to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 30.06.2022

Πολιτική

Δ. Αυγέρη: Κανονίστε η πτώση σας να μην γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο σ’ αυτόν τον τόπο

«Βάζετε ταφόπλακα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με αδιανόητες δηλώσεις υπουργών και μελών της επιτροπής, όπου ουσιαστικά λέτε στους πολίτες να κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν», σημείωσε η Δ. Αυγέρη, αν. τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


«Θα περίμενε κανείς στο συμπλήρωμα σχεδόν τριών ετών διακυβέρνησης η ΝΔ να είχε την ωριμότητα να δει αυτό που πλέον βλέπουν όλοι και αφορά πρωτίστως την ίδια την κυβέρνηση: Κύριε υπουργέ, κύριε Πλεύρη, κυβερνάτε λάθος, νομοθετείτε κακώς, μιλάτε αδιανοήτως και δεν αισθάνεστε απολύτως τίποτα», δήλωσε η Δ. Αυγέρη, αν. τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Και συνέχισε: «Με παραπάνω από 30.000 νεκρούς από την πανδημία θα περιμέναμε κάποια δείγματα ενσυναίσθησης από πλευρά σας. Κι όχι να ακούμε τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης σας να λέει το εξωφρενικό ότι «χάσαμε 30.000 συμπολίτες μας γιατί έπεσαν θύματα της προπαγάνδας». Λίγο- πολύ αυτό είπε.

Παρά το γεγονός ότι η μόνη προπαγάνδα - και μάλιστα θηριώδης- είναι αυτή της κυβέρνησης, κανείς σοβαρός και έντιμος πολιτικός δεν θα τολμούσε να πει ότι χάσαμε 30.000 ανθρώπους από προπαγάνδα.
Εσείς όμως το λέτε. Και δεν ντρέπεστε να το λέτε.

Είναι πασίδηλο ότι η κυβέρνηση, η κυβέρνηση των τραγικών λαθών και των εγκληματικών επιλογών, η κυβέρνηση της κακής νομοθέτησης, η αναίσθητη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια αμετανόητη κυβέρνηση.
Ονομάζετε το παρόν  νομοσχέδιο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας». Έχει γίνει πλέον ανέκδοτο. Καθώς, κάθε φορά που εσείς μιλάτε για προστασία της δημόσιας υγείας, οι πολίτες δεν ξέρουν από πού να προστατευθούν.
Αυτή τη φορά μάλλον το τερματίσατε.

Γιατί, σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας, με το ΕΣΥ αποδυναμωμένο να έχει υπερβεί τα όριά του, με νέα υπερμεταδοτικά στελέχη του covid -19, με το σύνδρομο «long covid» να συναντάται όλο και συχνότερα και ταυτόχρονα, με την αναμενόμενη σωματική και ψυχική κόπωση του πληθυσμού, σ’ αυτή, λοιπόν, τη φάση της πανδημίας θα έπρεπε να έχει γίνει από την πλευρά σας αφενός να γίνει ένας σοβαρός απολογισμός. Αφετέρου θα έπρεπε να επικαιροποιηθεί, να επαναπροσδιορισθεί και να αναδιοργανωθεί η όποια υγειονομική στρατηγική.

Αν ποτέ είχατε στ’ αλήθεια μια στρατηγική
Αντ’ αυτών, εσείς τι κάνετε;

Βάζετε ταφόπλακα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με αδιανόητες δηλώσεις υπουργών και μελών της επιτροπής, όπου ουσιαστικά λέτε στους πολίτες να κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν.

Και τώρα μετά από όλο αυτό το μπάχαλο που έχει προκύψει, μετά από σχεδόν τρεις μήνες απραξίας από την πλευρά σας, προκαλείτε μια άρον- άρον συνέντευξη για να πείτε ακριβώς τί στον ελληνικό λαό;
Ελπίζουμε, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να πείτε την αλήθεια, αλλά δεν είμαστε πολύ αισιόδοξες και αισιόδοξοι.

Γιατί δεν απαντάτε κύριε Πλεύρη. Και δεν απαντάτε όχι μόνο όταν τίθενται δημοσιογραφικά ερωτήματα σε συνεντεύξεις τύπου, δεν απαντάτε ούτε στις ερωτήσεις, ούτε στις επερωτήσεις που έχουμε καταθέσει σε εσάς.
Ως πότε θα αποφεύγετε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο; Πότε θα πείτε, για παράδειγμα, την αλήθεια για όλα όσα σκανδαλώδη συμβαίνουν στον ΙΦΕΤ; Έχετε συνθηκολογήσει με τη διαφθορά και την παρακμή και δεν το ξέρουμε ή έχει περάσει στο DNA σας και το θεωρείτε κάτι φυσιολογικό; 7,5 δις σε απευθείας αναθέσεις και ούτε κουβέντα από την πλευρά σας.
Θα αφήνετε για παράδειγμα για πολύ καιρό ασθενείς χωρίς φάρμακα επειδή κάποιες μαφίες επανεξάγουν φάρμακα αποκομίζοντας αδιανόητα κέρδη; Θα απαντήσετε στις σχετικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης; Ή καλύπτετε πρόσωπα και καταστάσεις για τα οποία η πιάτσα βοά; Ποιον καλύπτετε;
Έναν μήνα μετά τις ανακοινώσεις και του υπουργείου σας και του ΙΦΕΤ ότι το πρόβλημα της έλλειψης γ΄ σφαιρίνης λύθηκε και δόθηκαν οι εντολές για την προμήθειά της, απεγνωσμένοι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις την αναζητούν και δεν τη βρίσκουν!

Στις αρχές Μαΐου τόσο η Ε.Σ.Α.μεΑ. όσο και η Ομοσπονδία Νεφροπαθών, αλλά και άλλες οργανώσεις, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την έλλειψη γ΄ σφαιρίνης και ηπαρίνης που έθετε σε κίνδυνο εκατοντάδες άτομα που χρειάζονται αυτές τις φαρμακευτικές ουσίες και δέχθηκαν διαβεβαιώσεις από πλευράς σας ότι το ζήτημα λύθηκε. Έναν μήνα μετά, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει τόσο για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που απευθύνονται στα φαρμακεία του Οργανισμού, όσο και για αυτούς που απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία!

Σας μεταφέρω, διαβάζω αυτολεξεί, την ανακοίνωση απόγνωσης της ΕΣΑΜΕΑ:
«Με ποιο τρόπο πρέπει να πούμε ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές κ. Πλεύρη λόγω της έλλειψης γ΄ σφαιρίνης;
- Με ποιο τρόπο πρέπει να μιλήσουμε για να γίνει κατανοητό ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές κάθε λεπτό που περνάει;
- Σε ποια γλώσσα πρέπει να μιλήσουμε για την εξαθλίωση που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι;
- Πρέπει να υπάρξει θάνατος, σε ευρωπαϊκή χώρα, το 2022, από έλλειψη φαρμάκου λόγω γραφειοκρατίας, για να πάρει μπρος αυτό το απαράδεκτο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης;»

Δεν έχετε απαντήσει – όπως σας είπα και προηγουμένως - ούτε σε μία ερώτησή μας.

Απαντήστε τουλάχιστον σε αυτούς τους ανθρώπους κύριε Πλεύρη!
Και δεν είναι μόνο ότι δεν απαντάτε, αλλά ότι δεν αντέχετε ούτε καν να ακούτε!
Όπως, δεν αντέχετε να ακούτε  για τις υποστελεχωμένες κλινικές σε νοσοκομεία όλης της χώρας που κινδυνεύουν με λουκέτο γιατί μένουν χωρίς ειδικούς γιατρούς. Όπως για παράδειγμα – και σας ρωτήσαμε  γι’ αυτό - η ΩΡΛ Κλινική του Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη ή Ουρολογική Κλινική στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

Δεν απαντάτε, αλλά παραείναι προκλητικό να μην θέλετε καν να ακούσετε τις ερωτήσεις.

Και να εκδικείστε όσους σας τα λένε, ιδίως αν αυτοί είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες στολές.

Γιατροί και διευθυντές κλινικών βγαίνουν στην σύνταξη και δεν αναπληρώνονται οι θέσεις τους. Γιατροί με εμπειρία χρόνων παραιτούνται γιατί δεν αντέχουν άλλο τις συνθήκες εργασίας. Και γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν είναι τυχαίο γιατί έχουμε μαζικές αποχωρήσεις γιατρών στελεχών στα νοσοκομεία.

Γιατί γνωρίζετε πολύ καλύτερα ότι η ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας περνά- όπως επιτάσσει το νεοφιλελεύθερο manual( εγχειρίδιο) πρωτίστως μέσα από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή του. Την αποκαρδίωση όσων ελαχίστων έχουν μείνει να υπηρετούν το  δημόσιο ΕΣΥ.
Διώχνετε γιατρούς και φέρνετε εργολάβους και μπλοκάκια. Είναι απλό το σχήμα.
Ανανεώνετε δε τάχα κάποιες συμβάσεις εργαζομένων, λες και τους κάνετε χάρη, αντί να κάνετε μόνιμες προσλήψεις, συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτές κι εκείνους τους ανθρώπους που στήριξαν το δημόσιο ΕΣΥ μέσα σε αυτή την δύσκολη συνθήκη της πανδημίας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι εγκάθετες διοικήσεις σας μέσα στα νοσοκομεία έχουν δημιουργήσει κλίμα τρομοκράτησης και αυταρχισμού, έχοντας ανάγει το προσωπικό των νοσοκομείων σε εσωτερικό εχθρό!

Στις πόσες, άραγε, τιμωρητικές απολύσεις/μετακινήσεις θα νιώθετε ασφαλείς να κάνετε ό,τι θέλετε χωρίς να δίνετε λογαριασμό;
Έχετε παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης, ενώ υιοθετείτε στο ανώτατο επίπεδο την πλέον συνωμοσιολογική και καθυστερημένη αντίληψη που λέει ότι «δεν είναι όλα κρούσματα».
Το πιο απλό που είχατε να κάνετε, να διατηρήσετε τουλάχιστον το μέτρο της μάσκας, κι αυτό το απαξιώσατε. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε τις τελευταίες μέρες κι εβδομάδες.

Διακινδυνεύετε την τουριστική περίοδο. Σπέρνετε ανέμους, αφήνοντας την διασπορά στο έλεος της τύχης και στο τέλος θα θερίσουμε δυστυχώς όλοι θύελλες. Και πάλι θα κυνηγάτε τους πολίτες φωνάζοντας ατομική ευθύνη πετώντας κρότου-λάμψης.

Με πολύ μικρότερη επιβάρυνση το περυσινό καλοκαίρι και φτάσαμε σε ένα δολοφονικό φθινόπωρο. Με το φετινό καλοκαίρι όπου διαρκώς ακούμε και για έναν γνωστό μας που έχει κολλήσει, πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας;

Ή μήπως τότε νομίζετε -και αυτό μάλλον καλό θα είναι -ότι δεν θα είστε τότε κυβέρνηση κύριε υπουργέ;

Αλλά, επειδή η πανδημία δεν έχει λήξει πουθενά στον κόσμο απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, άγεστε και φέρεστε από τη συγκυρία, παριστάνετε πως έχετε τα πράγματα υπό έλεγχο, πατώντας το Repeat( επανάληψη)  με 52 άρθρα.
Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Αλλά ξέρουμε και ξέρετε και εσείς πολύ καλά για ποιον χτυπούν οι καμπάνες.
Κανονίστε η πτώση σας να μην γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο σ’ αυτόν τον τόπο.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)