to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:55 | 04.07.2022

Κοινωνία

Δύσκολη νύχτα σε Φωκίδα - Αργολίδα: Απομακρύνουν τους κατοίκους από τη βόρεια Ιτέα - Εκκενώθηκε ξενοδοχείο στο Κρανίδι (ενημέρωση)

Μεγαλύτερη δυσκολία κατάσβεσης φαίνεται να υπάρχει στη μεγάλη φωτιά στην Άμφισσα, με τα μέτωπα να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για τον Παρνασσό, καθώς οι πυροσβέστες δίνουν μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στον Εθνικό Δρυμό


[η πυρκαγιά στην Ηλεία, Δευτέρα 4/7/22 - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI]

Πολλά και μεγάλα είναι τα πύρινα μέτωπα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες να δυσκολεύουν τις προσπάθειες περιορισμού και κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Μεγαλύτερη δυσκολία κατάσβεσης φαίνεται να υπάρχει στη μεγάλη φωτιά στην Άμφισσα, με τα μέτωπα να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για τον Παρνασσό, καθώς οι πυροσβέστες δίνουν μάχη προκειμένου οι φλόγες να μην φτάσουν στον Εθνικό Δρυμό.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην 'Αμφισσα και μάλιστα ένα μέτωπο κινείται απειλητικά και έχει φτάσει προ των πυλών της Ιτέας βοηθούμενο από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Οι φλόγες κινούνται απειλητικά και προς επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και προς ποιμνιοστάσια και ήδη οι πυροσβέστες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα φράγμα για να μην της επιτρέψουν να προχωρήσει.

 Απομακρύνουν τους κατοίκους από τη βόρεια Ιτέα - Εκκενώθηκε ξενοδοχείο στο Κρανίδι

Προ των πυλών της Ιτέας η φωτιά - Απειλούνται εργοστάσια

«Η φωτιά βρίσκεται κοντά στην πόλη και η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εκκενώσουν το Βορειοδυτικό κομμάτι της» δήλωσε στο GRTimes ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας.

«Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό: Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη», είπε ακόμη ο ίδιος, γνωστοποιώντας ότι «απειλούνται κάποιες επιχειρήσεις, όπως εργοστάσια που βρίσκονται έξω από τα χωριά, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Ο κ. Λύτρας περιγράφει ακόμη ότι «η αναζωπύρωση είναι μεγάλη και θα έχουμε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες»

Επιπλέον στο σημείο εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επιχειρούν και υδροφόρες του τοπικού δήμου, αλλά και της Περιφέρειας.

Απομακρύνουν τους κατοίκους από τη βόρεια Ιτέα

Το πράσινο φως για την εκκένωση της Βόρειας πλευράς της Ιτέας και μάλιστα άμεσα, έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ήδη περιπολικά της ΕΛΑΣ, αλλά και πυροσβέστες προσπαθούν να απομακρύνουν μαζί με την δημοτική αρχή τους κατοίκους, καθώς το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει απειλητικά.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωση του, καθώς πριν από λίγο εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή «καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικης υπηρεσίας».

Μήνυμα του 112 για αποφυγή μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Πολιτική Προστασία ζήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών πού βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Ιτέας για να είναι σε ετοιμότητα όταν δοθούν εντολές για να εγκαταλείψουν την περιοχή. Αποφασίστηκε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στο χωριό Σερνικάκι, καθώς το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σερνικάκι, Ιτέα και Χρισσό.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο για αποφυγή των μετακινήσεων προς τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τη βόρεια περιοχή της Ιτέας Φωκίδας. Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη. Οδηγίες προστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Σε ανακοίνωση του το ΚΕΕ τονίζει πως «τα μέσα και το προσωπικό που έχει διατεθεί προς στιγμή είναι ανεπαρκή» και ότι «το βασικό είναι να ελεγχθεί η φωτιά πριν το βράδυ και πριν κινδυνεύσουν εγκαταστάσεις και υποδομές» και ζητά «να ενισχυθούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής άμεσα από άλλα μέρη, καθώς σε λίγες ώρες νυχτώνει και η κατάσταση θα δυσκολέψει, ειδικά στην περίπτωση που δεν πέσει ο αέρας».

Στην Άμφισσα επιχειρούν ένα Erickson και 2 CL215, 2 Chinook, ένα CL415, 2 Tractores και ένα επιπλέον Erickson, ενώ οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με επίγειο ΜΕΤΠΕ Στερεάς.

Μεγάλη πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Κρανίδι Ερμιονίδας, κοντά στη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα Amanzoe στην περιοχή Κοράκια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την πυρκαγιά προκλήθηκαν φθορές στο ξενοδοχείο, η επιχείρηση εκκένωσης όμως διεξήχθη αποτελεσματικά και ο κόσμος απομακρύνεται από το σημείο χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία.

 

Νότια προς το χωριό Λάτα όπου νωρίτερα εστάλη μήνυμα του 112 με οδηγία εκκένωσης προς Εφύρα δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα, ενώ ανατολικά προς Κάλφα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση περιορισμού της εστίας και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ελεγχθεί σύντομα.

«Η εικόνα που παρουσιάζει απόψε η φωτιά στην Ηλεία είναι καλύτερη», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την Πυροσβεστική.

 

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ‘καντηλάκια', στις περιοχές Βάλμη, Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή και Απιδούλα, ώστε να μην υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις».

Όσον αφορά στις δύο αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές ώρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η πρώτη σημειώθηκε στην περιοχή της Βάλμης και η δεύτερη κοντά στην Απιδούλα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις».

 

Επίσης, ο αντιπεριφρειάρχης ανέφερε ότι «και για αύριο Τρίτη προβλέπονται δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την Ηλεία, αφού σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται στην υψηλή και πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου, λόγω ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών».

Φωτιά στην Ηλεία

Νέα πυρκαγιά στον Άραξο

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στον Άραξο, βόρεια από το δάσος της Στροφυλιάς, που ελέγχθηκε πριν από λίγο.

 

Φωτιά στο Άγιο Όρος - Επιχειρούν και εναέρια μέσα

Ακόμη ένα πύρινο μέτωπο καλείται να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, καθώς ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος, στην περιοχή Ακρωτήριο Αράπης.

Μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνουν από αέρος 2 ελικόπτερα. Στο σημείο κατευθύνονται 23 οχήματα με 72 πυροσβέστες και δύο πεζοπόρα τμήματα. Επιχειρούν επίγειες και Ε/ Π Mi8.

 

Φωτιά σε δασική έκταση στο Καμπί Ζακύνθου

Καλύτερη είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Καμπί Ζακύνθου.

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με στόχο να προλάβουν την επέκταση του μετώπου. Επιχειρούν δύο 2 Ε/Π και 2 PZL.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος και αύριο, Τρίτη 5/7/22

Συνολικά 52 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο με τον κίνδυνο να παραμένει πολύ υψηλός και αύριο Τρίτη 5 Ιουλίου σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός. Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ επέστησε την προσοχή σε όλους τους πολίτες, καθώς όπως είπε, «η απροσεξία και η αμέλεια οδηγούν στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για 5 περιφέρειες - Συστάσεις προς τους πολίτες

Ο κ. Αρτοποιός επανέλαβε ότι για αύριο Τρίτη 5/7 παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ προσέθεσε ότι στις περιοχές αυτές αναμένεται να επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρότατοι άνεμοι.

«Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας. Η απροσεξία και η αμέλεια οδηγούν στην εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή. Παρακαλούμε πολύ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε η πυρκαγιά έχει δύναμη. Ας μην την υποτιμάμε», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)