to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Είμαστε όλες υποψήφια θύματα;

Άμεσα χρειάζονται μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης αυτών των φαινομένων. Είναι ευθύνη της πολιτείας να αλλάξει τους διοικητικούς κώδικες, τους ποινικούς κώδικες και να συνδράμει καθοριστικά στην αλλαγή των κοινωνικών στερεοτύπων με συστηματική δουλειά για την ισότητα των φύλων.


Τα περιστατικά βίας αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η βία κατά των γυναικών που φτάνει ως τη δολοφονία παρουσιάζει μεγάλη έξαρση και στη χώρα μας. Εμείς ωστόσο, ως «ευνομούμενη» πολιτεία, συνεχίζουμε να επιφυλασσόμαστε  για την υιοθέτηση του όρου της γυναικοκτονίας.

Γιατί; Επειδή  τα στερεότυπα καλά κρατούν, η πατριαρχία “ζει και βασιλεύει” και εμείς πορευόμαστε σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες δεν θα πρέπει να λένε όχι, θα πρέπει να είναι υποχωρητικές και περισσότερο “υπάκουες”.
Άλλη μια φορά τα περιστατικά που έρχονται στην επικαιρότητα όπως αυτό της πρόσφατης  άγριας δολοφονίας μίας νέας γυναίκας από τον εν διαστάσει σύζυγό της ,κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. 

Άμεσα  χρειάζονται μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης αυτών των φαινομένων. Είναι ευθύνη της πολιτείας να αλλάξει τους διοικητικούς κώδικες, τους ποινικούς κώδικες και να συνδράμει καθοριστικά στην αλλαγή των κοινωνικών στερεοτύπων με συστηματική δουλειά για την ισότητα των φύλων.

Αδιαμφισβήτητα τα πιο πάνω ζητήματα, δεν είναι αντικείμενο κομματικής εργαλειοποίησης αλλά είναι υποχρέωση  κάθε κυβέρνησης, των κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών να τα θέσουν υψηλά στην Ατζέντα τους. Άλλο η κομματική εργαλειοποίηση και άλλο η υποχρέωση όλων να αναδείξουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και δια στόματος του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα πήρε θέση δίπλα στο Κίνημα #Metoo, μίλησε ανοικτά κατά της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και πιέζει για τη νομική αναγνώριση του όρου της γυναικοκτονίας.

Στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχουν υποσημειώσεις ή αστερίσκοι, καλούμαστε όλοι και όλες  να πάρουμε θέση ανοιχτά, δημόσια και ξεκάθαρα.

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ

ΤΕΡΜΑ Η ΒΙΑ, ΤΕΡΜΑ Ο ΣΕΞΙΣΜΟΣ,
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ

Μια μαύρη ημέρα για τις γυναίκες

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε πρόσφατα το δικαίωμα στην άμβλωση. Πρόκειται για απόφαση που γυρίζει τις γυναίκες πενήντα χρόνια πίσω. Είναι μία επίθεση στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των σωμάτων των γυναικών, μία επίθεση στην υγεία των γυναικών. Είκοσι πέντε εκατομμύρια γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με την απαγόρευση αυτή. Οι φτωχότερες γυναίκες, οι γυναίκες της εργατικής τάξης, οι έγχρωμες γυναίκες, όσες μένουν σε αγροτικές περιοχές, οι ανασφάλιστες θα πληρώσουν το βαρύτερο τίμημα. Οι “παράνομες” εκτρώσεις θα εκτιναχθούν, θα γίνονται μακριά  από οργανωμένο και ασφαλές περιβάλλον με αποτέλεσμα να γίνουμε μάρτυρες χιλιάδων θανάτων γυναικών.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να σκοτώνουν παιδιά, γυναίκες και εγκύους στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά θέλουν να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τα αγέννητα παιδιά. Η υποκρισία περισσεύει.

Εκατομμύρια γυναικών κατέβηκαν στους δρόμους των ΗΠΑ ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ορίζουν τα σώματα τους και να έχουν πρόσβαση στις ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις καθώς και στην αντισύλληψη.

*της Επικεφαλής της Επιτροπής Ισότητας & Δικαιωμάτων, Αλεξάνδρας Τζούμα - Διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)