to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:43 | 04.07.2022

Διεθνή

Ανασχηματισμός από Μακρόν μετά το πλήγμα στις εκλογές

Σε ανασχηματισμό προχώρησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μια κίνηση αναμενόμενη καθώς τρεις υπουργοί –που έθεσαν υποψηφιότητα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές– δεν κατάφεραν να εκλεγούν και με βάση τα ισχύοντα στη χώρα έπρεπε να παραιτηθούν από την κυβέρνηση


Επίσης μια υπουργός που εξελέγη βουλευτής ανακοίνωσε πως επιθυμεί να παραμείνει στην Εθνοσυνέλευση και συνεπώς αποχωρεί και αυτή από την κυβέρνηση, αφού στη Γαλλία υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στο υπουργικό και το βουλευτικό αξίωμα και βουλευτής που γίνεται μέλος της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του αντικαθίσταται.

Ταυτόχρονα υπήρξαν αλλαγές και μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών, ενώ πληρώθηκαν και κάποιες κυβερνητικές θέσεις που ως τώρα ήταν κενές. Η νέα κυβέρνηση έχει 42 μέλη, με ισάριθμους τους άνδρες και τις γυναίκες.

Στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομίας δεν υπήρξε αλλαγή υπουργού, δηλαδή παραμένουν οι Κατρίν Κολονά και Μπρούνο Λεμέρ. Στο υπουργείο Εξωτερικών το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων αναλαμβάνει η Λοράνς Μπον, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και προερχόμενη από τον κύκλο των συμβούλων του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η εφημερίδα Libération επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η νέα υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εν μέσω της καταιγίδας της κρίσης του δημοσίου χρέους.

Στο ίδιο υπουργείο, παραμένει εξάλλου στη θέση της η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί «στη δίνη του κυκλώνα» λόγω καταγγελιών που υπήρξαν για βιασμό κατά τη διάρκεια επώδυνων γυναικολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν ασθενείς της το 2016, όταν ασκούσε την ιατρική. Αντιθέτως ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού, αποχώρησε από την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως θα αποδείξει την αθωότητα του, αλλά και εκδηλώνοντας την πικρία του για την αντικατάσταση.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά την ανακοίνωση, ο Μακρόν προέτρεψε τους υπουργούς «να παραμείνουν δυνατοί στο πλαίσιο ενός πολέμου που έχει βαθύ αντίκτυπο σε πολλά πράγματα. Νομίζω ότι δεν ελήφθη επαρκώς υπόψη στη δημόσια συζήτηση της Γαλλίας».

Αφού η Γαλλία ξόδεψε πολλά για να βοηθήσει την οικονομία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και να αμβλύνει το πλήγμα των υψηλών τιμών της ενέργειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι «η πρόοδος σπάνια μπορεί να χρηματοδοτηθεί με μη υποστηριζόμενο χρέος ή τουλάχιστον μη βιώσιμο χρέος».

Είπε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και στις «μεγάλες δημογραφικές μεταβάσεις» και θα συνεργαστεί με τοπικούς αξιωματούχους, εταιρείες και πολίτες για να «μεταμορφώσει σε βάθος τη συλλογική μας δράση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)