to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:45 | 05.07.2022

Κοινωνία

Σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο: Το ΣΕΗ καλεί στη δίκη του Λιγνάδη

«Είναι πολύ σημαντικό για κάθε εργαζόμενο/η στο χώρο του θεάτρου να καταδικαστεί η κυρίαρχη αστική ιδεολογία που παράγει και αναπαράγει σχέσεις εκμετάλλευσης και εξουσίας. Να καταδικαστεί η επικρατούσα κοινωνική λογική, που θέλει τα σώματα και τα μυαλά των ανθρώπων υποχείρια των ορέξεων και των συμφερόντων, ατόμων που βρίσκονται σε θέση εξουσίας», τονίζει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών


Αναλυτικά το κάλεσμα:

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καλεί την Τρίτη 5/7 στις 09.00 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στη δίκη του Δ. Λιγνάδη.

Μια δίκη στην οποία έγινε συντεταγμένη προσπάθεια παραβίασης του δικαιώματος της ελεύθερης και πολύπλευρης ενημέρωσης και της προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της διαδικασίας. Αποσιωπήθηκε οποιοσδήποτε πολιτικός λόγος που επέρριπτε στην κυβέρνηση τις ευθύνες που τις αναλογούσαν. Έγινε πεδίο σκληρών σεξιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων απέναντι στα θύματα, με τον συνεχή επανατραυματισμό τους. Μετατράπηκε σε χώρο μισογυνισμού και τοξικής αρρενωπότητας, με τις κυρίαρχες πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας να τον διαπερνούν. Μια δίκη του παρολογισμού των σεναρίων σκευωρίας με πολιτικά και επιχειρησιακά κίνητρα.

Στο πλαίσιο του τελευταίου, το ΣΕΗ δέχτηκε σκληρή επίθεση από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αλέξη Κούγια, ο οποίος χωρίς στοιχεία το κατηγορούσε ως ενορχηστρωτή της υπόθεσης. Με λεκτικές επιθέσεις και εκφοβιστικές τακτικές στρέφονταν εναντίον του κλάδου των ηθοποιών και μελών του σωματείου, ενώ δεν έχανε την ευκαιρία να αναμασά το σενάριο περί σκευωρίας με στόχο πολιτικά συμφέροντα.

Πέρα και πάνω από όλα αυτά όμως, ήταν μια δίκη που αναδείχθηκε από το φεμινιστικό και ΛΟΑΤΚΙΑ+ κίνημα του #metoo και το πλαίσιο αλληλεγγύης και ασφάλειας που δημιούργησε, ώστε όλες αυτές οι φωνές να εξομολογηθούν το τραύμα τους. Ήταν μια δίκη που τα καταγγέλλοντα με θάρρος και γενναιότητα παρέδωσαν την αλήθεια τους στα χέρια της δικαιοσύνης, στάθηκαν απέναντι στους “άριστους” αυτής της κοινωνίας και απαίτησαν δικαίωση.

Ένα χρόνο μετά το κίνημα #metoo, αποδεικνύεται πως όταν η κινηματική, αγωνιστική αλληλεγγύη δίνει μάχες, το αποτέλεσμα είναι μόνο η ενδυνάμωση και η ελπίδα.

Είναι πολύ σημαντικό για κάθε εργαζόμενο/η στο χώρο του θεάτρου να καταδικαστεί η κυρίαρχη αστική ιδεολογία που παράγει και αναπαράγει σχέσεις εκμετάλλευσης και εξουσίας. Να καταδικαστεί η επικρατούσα κοινωνική λογική, που θέλει τα σώματα και τα μυαλά των ανθρώπων υποχείρια των ορέξεων και των συμφερόντων, ατόμων που βρίσκονται σε θέση εξουσίας.

Να είμαστε όλες, όλοι, όλα ΕΚΕΙ

ΥΓ: Το κάλεσμα για παρουσία θα ανανεώνεται ανάλογα με την εξέλιξη της δίκης και τις ήδη ανακοινωμενες δικασιμους (πχ Πέμπτη 7/7 κοκ) 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)