to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 05.07.2022

Πολιτισμός

Διεξάγεται για τέταρτη χρονιά το Pelion Summer Lab στη Μακρυνίτσα Πηλίου

Μετά από απουσία 2 χρόνων λόγω πανδημίας, διεξάγεται αυτές τις ημέρες το 4ο θερινό εργαστήρι «Pelion Summer Lab for Cultural Theory and Experimental Humanities» (PSL) στη Μακρινίτσα, Πηλίου με θέμα After/Lives. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου ενώ μια μέρα πριν οι συμμετέχοντες/ουσες θα οργανώσουν δημόσα εκδήλωση για το «πείραμα» τους.


Μια ακαδημαϊκή δράση με διεθνή ακτινοβολία που συγκεντρώνει συμμετέχοντες/ουσες και καθηγητές/τριες σε έναν ενδιαφέροντα κύκλο σεμιναρίων που διοργανώνεται υπό τη διεύθυνση της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πηνελόπης Παπαηλία και σημαντικούς φορείς για τις κοινωνικές επιστήμες και συγκεκριμένα το Wenner-Gren Foundation for Anthropological Research Workshop και το Experimental Humanities Collaborative Network (EHCN).

Το προφίλ του Θερινού Εργαστηρίου

Στόχος αυτού του 10ήμερου εντατικού προγράμματος είναι να δημιουργήσει μια διεθνή διεπιστημονική ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών/φοιτητών, ερευνητριών, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και πολιτιστικών παραγωγών από τομείς όπως η ανθρωπολογία, η ιστορία, η κοινωνιολογία, η φιλοσοφία, η διεπιστημονική τέχνη, η λογοτεχνία, οι σπουδές φύλου, οι πολιτιστικές σπουδές και οι σπουδές νέων μέσων για εξερεύνηση και ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με επίκαιρα ζητήματα της εποχής μας.

Το φετινό εργαστήριο με θέμα «After/Lives» θα προσεγγίσει τη συνθήκη του να ζει κανείς σε ένα στοιχειωμένο από άδικους θανάτους κόσμο, καθώς και σε έναν κατεστραμμένο πλανήτη, μια συνθήκη που οξύνθηκε με την πανδημία. Το καλοκαιρινό εργαστήριο θα οργανωθεί σε τρεις ενότητες - Φα(ντα)σματικότητα (Spectrality), Ερείπωση (Ruination) και Επιβίωση (Survivance) - που σχετίζονται με διαφορετικούς, αλλά αλληλένδετους τρόπους, με το ξετύλιγμα ενός παρελθόντος, που δεν είναι ακριβώς παρελθόν, αλλά είναι και παρόν, στοχεύοντας στην αναζήτηση ενός πιο συμπεριληπτικού μέλλοντος. Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου θα κορυφωθούν σε ένα δημόσιο «πείραμα» που θα σχεδιαστεί από την ομάδα στη διάρκεια των δέκα ημερών.

Το πρόγραμμα δίνει παράλληλα την ευκαιρία στους/στις συμμετέχοντες/ουσες να συνδυάσουν τις ακαδημαϊκές συζητήσεις του εργαστηρίου με τον τόπο φιλοξενίας εντάσσοντας στο πρόγραμμα σχετικές δράσεις. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται: οργανωμένη ξενάγηση στον οικισμό και τα μνημεία του με έμφαση στην κοινωνική ιστορία, το περιβάλλον και πολιτικες του πολιτισμού, προβολές ταινιών και συζητήσεις σχετικά με τη θεματική τους, ένα ειδικό σεμινάριο για το τοπικό έθιμο των Μάηδων και τις χορευτικές του επιτελέσεις, ενώ σημαντικό ρόλο στο ακαδημαϊκό μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει και η επαφή των συμμετεχόντων με το φυσικό περιβάλλον, τις χιλιάδες ποικιλίες βοτάνων και τα δίκτυα μονοπατιών τα οποία θα αποτελέσουν χώρους και αντικείμενα διδασκαλίας και προβληματισμού.

Δυναμική και πολυπολιτισμική ομάδα

Φέτος οι πενήντα συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο έρχονται για να συμμετάσχουν από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ουκρανία, τη Συρία, το Μεξικό, την Κολομβία, το Μπαγκλαντές, τη Γερμανία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν, τη Σλοβενία, τον Λίβανο και την Τουρκία δημιουργώντας μια δυναμική και πολυπολιτισμική ομάδα. Παράλληλα στο εργαστήριο θα διδάξουν καθηγητές/τριες και καλλιτέχνες από σημαντικά πανεπιστήμια: το  το Bard College και το New School for Social Research στη Νέα Υόρκη και το University College London, το Art Center College of Design στην Pasadena, Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, το Ινστιτούτο WiSER στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, το HEAD-Genève/Geneva School of Art and Design, στην Ελβετία, το Πανεπιστήμιο Griffith, στην Αυστραλία, το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ,

Συγκεκριμένα η διδακτική ομάδα φέτος αποτελείται από τους/τις: Elizabeth Chin, Gaston Gordillo, Susan Lepselter, Pamila Gupta, Alice Von Bieberstein, Özge Serin, Olga Cielemęcka, Gene Ray, Krista Caballero, Dominique Townsend, Gwyn Isaac, Margaret Gibson A. Sayeeda Moreno, Tom Western, Πηνελόπη Παπαηλία, Τζένη Μαρκέτου και Γιώργο Μάντζιο.

Το εργαστήριο φιλοξενείται από τον Δήμο Βόλου και το τοπικό συμβούλιο στο ιστορικό κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου και το συνεδριακό κέντρο του. Ενώ οι συμμετέχοντες/ουσες διαμένουν σε ξενώνες της περιοχής.

Θεσμός με διεθνή ακτινοβολία

Το εργαστήριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στον συνεδριακό χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Μονή Πάου Αργαλαστής το 2017 και ακολούθησαν ακόμη δύο εργαστήρια ένα στα Χάνια Πηλίου και ένα στη Μακρυνίτσα μέχρι την αναγκαστική αναβολή του στα χρόνια της πανδημίας. Σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να συγκροτήσει ένα μεγάλο δίκτυο διεθνών επαφών συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατάφερε να προσφέρει ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα υψηλότατου επιπέδου χωρίς τακτική χρηματοδότηση και χάρη στη προσπάθεια των διοργανωτών να προσελκύσει και να φέρει να διδάξουν επιφανείς καθηγητές και καθηγήτριες από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στον Βόλο και το Πήλιο.

Αναφορικά με τη θεματολογία του θερινού εργαστηρίου, αυτή κάθε χρόνο διαφοροποιείται. Η πρώτη διοργάνωση το 2017 εστίασε σε σύγχρονες μορφές κυριαρχίας και διαφωνίας που έχουν θέσει τη δημοκρατία ως ιδεώδες -ή άλλοθι- και εξέτασε τρόπους διαφωνίας προς απολυταρχικά καθεστώτα, φασισμό και ξενοφοβία, και νεοφιλελεύθερη λιτότητα, σε πολλά μέρη του κόσμου. Το 2018 βασίστηκε στην ανάγνωση του παραδειγματικού «πειραματικού» μυθιστορήματος Frankenstein και επικεντρώθηκε σε οριακές εκδοχές του βίου, όπως αυτές ανακύπτουν στις δύο πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Το 2019 ασχολήθηκε με το κρίσιμο ζήτημα του πώς διαδικασίες όπως η συλλογή, διαχείριση και ‘εξόρυξη’ δεδομένων μέσω αλγορίθμων έχουν αναδειχθεί σε κυρίαρχους μηχανισμούς πολιτικής ρύθμισης, καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, συγκρότησης υποκειμενικοτήτων, πολιτισμικής έκφρασης και παραγωγής γνώσης. Έτσι, φτάσαμε στο 2022 και τη θεματική After/Lives.

Όταν ξεκινούσε η διοργάνωση, χωρίς ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εμπειρία, κανείς από την οργανωτική ομάδα δεν περίμενε την αναπάντεχη επιτυχία που θα είχε τα επόμενα χρόνια, η οποία οφείλεται στην ζωντανή και πολυμελή κοινότητα που έχουμε φτιάξει σε ολόκληρο τον πλανήτη: τους/ις συμμετέχοντες/ουσες που πέρασαν από το Pelion Summer Lab και μεταδίδουν τη σημασία των όσων συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι στο θερινό εργαστήριο και που κρατούν τις καλύτερες αναμνήσεις από ένα πρόγραμμα που πολλοί έχουν επισημάνει πως συνέβαλε ουσιαστικά στην εκπαιδευτική τους πορεία. Η οργανωτική ομάδα δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια για την εδραίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του θεσμού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)