to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 30.06.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Μαζεύει πολύ ατμό το καζάνι της κοινωνικής δυσαρέσκειας (ηχητικό)

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους το σενάριο των εκλογών είναι εξαιρετικά πιθανό το ερχόμενο φθινόπωρο, είναι επειδή η οικονομία δεν πάει καλά και μαζεύει πολύ ατμό το καζάνι της κοινωνικής δυσαρέσκειας»


"Η ευρωπαϊκή ηγεσία αρνείται συστηματικά να λάβει πρωτοβουλίες για μια ειρηνική, διπλωματική λύση, και για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αν φτάσουμε στο χειμώνα με τον πόλεμο να μαίνεται, θα το πληρώσουν πολύ ακριβά και οι ευρωπαϊκοί λαοί", διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας "στο Κόκκινο" 105,5 FM. "Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή του Πούτιν εκτός από τους εμπολέμους, χτυπάει ευθέως την ΕΕ. Με ακρίβεια, με έξαρση των ανισοτήτων, με έκρηξη του πληθωρισμού, με κίνδυνο ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού", είπε.

Τόνισε ακόμη πως "πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ θα έπρεπε να είναι πρωτοβουλίες για τερματισμό του πολέμου και πολιτική-διπλωματική λύση".

"Δυστυχώς, όμως, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει καταλάβει τη θέση του ουραγού των ΗΠΑ και ταυτίζεται με το ΝΑΤΟ που... αμερικανοκρατείται. Αλλά τα αμερικανικά συμφέροντα επουδενί δεν ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά. Εν μέσω αυτής της συνθήκης είχαμε και τις εξελίξεις με τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τον Ερντογάν, που κέρδισε πολλούς πόντους. Και στην ουσία και στις εντυπώσεις. Γι' αυτό και πλέον κυρώσεις ακούμε και κυρώσεις δεν βλέπουμε. Την ίδια ώρα ο Πούτιν, με την "αυτοπαγίδευσή" του στον πόλεμο, ζει το δικό του ευρωπαϊκό Αφγανιστάν και έχει γίνει μέγας χορηγός του ΝΑΤΟ, στρέφοντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία -παραδοσιακά ουδέτερες χώρες- στο ΝΑΤΟ", δήλωσε.

"Όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, προκαλούν αντιδράσεις εκ μέρους της Αριστεράς και των Πρασίνων στις δύο σκανδιναβικές χώρες. Για τη, δε, Ελλάδα, η έκβαση της Συνόδου αποδεικνύει ότι δεν είναι καθόλου απομονωμένος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, και ότι αυτός κερδίζει, που δεν είναι καθόλου δεδομένος", απάντησε ερωτηθείς σχετικά.

Για το αν η ΕΕ επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου, ο Δημ. Παπαδημούλης απάντησε: "Δυστυχώς όχι, και όχι όσο πρέπει. Για την πανδημία, η ΕΕ απάντησε με το Ταμείο Ανάκαμψης -ένα γιγαντιαίο ευρωομόλογο που έδωσε και θα δώσει πολλά λεφτά σε επιχορηγήσεις και όχι μόνο δάνεια στα κράτη μέλη. Όταν τέθηκε, όμως, η πρόταση να κάνουμε κάτι ανάλογο για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του πολέμου ιδίως στον ενεργειακό τομέα, η απάντηση των πλουσίων του ευρωπαϊκού κέντρου και βορρά ήταν αρνητική. Έτσι, δεν παίρνει η ΕΕ τις τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, σύγκλιση, δράσεις για να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

"Με δυο λόγια και στην εξωτερική πολιτική η ευρωπαϊκή ηγεσία είναι οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος, και στα θέματα εμβάθυνσης και ισχυρότερης ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν συνεχίζει τα θετικά βήματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης", είπε. "Γιατί οι πλούσιοι και νεοφιλελεύθεροι θέλουν μια ΕΕ μόνο μια κοινή αγορά, άντε και κάτι λίγο παραπάνω", συμπλήρωσε.

"Αυτό που θα χρειαζόταν τώρα η Ευρώπη θα ήταν μια μεγάλη πρωτοβουλία τύπου 'σχέδιο Μάρσαλ'. Με πρόσθετους πόρους, ευρωομόλογο, στήριξη της 'δίδυμης μετάβασης' -στον ενεργειακό και ψηφιακό τομέα- αλλά και πρωτοβουλίες για τον κοινωνικό πυλώνα, δηλαδή πολιτικές σύγκλισης και συνοχής. Δυστυχώς οι δεξιές πλειοψηφίες στην ΕΕ και στο Συμβούλιο δεν βοηθούν στο να γίνουν πράξη όλα αυτά, παρά την προοδευτική στάση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου", επισήμανε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τόνισε ακόμη: "Η ΕΕ, όπως και όλα τα διεθνή φόρα, είναι στίβος συνύπαρξης ανταγωνισμών και συμφερόντων. Επομένως, αν δεν διεκδικείς με σχέδιο και δεν ιεραρχείς με στόχους και συμμαχίες δεν κερδίζεις τίποτα. Αν, δε, σε θεωρούν και δεδομένο, τότε γίνεσαι καρπαζοεισπράκτορας".

Τέλος, ερωτηθείς για τα ζητήματα της οικονομίας στην ΕΕ και την κατάσταση στην Ελλάδα, είπε: "Ο εξωραϊσμός της κατάστασης είναι επικίνδυνος. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος και παρ' ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ρύθμισε και έχουμε ένα καθαρό διάδρομο για τα επόμενα χρόνια, δεν παύει να είναι θηλιά. Ταυτόχρονα έχουμε μια άνοδο των spreads και αύξηση του κόστους δανεισμού του δημοσίου. Η παράταση του πολέμου οδηγεί την ίδια στιγμή στην μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και ο κίνδυνος μιας ύφεσης είναι ορθάνοικτος. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας κατέστησε 26ους στους 27 σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης των πολιτών, είμαστε πρώτοι στην ανεργία των νέων και δεύτεροι στη συνολική ανεργία. Έχουμε αδύναμο κοινωνικό κράτος. Έχει ανοίξει η ψαλίδα του εμπορικού ισοζυγίου με αθρόες εισαγωγές και όχι αντίστοιχες εξαγωγές. Και επίσης, παρ' όλο που το κρύβουν κυβέρνηση και προπαγανδιστές, μπορεί να βγήκαμε από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας, αλλά τόσο εμείς όσο και η Ιταλία θα εξαιρεθούμε από την παράταση της ρήτρας διαφυγής για το 2023. Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2023 θα έχει κόφτη δαπανών και υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα σε αυτές τις δύσκολες, πολεμικές συνθήκες".

"Ένας από τους λόγους για τους οποίους το σενάριο των εκλογών είναι εξαιρετικά πιθανό το ερχόμενο φθινόπωρο, είναι επειδή η οικονομία δεν πάει καλά και μαζεύει πολύ ατμό το καζάνι της κοινωνικής δυσαρέσκειας", κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)