to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Turkaegean: Στο βάθος, το όνειρο των τούρκων για “γαλάζια πατρίδα” και για … διχοτόμηση του Αιγαίου

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις ο πρόεδρος της Τουρκίας μας πάγωσε. Αφού πήρε ότι ήθελε στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ από την Αμερική και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας στο τέλος ακύρωσε το πανηγυρικό κλίμα που είχαμε δημιουργήσει ότι η Τουρκία δεν έβαλε κανένα θέμα για την Ελλάδα.



Κόπηκε το αλαζονικό και υπεροπτικό χαμόγελο του κ. Μητσοτάκη στη μέση γιατί ο Ερντογαν τον διέψευσε με την συνέντευξη του,  κλείνοντας τις εργασίες της διάσκεψης, αποδεικνύοντας ότι η Τουρκία ποτέ δεν εγκατέλειψε τις βλέψεις της όσον αφορά την αποστρατικοποίηση και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των Ελληνικών νησιών. 
Όπως φαίνεται, καινούργιο όχημα για την διεκδίκηση της περίφημης “γαλάζιας πατρίδας“ αποτελεί το εμπορικό σήμα Turkaegean για ….. διαφήμιση και προβολή του τουρισμού. Είναι μια κίνηση υψηλής πολιτικής.
Και το άσχημο είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης με το γνώριμο του ειρωνικό και αλαζονικό ύφος αντιμετωπίζει το πρόβλημα πολύ επιπόλαια.
Δήλωσε:
«Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα». 

Αναγνωρίζει ευθύνες σε κάποιους εντός της διοίκησης που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους….δεν βλέπει πολιτικές ευθύνες του υπουργού Ανάπτυξης γιατί τον κ. Γεωργιάδη το φοβάται…. για άγνωστους λόγους.
Ισχυρίζεται ότι έχουμε δυνατότητες να διορθώσουμε την εικόνα μας. Δε λέει όμως ότι το τρίμηνο από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης έχει περάσει και το αίτημα της Τουρκίας έχει εγκριθεί μέχρι τον Ιούλιο 2031!!! από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Και στο τέλος με τη γνωστή του αυταρέσκεια μας λέει, βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σεζόν, αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ότι αυτό δηλαδή που πέτυχε η Τουρκία με το σήμα Turkaegean δεν μας ανησυχεί κιόλας, γιατί φέτος ο τουρισμός μας δεν έχει επηρεαστεί από αυτό τον τρόπο προβολής της Τουρκίας.
Είναι μεγάλη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αν δε συγκροτήσει μία στρατηγική αντιμετώπισης της στρατηγικής της Τουρκίας.
Βλέπει άραγε ο κ. Μητσοτάκης ότι στο βάθος της δεκαετίας που πέτυχε η Τουρκία για το εμπορικό σήμα προβολής και διαφήμισης εντάσσεται στην στρατηγική της αναγνώρισης της «γαλάζιας πατρίδας» ή και το χειρότερο στη …..διχοτόμηση του Αιγαίου. 
Είναι άλλο πράγμα οι ελληνικές ακτές, τα ελληνικά νησιά, οι τουρκικές ακτές και τουρκικά νησιά κι άλλο πράγμα το τουρκικό Αιγαίο ή και το ελληνικό Αιγαίο. Το Αιγαίο είναι ενιαία θάλασσα και οποιαοσδήποτε χαρακτηρισμός της ανάλογα με τις χώρες που βρέχει υποδηλώνει ουσιαστικά ….. τάσεις διχοτόμησης του.
 
Αν δεν το βλέπει αυτό ο κ. Μητσοτάκης τότε επιβεβαιώνει ότι είναι ένας ανίκανος πολιτικός, αν το βλέπει και αντιδράει έτσι τότε επιβεβαιώνει ότι είναι ένας επιπόλαιος πολιτικός.
Μάλλον όμως είναι και τα δύο και πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα.

* Δημήτρης Γάκης, πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)