to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 04.07.2022

Πολιτική

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκης σε βάρος των ακραία φτωχών

«Δεν τους δίνει τα τρόφιμα του ΤΕΒΑ, αλλά πληρώνει στα ΜΜΕ ακριβές διαφημίσεις»


40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Θ. Φωτίου, αν τομεάρχη για την Κοιν. Αλληλεγγύη της Κ.Ο., έφεραν το παραπάνω θέμα στη Βουλή με ερώτηση προς τον Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η διανομή τροφίμων και ειδών βασικής ανάγκης από το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) έχει σταματήσει στους περισσότερους δήμους, ή δίνονται ελάχιστα είδη (π.χ. μόνον συμπυκνωμένα γάλατα, όπως πρόσφατα στο Δήμο Αθηναίων). Αιτία είναι ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι του προγράμματος εξαντλήθηκαν και δεν αγοράζονται προϊόντα.

Κι ενώ αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, για προεκλογικούς λόγους, πριν λίγες ημέρες, ξεπερνώντας κάθε όριο αναλγησίας, ξεκίνησε να προβάλλει σε τηλεόραση και ραδιόφωνο ακριβές διαφημίσεις για τη υψηλής ποιότητας παρεχόμενη βοήθεια του ΤΕΒΑ!!!

Το ΤΕΒΑ ξεκίνησε να υλοποιείται το 2015 διανέμοντας, για πρώτη φορά, φρέσκα προϊόντα (κοτόπουλο, λαχανικά, τυριά κ.λπ.), και όχι μόνον μακράς διαρκείας. Από το 2017 οι δικαιούχοι του ΚΕΑ (νυν ΕΕΕ) γίνονταν αυτόματα, με την έγκριση του ΚΕΑ,δικαιούχοι και του ΤΕΒΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει εξ αρχής να μη διανέμονται προϊόντα, αλλά να δίνονται με προπληρωμένη ηλεκτρονική κάρτα, όπως η κάρτα αλληλεγγύης που έδωσε το 2015-16 για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Με τον covid η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε αυτή τη δυνατότητα στα κράτη μέλη αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ δεν την αξιοποίησε. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το 2019 ότι σχεδιάζει να υιοθετήσει την προπληρωμένη κάρτα στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27, όπου το ΤΕΒΑ συγχωνεύεται με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός έχουν φέρει μια νέα ανθρωπιστική κρίση στα πιο αδύναμα και ευάλωτα νοικοκυριά, με κύριες συνιστώσες τη στεγαστική και την επισιτιστική κρίση. Θα πάρει, δε, πολύ χρόνο μέχρι να εγκριθούν από το ΕΚΤ τα επιχειρησιακά προγράμματα για τις δράσεις, τις διαδικασίες και τα κονδύλια παροχής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα ακραία φτωχά νοικοκυριά. Για αυτό, οι 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον Υπουργό:

Αν θα διαθέσει γενναίους εθνικούς πόρους για τη συνέχιση της διανομής, των ειδών ΤΕΒΑ μέχρι την έναρξη εκταμίευσης των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-27

Αν θα επισπεύσει την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου επισιτιστικής βοήθειας του ΕΣΠΑ 2021-27 ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο η εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων και

Αν θα εφαρμόσει την προπληρωμένη ηλεκτρονική κάρτα για την προμήθεια των ειδών του ΤΕΒΑ από τα καταστήματα της αγοράς, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την Κάρτα Αλληλεγγύης το 2015 και 2016 και έχουν ήδη αποδεχτεί οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)