to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:50 | 30.06.2022

Πολιτική

Απαντώντας στον Δημ. Παπαδημούλη: Η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να ζητά την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά

Κομισιόν: «Η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά την απελευθέρωση του Καβαλά και θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες επί παραβάσει που κίνησε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Τουρκίας»


Απάντηση δια του ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι, έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση που είχε καταθέσει οΑντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Οσμάν Καβαλά.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά την απελευθέρωση του κ. Καβαλά» υπογραμμίζει στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας πως «η ΕΕ θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες επί παραβάσει που κίνησε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Τουρκίας, λόγω της μη εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του 2019 σχετικά με τον Ο. Καβαλά». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος Βάρχελι συμπληρώνει για την Τουρκία πως «ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Παράλληλα, επισημαίνει «ότι η Τουρκία πρέπει επειγόντως να αντιστρέψει την αρνητική τάση των τελευταίων ετών και να σημειώσει απτή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Κλείνοντας την απάντησή του ο Επίτροπος Βάρχελι σημειώνει πως τα θέματα που αφορούν τη δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανόμενης και της υπόθεσης Καβαλά, όπως και άλλες σημαντικές εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις κατά ακτιβιστών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτωνθα εξεταστούν διεξοδικά και στην φετινή έκθεση του 2022 για την Τουρκία, οι εργασίες της οποίας έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τον Τούρκο ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνείχε προτείνει ο έλληνας Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης “VáclavHavel”.

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001577/2022
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Δημήτριος Παπαδημούλης (TheLeft)
Θέμα: Καταδίκη του Τούρκου ακτιβιστή OsmanKavala σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή
Ο Τούρκος ακτιβιστής OsmanKavala καταδικάστηκε χθες σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης1. Τον Δεκέμβριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είχε κρίνει ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή του είχαν ως απώτερο σκοπό τη φίμωσή του και την αποτροπή δράσης άλλων ακτιβιστών και ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή του2, ενώ, τον Φεβρουάριο του 2022, το Συμβούλιο της Ευρώπης κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας3 λόγω μη συμμόρφωσης με την ανωτέρω απόφαση του ΕΔΔΑ. Η καταδίκη του OsmanKavala, την οποία η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει ως «συντριπτικό πλήγμα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα4, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ενεργειών και αποφάσεων που μαρτυρούν τη διαρκή υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία (αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης5, αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Τουρκίας για πλήρη απαγόρευση του HDP6, φυλάκιση του SelahattinDemirtaş κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του7 κλπ.).
Ερωτάται η Επιτροπή:
Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου στην υπόθεση του OsmanKavala;
Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη διαρκή υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, όχι μόνο στο πλαίσιο της εξέτασης των κριτηρίων για την έναρξη ή μη της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά στο γενικότερο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της;

EL, E-001577/2022
Απάντηση του κ. Várhelyi
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή θεωρεί λυπηρά γεγονότα την καταδίκη του κ. OsmanKavala σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή, καθώς και την καταδίκη επτά άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων8 σε κάθειρξη 18 ετών.

Όπως υπογραμμίζεται στη δήλωση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου9, εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με την τήρηση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων από το τουρκικό δικαστικό σώμα. Ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ενώ βάσει του καθεστώτος της ως υποψήφιας χώρας υπέχει την υποχρέωση να τηρεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Τουρκία πρέπει επειγόντως να αντιστρέψει την αρνητική τάση των τελευταίων ετών και να σημειώσει απτή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Η έκθεση της Επιτροπής του 2021 για την Τουρκία10 αναφερόταν σε ορισμένες σημαντικές εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις κατά ακτιβιστών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και περιλάμβανε επίσης λεπτομερή αναφορά στην υπόθεση του κ. Kavala. Οι εργασίες σχετικά με την έκθεση του 2022 για την Τουρκία έχουν ήδη ξεκινήσει και θέματα όπως η δημοκρατία, τα θεμελιώδη δικαιώματα και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης Kavala, θα εξεταστούν επίσης διεξοδικά και στην φετινή έκθεση.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά την απελευθέρωση του κ. Kavala και θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες επί παραβάσει που κίνησε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Τουρκίας, λόγω της μη εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ του 2019 σχετικά με τον κ. Kavala.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)