to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 04.07.2022

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Συπείρωση όλων των δυνάμεων για την υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου

«Έχουμε μπροστά μας ακόμα μία προσπάθεια υποβάθμισης του πανεπιστημίου. Πρέπει να την αντικρούσουμε συλλογικά. Είναι ζήτημα υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του κατά τη δημόσια διαβούλευση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ.


«Η κυβέρνηση επιλέγει σε νεκρό χρόνο, στο 93' με όρους ποδοσφαιρικούς, να εισαγάγει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που αλλάζει όλη τη δομή και το πλαίσιο του δημοσίου πανεπιστημίου. Επιχειρείται επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών του δομών και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκού και αντιπροσωπευτικού Πανεπιστημίου σε ένα Πανεπιστήμιο που προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία» τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε την επιλογή αυτή, την ώρα που υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, την ώρα που η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών κρίσεων και εντάσεων στην περιοχή, και ενώ είναι κοινό μυστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει να βρει ημερομηνία εκλογών αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού.

«Και ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία, όχι γιατί ανταποκρίνεται στο αίτημά μας εδώ και έξι μήνες, αλλά διότι βρίσκεται μπροστά σε συσσωρευμένα αδιέξοδα που οι πολιτικές τους έχουν δημιουργήσει», σημείωσε. «Στο 93' λοιπόν και από θέση οφσάιντ επιχειρεί να θέσει ένα πλαίσιο συνολικής αποδόμησης του δημοσίου πανεπιστημίου. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη σθεναρή αντίσταση της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οφείλουμε να αναδείξουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ότι ήρθε για να ακούσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατατέθηκε όχι μόνο σε μια ύποπτη χρονική στιγμή αλλά και χωρίς ούτε την ελάχιστη διαβούλευση και συναίνεση των φορέων που είναι λειτουργοί στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

«Σχεδόν όλοι διαφωνούν. Οι Σύγκλητοι διαφωνούν, η Σύνοδος των πρυτάνεων διαφωνεί, οι σύλλογοι καθηγητών διαφωνούν, οι φοιτητές διαφωνούν, γνωστοί επιστήμονες από το εξωτερικό υπογράφουν επιστολές διαμαρτυρίας, έφτασαν 1.000 υπογραφές. Πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η αντιπολίτευση διαφωνεί. Μόνο ο Μητσοτάκης και Κεραμέως συμφωνούν και βλέπουν ότι όλα είναι καλά» είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι αποτελεί επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο με βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικών δομών του και τη μετάλλαξή του ώστε να προσομοιάζει σε ιδιωτική εταιρεία.

«Αυτή η επίθεση έρχεται μετά από τις δύο μεγάλες πληγές που έχουν ανοίξει στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Την ΕΒΕ, που άφησε δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός πανεπιστημίων, ενώ θα είχαν δυνατότητα να είναι μέσα σε αυτά και όχι να αναζητούν την ακαδημαϊκή τους τύχη σε αμφιβόλου ποιότητας κολέγια είτε εντός είτε εκτός της χώρας. Η δεύτερη πληγή είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει υπαρκτά προβλήματα σε κάποιες σχολές. Αντί να τα αντιμετωπίσει σε συνεργασια με τους ανθρώπους του πανεπιστημίου, προχώρησε στη λογική ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τα πανεπιστήμια χρειάζονται πανεπιστημιακούς δασκάλους, όχι πανεπιστημιακούς αστυνόμους» επισήμανε. «Σε αυτές τις πληγές, έρχεται να προστεθεί και το νομοσχέδιο αυτό. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει ευρύτατη συσπείρωση φορέων και πολιτικών δυνάμεων για να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για διαρκή επίθεση και διαρκή απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. «Η κατασυκοφάντηση, η στοχοποίηση και η αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστημίου πρέπει να σταματήσει» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πόσο ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις είναι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και προσθέτοντας ότι βασικός παράγοντας σ’ αυτό είναι τόσο η δημοκρατική δομή της διοίκησής τους όσο και οι εξαιρετικές επιδόσεις καθηγητών και φοιτητών.

«Αυτό που χρειάζεται όχι μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά η χώρα και η οικονομία είναι η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, να δημιουργήσουμε όρους ώστε νέοι υψηλά εξειδικευμένοι θα βρίσκουν τη δυνατότητα να στελεχώνουν την ελληνική παραγωγική δομή και όχι να έχουμε brain drain» είπε.

«Αντί να δαπανά 7,5 δισ. σε ημετέρους για απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει σημαντικά τους πόρους για τα δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει σε βάθος τετραετίας να διπλασιαστούν οι πόροι των ΑΕΙ» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Έτσι, κάλεσε τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας «να αποκρούσουμε, το γκολ οφσάιντ στο 93', αλλά ακόμα κι αν αυτό μπει να δεσμευτούμε ότι ο διαιτητής που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές που σύντομα έρχονται, θα το ακυρώσει και θα επαναφέρει τον ουσιαστικό διάλογο για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο για να γίνει ξανά ισχυρό, ποιοτικό, ανταγωνιστικό».

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν φορείς και συλλογικότητες της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών εκπρόσωποι ομοσπονδιών (ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΕΤΕΠ, ΠΟΕΔΙΠ, ΠΟΕΕΚ-Ι, Ένωση Ελλήνων Ερευνητών), πρυτάνεις, κοσμήτορες, πρόεδροι τμημάτων από τα πανεπιστήμια της χώρας, ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκπρόσωποι συλλόγων εργαζομένων, καθώς και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων.

Η εκδήλωση διαβούλευσης της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οργανώνει δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ» και στη συζήτηση πήραν μέρος φορείς και συλλογικότητες της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών εκπρόσωποι ομοσπονδιών (ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΕΤΕΠ, ΠΟΕΔΙΠ, ΠΟΕΕΚ-Ι, Ένωση Ελλήνων Ερευνητών), πρυτάνεις, κοσμήτορες, πρόεδροι τμημάτων από τα πανεπιστήμια της χώρας, ακαδημαϊκοί από πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκπρόσωποι συλλόγων εργαζομένων, καθώς και εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων.

Η εκδήλωση από το left.gr
 

To πρόγραμμα της εκδήλωσης

10:30 – 11:00 προσέλευση

11:00 – 11:10 εισαγωγική ομιλία / Νίκος Φίλης

11:10 – 11:30 ομιλία / Αλέξης Τσίπρας

11:30 – 12:10 τοποθετήσεις / ομοσπονδίες

12:10 – 13:00 τοποθετήσεις / πρυτάνεις & αντιπρυτάνεις

13:00 – 13:10 / διάλειμμα

13:10 – 13:30 τοποθετήσεις / κοσμήτορες σχολών

13:30 – 14:30 τοποθετήσεις / πρόεδροι τμημάτων

14:30 – 15:00 τοποθετήσεις / εκπρόσωποι συλλόγων

15:00 – 15:50 συζήτηση, ερωτήσεις, τοποθετήσεις

15:50 – 16:00 συμπεράσματα

Η εκδήλωση με τον φακό του left.gr

Η τεκμηρίωση της κριτικής για το νομοσχέδιο από την ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)