to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:56 | 05.07.2022

Πολιτική

Τράπεζα Στέγης, διπλάσιο επίδομα στέγασης, περιορισμοί σε Airbnb - Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Στεγαστική Πολιτική (βίντεο)

Επίδομα ενοικίου έως 350 ευρώ σε 150.000 νέους ως 44 ετών, μπλόκο στα funds για το Airbnb, τράπεζα στέγης για χαμηλά ενοίκια, νέο πτωχευτικό νόμο, είναι μέσα στα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του κόμματός του για το στεγαστικό πρόβλημα


Τέσσερις τομές για τη δημιουργία προσιτής οικονομικής κατοικίας κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη στεγαστική πολιτική. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει προστασία της κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, περιορισμούς σε Airbnb, φοροελαφρύνσεις, διπλασιασμό του επιδόματος στέγασης και Δημιουργία Τράπεζας Στέγης.

«Το ζήτημα της στέγης απαιτεί πολιτική βούληση για τομές αλλά και πολυεπίπεδη γνώση του φαινομένου. Στη δική μας λογική, η στέγη αποτελεί ένα ζήτημα συστράτευσης και συμπόρευσης δυνάμεων που μελετούν, βιώνουν και γνωρίζουν το φαινόμενο» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε:

«Από την αυτοδιοίκηση, μέχρι το επιστημονικό δυναμικό των ελληνικών πανεπιστημίων, τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες των περιοχών που πλήττονται. Από την παροχή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών από πόλεις και χώρες που αντιμετώπισαν πριν από μας την έκρηξη του στεγαστικού προβλήματος.

Κυρίως, όμως, από τη βαθιά γνώση των ελληνικών ιδιαιτεροτήτων. Αυτός άλλωστε είναι και οδηγός μας για την επόμενη μέρα. Η συμπόρευση κοινωνικών δυνάμεων, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τους ειδικούς, η αξιοποίηση της διαθέσιμης γνώσης και της διεθνούς πρακτικής.

Αυτά είναι η βάση έτσι ώστε κάθε πράξη μιας σύγχρονης προοδευτικής κυβέρνησης, να εγγυάται την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Και αυτή αν θέλετε, είναι μια δέσμευση για την επόμενη μέρα που σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από τη νίκη ενός κόμματος, και την ήττα ενός άλλου. Γιατί στη πράξη θα πρόκειται για την επιστροφή της διακυβέρνησης στο Δημόσιο Συμφέρον, μετά από μια σκληρή περίοδο όπου είχαμε μία διακυβέρνηση που ασχολούνταν με τα συμφέροντα των ισχυρών».

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος του Αλέξη Τσίπρα, γίνεται συζήτηση με τον Θωμά Μαλούτα, καθηγητή Κοινωνικής Γεωγραφίας, Άρη Καλαντίδη, καθηγητή αστικής διαχείρισης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστικής Διαχείρισης στο Manchester Metropolitan University, Όλγα Νάσση, ανθρωπολόγο, Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και Θεανώ Φωτίου και αναπληρώτρια τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Δείτε την εκδήλωση:

Το σχέδιο 4 αξόνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Επίδομα ενοικίου έως 350 ευρώ σε 150.000 νέους ως 44 ετών, μπλόκο στα funds για το Airbnb, τράπεζα στέγης για χαμηλά ενοίκια, νέο πτωχευτικό νόμο, είναι μέσα στα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ειδική εκδήλωση του κόμματός του για το στεγαστικό πρόβλημα.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα της κοινωνίας λόγω της κρίσης ακρίβειας, ενώ ανέπτυξε την στρατηγική του κόμματος του για την ανάσχεση της στεγαστικής κρίσης.

Eπιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί ευνοεί μία κερδοσκοπική πολιτική των funds και της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης του Airbnb, αφήνοντας ανυπεράσπιστους τους πολίτες. «Η Ελλάδα, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου το 40% του πληθυσμού, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά σε σύνολο 4,1 εκατομμυρίων, βρίσκεται σήμερα σε δεινή στεγαστική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε: «Γιατί δίνουν πάνω από το μισό του εισοδήματός τους για τις ανάγκες στέγασης, για νοίκι ή για δόση στεγαστικού δανείου, για ρεύμα, θέρμανση ή ψύξη και κοινόχρηστα. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 9%. Και δεύτερη χειρότερη, μετά την Ελλάδα, είναι η Βουλγαρία με ποσοστό 17,5%».

Αναφέρθηκε κατ αρχήν στην κρίση ακρίβειας και περιέγραψε τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης:

-Με το πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική αγορά ρεύματος.

-Με την αποκατάσταση του δημόσιου ρόλου της ΔΕΗ.

-Με το τέλος της αισχροκέρδειας των παραγωγών.

-Με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης.

-Με τη διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους.

-Με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «αντίστοιχες άμεσες παρεμβάσεις σχεδιάζουμε και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας νοικοκυριών με συσσωρευμένα χρέη ρεύματος, αερίου, ενοικίου, με κομμένες παροχές ηλεκτρικού, που αντιμετωπίζουν και επισιτιστική κρίση. Το σχέδιό μας, για παράδειγμα, προβλέπει:

-Τη δωρεάν επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος

-Τη παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 kw ανά μήνα και ανά νοικοκυριό, με προπληρωμένη κάρτα αλληλεγγύης για αγορά τροφίμων και βασικών ειδών.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την στρατηγική του για την ανάσχεση της στεγαστικής κρίσης που κινείται στο τρίπτυχο: Άμεση ανακούφιση, ανασύνταξη και προοπτική.

Το Σχέδιό του όπως ανέφερε κινείται στους εξής άξονες:

* Ο πρώτος άξονας του σχεδίου αφορά την αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «Από τα 4 εκατομμύρια νοικοκυριά, τα 3 εκατ. έχουν ιδιόκτητη στέγη και από αυτά το 23% έχουν δάνεια και υποθήκες. Υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη να προλάβουμε ένα τεράστιο κύμα εκποίησης της λαϊκής περιουσίας που όμοιο του δεν έχει ζήσει ποτέ η χώρα, ακόμα και στα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια της μεγάλης κρίσης». Για να προλάβει τον κίνδυνο να αλλάξει χέρια η ακίνητη περιουσία το σχέδιο του προβλέπει:

-Την κατάργηση του ακραία αντικοινωνικού Πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ

-Την επαναφορά της προστασίας τη κύριας κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή της τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, και την δεσμευτικότητα των ρυθμίσεων για τους πιστωτές και κυρίως για τις Τράπεζες. Για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων.

-Επιπρόσθετα, για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών σχεδιάζουμε μια μεγάλη καινοτομία: Τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

* Ο δεύτερος άξονας του Σχεδίου μας, αφορά τον έλεγχο της δραστηριότητας του Airbnb που αποτελεί μια από της βασικές αιτίες της συνεχούς αύξησης τιμών αγοράς και ενοικίων κατοικίας και της δημιουργίας νέας φούσκας ακινήτων. Τα τρία τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση των τιμών αγοράς ακινήτων και ενοικίων φτάνει μεσοσταθμικά στο 32%. Η πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% από την 1/1/22 στο 55% των περιοχών της χώρας, όπως και η αύξηση του κόστους κατασκευής νέων κατοικιών ενισχύει τη φούσκα ακινήτων δηλαδή τα υπερτιμημένα νοίκια και το κόστος αγοράς ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε: Γι' αυτό το σχέδιό μας προβλέπει :

-Την απαγόρευση δραστηριοτήτων Airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

-Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή.

-Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3 - 4 μήνες ως airbnb.

* Ο τρίτος άξονας του σχεδίου, είναι η προστασία του δικαιώματος των νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή. «Στόχος μας είναι η επανάκτηση του δικαιώματος στη Στέγη των νέων και ειδικότερα των νέων ζευγαριών 24-44 ετών» τόνισε.

Το Σχέδιό προβλέπει:

-Τον διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, ηλικίας 25-44 ετών.

Έτσι αυξάνουμε την επιδότηση από 70 ευρώ σε 140 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό με ένα μέλος και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό με 2 παιδιά.

Αντιστοίχως αυξάνουμε και τα εισοδηματικά κριτήρια. Από 7.000 ευρώ σε 14.000 για την επιδότηση νοικοκυριού με ένα μέλος. Και από 17.500 ευρώ σε 35.000 ευρώ για την επιδότηση ζευγαριού με 2 παιδιά.

Το σύνολο των δικαιούχων θα φτάσει τις 150.000 νοικοκυριά 25-44 ετών. Με συνολικό επιπλέον κόστος 255 εκατ. ευρώ/έτος.

* Ο τέταρτος και πιο συνολικός άξονας, αφορά τη Νέα Στεγαστική Πολιτική και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για την κοινωνική πλειοψηφία.

Για το σκοπό αυτό το Σχέδιό προβλέπει:

Τη Δημιουργία Τράπεζας Στέγης από:

α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.) για αγορά ή ενοικίαση.

β) κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες) για αγορά ή ενοικίαση. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

γ) κυρίως όμως από κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, που θα τους δοθεί από το κράτος. Το οποίο περιλαμβάνει:

- Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ

‒ Εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χρόνο

‒ Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό

‒ Ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη

‒ Εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης


Συνεχίζοντας εξήγησε ότι «ο πυρήνας του σχεδίου μας είναι η τρίτη περίπτωση, ακριβώς γιατί δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος και έξοδα αποκατάστασης και μπορεί πράγματι να αποτελέσει τον άμεσο ρυθμιστικό παράγοντα συγκράτησης των ενοικίων και ελέγχου της φούσκας ακινήτων.

Το σχέδιό μας προβλέπει την Ψηφιακή Διαχείριση και Διάθεση της Προσιτής Οικονομικά Στέγης (ΠΟΣ)

α) Θεσπίζοντας νόμο-πλαίσιο για τη στέγη και κεντρική δομή του Κράτους σε επίπεδο Υφυπουργείου στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

β) Δημιουργώντας ψηφιακό παρατηρητήριο αποθέματος στέγης το οποίο θα λειτουργεί σε κάθε δήμο της χώρας και στην κεντρική δομή του κράτους και περιλαμβάνει μητρώα κατοικιών, μητρώα δικαιούχων και αντιστοίχιση μεταξύ δικαιούχων και κατοικιών».

Η στέγη, ανέφερε ο κ. Τσίπρας αποτελεί ένα ζήτημα συστράτευσης και συμπόρευσης δυνάμεων που μελετούν, βιώνουν και γνωρίζουν το φαινόμενο.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)