to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η δημιουργία ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα θα στηρίξει τους πολίτες και τις χώρες της ΕΕ

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Ο απολογισμός της κοινοβουλευτικής περιόδου 2021-2022 στο ΕΚ ξεχωρίζοντας μια κομβική στιγμή, στη Lifo.


Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιέζουμε συνολικά για πιο προοδευτικές πολιτικές, μέτρα και πρωτοβουλίες με επίκεντρο τον άνθρωπο, απέναντι στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ευρώπης. Και ιδιαίτερα, αυτή την κοινοβουλευτική χρονιά, απαιτήσαμε ευρωπαϊκές λύσεις και προτάσεις για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος των πολλαπλών κοινωνικών, οικονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων που επιφέρει η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Είχα την τιμή να είμαι εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δύο εκθέσεις – σταθμούς που με πρωτοβουλία μου εισηγήθηκα και ανέλαβα να καταρτίσω για την οδική ασφάλεια και την ενδοοικογενειακή βία. Πρόκειται για δύο κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη και την ελληνική κοινωνία, για τα οποία οι εκθέσεις μου υιοθετήθηκαν ως ψηφίσματα με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια.

Η πρώτη έκθεση- ψήφισμα «Πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ στην οδική ασφάλεια έως το 2030», αποτελεί σήμερα τον οδικό χάρτη που προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πετύχουμε μέχρι το τέλος της δεκαετίας τη μείωση κατά 50% των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Η υιοθέτηση των προτάσεων για έκθεσης-ψηφίσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα μας, όπου παρά την πρόοδο της τελευταίας δεκαετίας χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές, κυρίως νέοι.

Η δεύτερη έκθεση-ψήφισμα αφορά στον αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί διαχρονική μάστιγα που βρίσκεται σε έξαρση. Με την έκθεσή μας, πιέσαμε και δεσμεύσαμε την Κομισιόν να διαμορφώσει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας στην ΕΕ, και απόλυτης προστασίας των θυμάτων γυναικών και παιδιών. Η Κομισιόν ανταποκρίθηκε και έστειλε την πρόταση κοινοτικής οδηγίας συμβολικά την Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μαρτίου.

Με σειρά ψηφισμάτων, πιέσαμε την Κομισιόν ώστε να καταρτίσει την πρώτη ευρωπαϊκή πολιτική για το βιώσιμο τουρισμό με ορίζοντα το 2030. Διεκδίκησα να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών που δέχθηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα και αντιμετωπίζουν επείγοντα ζητήματα επιβίωσης. Η παρέμβασή μας για μία ευρωπαϊκή πολιτική για το βιώσιμο τουρισμό είναι πολύ σημαντική, διότι μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο απουσίαζε η ισχυρή πολιτική βούληση για τη στήριξη του κλάδου που κινητοποιεί το 10% της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι πολιτικές ήταν αποσπασματικές.

Στιγμή-ορόσημο αποτελεί η πρόσφατη υιοθέτηση του νομοθετικού πακέτου Fit for 55 ως το επόμενο βήμα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων έως το 2030. Η δημιουργία ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα θα στηρίξει τους πολίτες και τις χώρες της ΕΕ, και θα βοηθήσει τις λιγνιτικές και πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας για την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)