to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πώς ο πληθωρισμός …επηρεάζει τις κάλπες

Ράλι δίχως τέλος για τον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο 12% τον Ιούνιο, αποδεικνύοντας πως ήταν φρούδες οι ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών μέσα στο καλοκαίρι. Το κύμα των αυξήσεων απειλεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και επηρεάζει και το πολιτικό τοπίο, καθώς όσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο αυξάνονται οι γαλάζιες φωνές υπέρ μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.


Οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο της επόμενης αναμέτρησης θα ληφθούν μέσα στον Αύγουστο, ωστόσο οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών  εκτιμούν πως είναι καλύτερο για τη Νέα Δημοκρατία  να επιχειρήσει έναν… αιφνιδιασμό το φθινόπωρο. Το επιχείρημα που προβάλλουν όσοι στηρίζουν τις πρόωρες κάλπες είμαι πως την επόμενη Άνοιξη οι πολίτες θα έχουν νωπές τις μνήμες από τους φουσκωμένους λογαριασμούς του χειμώνα και επομένως θα είναι μεγαλύτερες οι προκλήσεις για το κυβερνών κόμμα.

Με δεδομένο άλλωστε πως οι επόμενες εκλογές  θα γίνουν με την απλή αναλογική, στη Νέα Δημοκρατία προβληματίζονται για το ενδεχόμενο της χαλαρής ψήφου. Και στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν να συσπειρώσουν τους γαλάζιους ψηφοφόρους, ανεβάζοντας τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ. Στην Πειραιώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να αντικατασταθεί με ένα αντικυβερνητικό μέτωπο και επιχειρούν να γυρίσουν τη συζήτηση στο 2015

Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς και στο πλαίσιο αυτό έχει φουντώσει η συζήτηση για το τι θα περιλαμβάνει το επόμενο πακέτο μέτρων. Σε περίπτωση που τελικά κλειδώσουν οι κάλπες το φθινόπωρο το βάρος θα πέσει σε μια σειρά μέτρων που θα τρέξουν από το 2023 (π.χ.αύξηση των συντάξεων, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση του τέλους επιτηδεύματος).

Όσον αφορά στο εξελισσόμενο ράλι αυξήσεων, η Νέα Δημοκρατία θα τονίζει στο δρόμο προς τις κάλπες πως είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη της  Ε.Ε. και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αυξήσεις των ενεργειακών προϊόντων.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες πληρώνουν τις επιλογές Μητσοτάκη

Στο τερέν της οικονομίας είναι αποφασισμένος να εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το τσουνάμι των αυξήσεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εκλογές για «πολιτική αλλαγή» και εστιάζει στην ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης» μετά την κάλπη της απλής αναλογικής.

Αυτό που τονίζεται  απο την Κουμουνδούρου είναι πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 3,4 μονάδες ψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και σημειώνεται πως η «αφαίμαξη» του εισοδήματος των πολιτών γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης.  Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τη συζήτηση στο 2015 έχει ως στόχο να …κρύψει κάτω από τα χαλί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά

«Οι πολίτες πληρώνουν τις επιλογές και την κοροϊδία Μητσοτάκη, την ώρα που εξελίσσεται στις πλάτες τους ένα πάρτι με 7,5 δισ. απευθείας αναθέσεις, με χρυσούς μισθούς και μπόνους στον διοικητή και σε στελέχη της ΔΕΗ, με φοροαπαλλαγές σε ισχυρούς και ανώτατες περιουσίες ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω ακρίβειας έχουν εκτιναχθεί» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Στον δρόμο προς τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεδιπλώσει την δική  του πρόταση για την επόμενη ημέρα εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας,την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και στα κέρδη των εταιρειών, τη  μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)