to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:50 | 01.07.2022

Πολιτική

Γεωργιάδης: «Οι Τούρκοι δεν έκαναν αίτηση... σε εμάς» - «Κάποιος να τον μαζέψει», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Επανέρχεται για το φιάσκο με την κατοχύρωση του όρου "Turkaegean" ως εμπορικού σήματος από την Τουρκία, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης - Άμεση αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που σε σκληρή ανακοίνωση καταλήγει πως «πατριδοκάπηλοι σαν αυτόν έχουν συνδεθεί με τις μεγαλύτερες ατιμώσεις της Ελλάδας».


Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στέλνει το μήνυμα πως «θα κάνουμε όσα πρέπει νομικά να κάνουμε για να ακυρώσουμε αυτή την κατοχύρωση και θα το επιτύχουμε», αναφερόμενος στην «όλη αστοχία με την κατοχύρωση του όρου "Turkaegean" ως εμπορικού σήματος από την Τουρκία».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός σημειώνει πως «οι Τούρκοι έκαναν αίτηση απευθείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και όχι σε μας, εκεί μία εξεταστής από κάποια βόρεια Χώρα, είδε το θέμα καθαρά γραφειοκρατικά, δηλαδή διαπίστωσε ότι ουδείς άλλος είχε κατοχυρώσει αυτό το σήμα και το έδωσε στον πρώτο αιτούντα, δηλ. σε αυτή την περίπτωση στην Τουρκία. Με την ίδια διαδικασία καθημερινά κατοχυρώνονται αυτομάτως χιλιάδες εμπορικά σήματα. Δεν υπήρξε καμία έγκριση από ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ούτε η Κομισιόν ή η ΕΕ δεν έχουν ευθύνη…Όλο αυτό έγινε σε χαμηλό γραφειοκρατικό επίπεδο εξ ου και δεν υπήρξε πολιτική αντίδραση».

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι εδώ υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν είχαν καμία δικαιοδοσία ούτε να το εγκρίνουν ούτε να το κόψουν και η ΕΔΕ διατάχθηκε «όχι κατ´ ανάγκην για να τιμωρηθεί κάποιος, αλλά για να δούμε τι πήγε στραβά στην διαδικασία και να το διορθώσουμε». (Βρείτε ολόκληρη την ανάρτηση παρακάτω)

Διπλή λαθροχειρία Άδωνι στη σκιά του φιάσκου

Για διπλή λαθροχειρία κάνει λόγο το δημοσίευμα του efsyn.gr, σχολιάζοντας τόσο τη φωτογραφία που παρέθεσε ο υπουργός από παλαιό άσχετο βίντεο με ελάχιστες προβολές με σκοπό να υποστηρίξει πως και επί ΣΥΡΙΖΑ συνέβαιναν αυτά εκ μέρους των Τούρκων, όσο και την περίπτωση του όρου «Αιγαίο» από τουρκική εταιρεία ρούχων.

Στη μακροσκελή ανάρτησή του στο facebook, ο Αδ. Γεωργιάδης αφού ξεπερνά το βατερλώ με την διαπίστωση ότι «δεν καταπατά καμία εθνική μας κυριαρχία», επιχειρεί να πετάξει την ευθύνη και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας μια φωτογραφία από βίντεο, ισχυριζόμενος ότι «οι Τούρκοι διαφήμιζαν το Τουρκικό Αιγαίο και τότε», δηλαδή το 2018. Η φωτογραφία προέρχεται από βίντεο που φέρεται να είναι από το youtube και γράφει «Turkey Aegean». Το βίντεο στη φωτογραφία που επισυνάπτει ο υπουργός Ανάπτυξης και έχουν αρχίσει ήδη να κυκλοφορούν διάφορα τρολ του Διαδικτύου, έχει μόλις 714 θεάσεις (views) και ένα like.

Το πραγματικό βίντεο, όμως, από το οποίο πήρε την φωτογραφία ο υπουργός Ανάπτυξης δεν προέρχεται από κάποιον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού κράτους ή τουρκικού οργανισμού. Είναι ένα ξεκάθαρα διαφημιστικό βίντεο του τουριστικού πρακτορείου busabout, το οποίο, άλλωστε, δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά σε «τουρκικό Αιγαίο», παρά μόνο έχει τις λέξεις «Turkey Aegean» στην έναρξή του. Κατά τα άλλα διαφημίζει την Κωνσταντινούπολη και διάφορους άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της γειτονικής χώρας.

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτή η κοροϊδία από τον υπουργό Ανάπτυξης, καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε μια διαφημιστική καμπάνια τουριστικού γραφείου ή τουριστικού οργανισμού και στην κατοχύρωση εμπορικού σήματος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση  “Turkaegean” που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης σήμερα.

Ενδεικτικά η φωτογραφία που ανέβασε ο Άδωνις Γεωργιάδης και το βίντεο από το οποίο προέρχεται το στιγμιότυπο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μάλιστα, συνέχισε τα έωλα επιχειρήματα παρουσιάζοντας μια περίπτωση τουρκικής εταιρείας, η οποία κατοχύρωσε τον όρο «Αιγαίο» στην ίδια υπηρεσία από το 2018. Το θέμα ανακίνησαν από νωρίς το πρωί δεξιά τρολ στο Διαδίκτυο.

Η περίπτωση στην οποία αναφέρεται ο υπουργός Ανάπτυξης αφορά στην κατοχύρωση του όρου από τουρκική εταιρεία που εμπορεύεται «ρούχα, παπούτσια και λευκά είδη με έδρα την Άγκυρα», όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Κάποιος να μαζέψει άμεσα τον κ. Γεωργιάδη»

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

«Στην κυβέρνηση κάποιος πρέπει να μαζέψει άμεσα τον κ. Γεωργιάδη.

Πρώτα με τους χειρισμούς επέτρεψε στην ΕΕ να παραδώσει στον Ερντογάν το σήμα TurkAegean, νομίζοντας ότι δεν θα ασχοληθεί κανείς.

Μετά τα έβαλε με τους υπαλλήλους του υπουργείου του για να τους φορτώσει την ευθύνη της ανεπάρκειάς του.

Και σήμερα ταΐζει σανό τους ψηφοφόρους του χρησιμοποιώντας περιθωριακό βίντεο ιδιώτη που ούτε το τουρκικό κράτος δεν έχει κάνει!

Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να γίνεται πολύ επικίνδυνος. Του το είπαμε εχθές θα του το πούμε και σήμερα: πατριδοκάπηλοι σαν αυτόν έχουν συνδεθεί με τις μεγαλύτερες ατιμώσεις της Ελλάδας.

Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να του παρέχει κάλυψη;».

Κατ. Νοτοπούλου: Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Σχόλιο της τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, σχετικά με το θέμα: «Αντί τα κυβερνητικά στελέχη να απολογηθούν για την ανικανότητα της κυβέρνησης να εμποδίσει την επίσημη κατοχύρωση του Turkeagean στην ΕΕ, επιχειρεί επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς επικαλούμενος ιδιωτικές διαφημιστικές εκστρατείες του παρελθόντος. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν»;

Αναλυτικά η ανάρτηση του Αδ. Γεωργιάδη:

 

«Για το Turkaegean

Καταρχάς στην πολιτική όταν κάτι πάει στραβά, ευθύνεσαι δεν ευθύνεσαι οφείλεις να δείχνεις γενναιότητα και να ζητάς συγγνώμη. Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια ούτε πάντα τα ξέρουμε όλα. Από όσους λοιπόν αυθεντικά στενοχωρήθηκαν με την καθυστερημένη αντίδραση του Κράτους μας στην κατοχύρωση από την Τουρκία αυτού του όρου "Turkaegean", ζήτησα Συγγνώμη αν και ουδέποτε ολιγώρησα ο ίδιος, ουδέποτε ενημερώθηκα και δεν αντέδρασα ή μπορούσα να το αποτρέψω και δεν το έκανα. Ασφαλώς θα κάνουμε όσα γίνονται σε νομικό επίπεδο για να το ακυρώσουμε και πιστεύω ότι με τα σωστά νομικά επιχειρήματα θα το επιτύχουμε.

 

Όμως την συζήτηση για το ζήτημα αυτό οφείλουμε να την θέσουμε στις σωστές της διαστάσεις μακριά από τις γελοιότητες του τύπου ότι «θα γύρναγα με τα πόδια» του ανθρώπου που έδωσε με τις Πρέσπες εις γνώσιν του το όνομα της Μακεδονίας (και όχι ένα απλό εμπορικό σήμα). Και η υποκρισία πρέπει να έχει κάποια όρια.

Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε αυτή την υπόθεση με την σειρά:

Α) η κατοχύρωση αυτού του εμπορικού σήματος καμία Εθνική μας Κυριαρχία δεν καταπατά και όχι δεν μας πήραν το Αιγαίο οι Τούρκοι. Εμείς εξακολουθούμε μάλιστα, τώρα μάλλον και με έμμεση Τουρκική αναγνώριση, να έχουμε την πλήρη νομή του αυθεντικού, Ελληνικού από αρχαιοτάτων χρόνων, όρου «Αιγαίο».

Β) οι Τούρκοι έκαναν αίτηση απευθείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και όχι σε μας, εκεί μία εξεταστής από κάποια βόρεια Χώρα, είδε το θέμα καθαρά γραφειοκρατικά, δηλ διαπίστωσε ότι ουδείς άλλος είχε κατοχυρώσει αυτό το σήμα και το έδωσε στον πρώτο αιτούντα, δηλ σε αυτή την περίπτωση στην Τουρκία. Με την ίδια διαδικασία καθημερινά κατοχυρώνονται αυτομάτως χιλιάδες εμπορικά σήματα. Δεν υπήρξε καμία έγκριση από ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ούτε η Κομισιόν ή η ΕΕ δεν έχουν ευθύνη, ούτε μας πούλησε η Ευρώπη και διάφορες άλλες ανοησίες που ακούστηκαν. Όλο αυτό έγινε σε χαμηλό γραφειοκρατικό επίπεδο εξ ου και δεν υπήρξε πολιτική αντίδραση.

Γ) οι εδώ υπηρεσίες του Υπουργείου μας δεν είχαν καμία δικαιοδοσία ούτε να το εγκρίνουν ούτε να το κόψουν.

Δ) αφού είναι έτσι γιατί διέταξα την ΕΔΕ; Διότι ουδείς από την υπηρεσία αυτή ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, για να αποφασίσουμε εμείς, για το εάν θα θέλαμε ή όχι να προβάλουμε ένσταση κατά αυτού του Σήματος. Η ΕΔΕ λοιπόν γίνεται όχι κατ´ανάγκην για να τιμωρηθεί κάποιος, αλλά για να δούμε τι πήγε στραβά στην διαδικασία και να το διορθώσουμε. Προφανώς δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός και πολλών μάλλον κανενός υπαλλήλου του Υπουργείου μας ή άλλων Υπουργείων. Όμως ευκαιρία είναι από το σφάλμα αυτό, να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Αυτά θα μας τα υποδείξει επακριβώς το πόρισμα της ΕΔΕ.

Ε) ως Υπουργός είχα πάει σε ανύποπτο χρόνο στην Βουλή και είχα εξηγήσει ότι αυτή η υπηρεσία δεν λειτουργούσε τόσο καλά όσο θα το ήθελα και την κατήργησα, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες της στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, με εξαιρετικά καλύτερο επίπεδο λειτουργίας. Η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρθηκε στον ΟΒΙ φέτος τον Μάιο, δηλ μετά από τα γεγονότα. Κατόπιν αυτού ο ΟΒΙ δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με αυτή την ιστορία.

Στ) η υποκρισία των πολιτικών μου αντιπάλων σε αυτό το θέμα και η προσπάθεια τους για άλλη μία φορά να με εξοντώσουν πολιτικά αυτή την φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Ξαφνικά από "επικίνδυνος ακροδεξιός εθνικιστής" όπως με κατηγορούσαν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, τώρα έγινα "προδότης" και "Τουρκ'Αδωνις". Σημειώστε ότι αυτή την "ευαισθησία" την είχαν κόμματα και άνθρωποι που πιστεύουν "ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα", ότι "το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του" λογαριασμοί και κόμματα που ασταμάτητα πχ κατηγορούν την Ελλάδα για τα δήθεν pushbacks, υιοθετώντας όλη την Τούρκικη προπαγάνδα για το Αιγαίο, ξαφνικά οργίστηκαν υποτίθεται για ένα εμπορικό σήμα…Υποκριτές…

Τέλος να πούμε στον κ. Τσίπρα ότι φυσικά και επί θητείας του οι Τούρκοι διαφήμιζαν το "Τουρκικό Αιγαίο" και τότε (η φωτό ειναι από το 2018) ούτε με τα πόδια πήγε πουθενά ούτε διαμαρτυρήθηκε πουθενά.

Τέλος επαναλαμβάνω εμείς, επειδή αυτό μας ενοχλεί πραγματικά, θα κάνουμε όσα πρέπει νομικά να κάνουμε για να ακυρώσουμε αυτή την κατοχύρωση και θα το επιτύχουμε».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)