to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:33 | 05.07.2022

Κοινωνία

Δύσκολη νύχτα με τις φλόγες στο Πόρτο Γερμενό - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κορινθία (ενημέρωση)

Μια προσαγωγή για εμπρησμό στο Πόρτο Γερμενό - Από τη φωτιά κάηκε ολοσχερώς μια εξοχική κατοικία στα όρια του οικισμού - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας


[Πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό, Τρίτη 5 Ιουλίου 2022. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI]

Μακρά προβλέπεται η νύχτα (της Τρίτης 5/7) για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που απ' το μεσημέρι προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό, περίπου 500 μέτρα απ' την παραλία, απειλώντας σε κάποια φάση τον Μύτικα.

Πλέον όλο το βάρος πέφτει στις επίγειες δυνάμεις που καλούνται να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, αφού τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν μέχρι να νυχτώσει έχουν πια αποσυρθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι κάπως βελτιωμένη και σε αυτό βοηθά και το γεγονός πως έχουν κοπάσει οι άνεμοι.

Στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.).  Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Μαίνεται η φωτιά στην Κόρινθο - Μια προσαγωγή για εμπρησμό στο Πόρτο Γερμενό

Απ' τη φωτιά καταστράφηκε ένα σπίτι, που βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης η φωτιά ξεκίνησε από ένα σημείο με σκουπίδια.

Νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης δόθηκε και εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων του Μύτικα μέσω του 112.

Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα έγινε η προσαγωγή ενός άνδρα στο τμήμα της Μάνδρας επειδή φέρεται να είχε στην κατοχή του εύφλεκτο υλικό, όμως προέκυψε πως ήταν άσχετο με την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό.

Νέες φωτιές σε Κορινθία, Ηλεία και Αχαΐα - Ένα σπίτι κάηκε ολοσχερώς στο Πόρτο Γερμενό

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Ιωάννη

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή, 'Αγιος Ιωάννης, στην Κορινθία. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σε επιφυλακή και στην Ιτέα

Στην Ιτέα που δοκιμάστηκε σκληρά χθες, υπήρξαν αναζωπυρώσεις μέσα στην ημέρα που αντιμετωπίστηκαν, αλλά η Πυροσβεστική παραμένει και απόψε επί ποδός.

 

Συγκεκριμένα, 140 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και το επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος παραμένουν σε επιφυλακή.

Σε εξέλιξη παρέμενε μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην περιοχή Χάλαρα στο νησί Κέα.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη 6/7

Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κατά την έκτακτη ενημέρωση της Τρίτης τόνισε ότι σε επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, με δεδομένο ότι και για αύριο Τετάρτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην  Αττική, την Στερεά Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο.

Μαίνεται η φωτιά στην Κόρινθο - Μια προσαγωγή για εμπρησμό στο Πόρτο Γερμενό

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για τις Πόρτες Αχαΐας και την Άμφισσα

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές Πόρτες Αχαϊας και Ιτέα Άμφισσας, που επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 3 Ιουλίου και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Πόρτες Αχαϊας και Ιτέα 'Αμφισσας, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης, περίπου σε 9.000 χαμηλής βλάστησης επεκτάθηκε η φωτιά στη Φωκίδα

«Σε καμία από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο. Όπως σημείωσε, η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φωκίδα επεκτάθηκε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Πυροσβεστικής, σε 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης και περίπου σε 9.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν κυρίως στις δασικές εκτάσεις που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας αλλά και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

Συνολικά, την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν στη χώρα μας 311 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι σημαντικότερες στο Σχιστό Κορυδαλλού, στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα, στην Περαία Θεσσαλονίκης, στο Γαζί Ηρακλείου Κρήτης, στο Ροδάκινο Ρεθύμνου, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στον Κάμπο Ευβοίας, στην Παιανία, στο Χάβαρι Ηλείας, στην Ασωπία και στο Σχηματάρι Βοιωτίας, στο Πόρτο Κατσίκι Λευκάδας, στο Άγιον Όρος, στο Καμπί Ζακύνθου, στις Πόρτες Αχαϊας και στο Σερνικάκι Φωκίδας.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι φέτος στη μάχη της αεροπυρόσβεσης διατίθενται και συμβάλλουν στις επίγειες δυνάμεις 84 εναέρια μέσα, περισσότερα από ποτέ, εκ των οποίων τα 44 είναι μισθωμένα και τα 40 ανήκουν στον εθνικό στόλο.

«Και για τη σημερινή ημέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός και αναμένονται να επικρατήσουν συνθήκες που θα ευνοήσουν την επέκτασή τους. Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή. Όμως, σε επιφυλακή πρέπει να είμαστε όλοι και όλες. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε φυσικό περιβάλλον, περιουσίες -και το κυριότερο όλων- ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)