας που πρόσκειται στους Φιλελεύθερους αλλά και την κίνηση Μακρόν, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, μην μπορώντας να κρύψει την ανησυχία του.

Ο αντιπρόεδρος της Renew Europe έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για «προειδοποιητικά φώτα» που ανάβουν ήδη στη χώρα αλλά και την Ευρώπη: «Η Ελλάδα έχει την χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 όσων αφορά τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης. Είναι σημαντικό να υπάρχει πολυφωνία και ελευθερία. Πρόσφατα υποδεχθήκαμε έναν εκλεγμένο Έλληνα βουλευτή, τον κ. Γιώργο Κύρτσο. Η φωνή των εκλεγμένων πρέπει να ακούγεται πάντα. Δεν χρειάζεται να δούμε άλλον έναν ευρωπαίο ηγέτη που να καταπατά την ελευθεροτυπία. Όπως έλεγε ο Σωκράτης "ο αποτυχημένος επιλέγει την διαστρέβλωση όταν σταματάει την συζήτηση". Νομίζω οτι δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσετε την πολιτική πορεία κάποιων άλλων μελών της πολιτικής σας οικογένειας. Θα πρέπει να το σταματήσετε αυτό κύριε Πρωθυπουργέ. Και να το σταματήσετε τώρα. Κρατήστε ζωντανή την υπερήφανη παράδοση του ελληνικού διαλόγου και τότε θα έχετε πάντα στο πλευρό σας την ομάδα Renew».

Για «προεκλογική ομιλία... κοινοτάρχη» κάνει λόγο στο σχόλιό της η ΑΥΓΗ, κρίνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε σε ένα (άδειο) Ευρωκοινοβούλιο υπό τον φόβο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, κατώτερος των περιστάσεων, πέρασε για προεκλογικό μπαλκόνι το ευρωπαϊκό βήμα και γύρισε το χρόνο στο 2015 για να επιτεθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές.

Δεν σεβάστηκε ούτε το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου:

«Ευτυχώς για την πατρίδα μου η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με το 2015. Εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Ο τόπος μου έχει μια κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναβιώνοντας τη χυδαία εκδοχή της Δεξιάς και της παράταξής του για το 2015 μπροστά στους Ευρωπαίους.

 

«Η Ελλάδα είνα έτοιμη μέσα στο επόμενο χρόνο να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα» και με τους πολίτες πιο αισιόδοξους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

«Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έφτασε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο που ήταν σύμβολο της γραφειοκρατίας σήμερα είναι πολύ πιο ψηφιακό και πολύ πιο κοντά στον πολίτη.

 

«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ευρώπη που βοήθησε ώστε να παραμείνει η γενέτειρα της δημοκρατίας στην πιο ευρωπαϊκή δημοκρατική οικογένεια.

«Η Ευρώπη στήριξε την πατρίδα μου όταν άλλοι έκαναν άλλα σχέδια. Αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη ανταποδίδει η Ελλάδα στην Ευρώπη καταθέτοντας τη δική της πρόοδο. Η γκρίζα παρέμβαση που προηγήθηκε ήταν τραυματική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα άλλαξε, καθώς την αλλάζουν καθημερινά οι ίδιοι οι Έλληνες», τόνισε.

Μεταξύ άλλων είπε ότι η Ελλάδα ενίσχυσε την ποιότητα της δημοκρατίας και απάλλαξε το πολιτικό μας σύστημα από το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Η Αθήνα πρωτοστάτησε στην κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση κατά του Covid, στην εκστρατεία εμβολιασμού.

«Φρουρός της Ευρώπης η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα αναδείχθηκε φρουρός της Ευρώπης το 2020 όταν τα ανατολικά σύνορα δέχθηκαν συνεχείς απόπειρες εισβολών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από την Τουρκία. Τότε βρέθηκαν εντός 48 ωρών βρέθηκαν στην Ελλάδα ο Νταβίτ Σασόλι, ο Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν. Πρόκειται για ένα ζήτημα διαρκές όπως προκύπτει από τις τακτικές των δουλεμπόρων», είπε στη συνέχεια.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο:

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ο Μητσοτάκης δεν έχει να πει τίποτα για τα αδιέξοδα που έφερε στο 2022 και ψάχνει σωσίβιο στο 2015

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σήμερα ως επαρχιώτης κομματάρχης σε άδεια έδρανα στο ευρωκοινοβούλιο, εξαντλώντας για άλλη μια φορά την ομιλία του σε συκοφαντίες και ύβρεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και τον κ. Τσίπρα», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

Και συμπληρώνει: «Αυτό δεν εμπόδισε εκπροσώπους από όλες τις πτέρυγες του ευρωκοινοβουλίου να τον επαναφέρουν στη πραγματικότητα που προσβάλει τη χώρα μας καθώς την κατατάσσει ουραγό στην Ευρώπη  για την ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου,, ενώ καταγράφει αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του, είναι φανερή η προσπάθειά του να ψάξει σωσίβιο για τα σημερινά του αδιέξοδα στο 2015. Του θυμίζουμε ωστόσο ότι η ιστορία της χώρας δεν ξεκίνησε το 2015.

Το 2009 η ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη βουλευτή παρέδωσε τη χώρα με 11% πρωτογενές έλλειμμα.

Το 2015 η ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη κορυφαίο υπουργό παρέδωσε τη χώρα με άδεια ταμεία, ανθρωπιστική κρίση και ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία.

Και το 2019 ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μία χώρα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος, με 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, με μειωμένη ανεργία και 11 σερί τρίμηνα ανάπτυξης.

Με λίγα λόγια, στο μόνο που έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης  είναι ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015.

Αυτό όμως ισχύει χάρη στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που αψήφησε το πολιτικό κόστος και από το 2015 μέχρι το 2019 άλλαξε τη χώρα, την έβγαλε από τα μνημόνια, την έσωσε από τη χρεοκοπία, την επανέφερε σε τροχιά ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας.

Η προσπάθειά της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια να μας ξαναγυρίσει πίσω στην ανασφάλεια, την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, είναι πράγματι αξιοσημείωτη. Για αυτό άλλωστε τελευταία μιλά μόνο για το παρελθόν. Γιατί δε μπορεί να μιλήσει για το παρόν και το μέλλον. Και γιατί έχει καταλάβει ότι και ο ίδιος πολύ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν.».

ΕΟ ΚΚΕ: Κλιμάκωση των εργατικών-λαϊκών αγώνων ενάντια στην πολιτική ΕΕ-κυβερνήσεων που γεννά φτώχεια και πολέμους 

Παρέμβαση στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής:

«Το "μέλλον" που ετοιμάζει η ΕΕ στους λαούς το ζούνε ήδη με ανεργία, ενεργειακή φτώχεια, εκτίναξη της ακρίβειας, του πληθωρισμού, με "πράσινους" φόρους που χρηματοδοτούν τις πράσινες και ψηφιακές μπίζνες. Αυτό το μαύρο "μέλλον" έχει την υπογραφή της ΕΕ κι όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, όπως και της σημερινής της ΝΔ, που προωθήσαν την εγκληματική στρατηγική της πράσινης μετάβασης, της "απολιγνιτοποίησης" και του χρηματιστηρίου της ενέργειας.

Τώρα χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για την ακρίβεια, που θα καλπάζει κι άλλο, όσο επεκτείνονται οι συνέπειες των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που πληρώνει ο λαός, όσο αυξάνονται οι εισαγωγές πανάκριβου αμερικάνικου LNG, που είναι επιζήμιο για το περιβάλλον, ευεργετικό όμως για τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών.

Αυτός ο αντιλαϊκός σχεδιασμός προϋποθέτει επίσης το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας εκτεθειμένο στην πανδημία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από το λαό να συμβιβαστεί με τη χαμοζωή και τα επιδόματα - ψίχουλα, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα από την εκτίναξη της ακρίβειας.

Αυτά τα κρίσιμα προβλήματα προσπάθησε να ξεπεράσει στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα. Τα περί εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία δεν έχουν καμία βάση. Γιατί ζουν και βασιλεύουν οι μηχανισμοί εποπτείας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, τα ματωμένα πλεονάσματα και το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης με σκληρά αντεργατικά μέτρα και πριμοδότηση των ομίλων.

Ταυτόχρονα μεγαλώνει ο κίνδυνος της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, που σηματοδοτούν οι αποφάσεις "φωτιά" σε βάρος των λαών που η ελληνική κυβέρνηση συνυπέγραψε και χαιρέτισε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η εμπλοκή της Ελλάδας βαθαίνει με στρατιωτικές βάσεις, αποστολή στρατευμάτων κι οπλισμού, με δις ευρώ για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες, με καταστολή σε βάρος των προσφύγων και επαναπροωθήσεις.

Αποδείχτηκε μύθος ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ προστατεύουν από την τουρκική επιθετικότητα, η οποία αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών και ανοίγει το δρόμο για την οδυνηρή συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Ο ελληνικός λαός έζησε την εναλλαγή της αντιλαϊκής διακυβέρνησης από ΝΔ/ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ΝΔ και βγαίνει πάντα ζημιωμένος.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Η λύση βρίσκεται στην κλιμάκωση των εργατικών-λαϊκών αγώνων για άμεσα μέτρα όπως η κατάργηση του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου στα καύσιμα, της ρήτρας αναπροσαρμογής, με συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ενάντια στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή, με αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την εξουσία στα χέρια των πολλών, των παραγωγών του πλούτου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)