to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:33 | 29.06.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση, δέσμια των συμφερόντων κοροϊδεύει τον κόσμο για την ρήτρα αναπροσαρμογής

«Κάνετε μια μεροληπτική πολιτική εις βάρος των ενεργειακών κοινοτήτων, διότι σας είναι αδιάφορη η έννοια της δημοκρατίας. Για σας είναι πράσινο, ό,τι κατά προτεραιότητα υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των ολίγων. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα ζητήματα, και στην υγεία και στην εκπαίδευση, αλλά τώρα μιλάμε για τα θέματα της ενέργειας.»


Ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τις ενεργειακές αδειοδοτήσεις, την αποθήκευση ενέργειας και άλλα ενεργειακά ζητήματα, επεσήμανε:

Κύριε υπουργέ, εάν κάποιος επιχειρούσε να συμπυκνώσει την πολιτική της κυβέρνησής σας στον ενεργειακό τομέα, θα έλεγε ότι πρόκειται για μια ατέλειωτη προσπάθεια, ατέλειωτη ιστορία κοροϊδίας και εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Δέσμιοι των συμφερόντων και των ιδεοληψιών σας και ενώ σας είχαμε προειδοποιήσει εδώ και σχεδόν 11 μήνες, παρακολουθούσατε τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και παρεμβαίνατε «τόσο όσο» εκ των υστέρων. Αρνηθήκατε να δείτε το πρόβλημα κατάματα. Δεν πιάσατε το βασικό ζήτημα που ήταν η παρέμβαση στους μηχανισμούς που διόγκωναν το πρόβλημα. Αντ’ αυτού τι είπατε; «Ξέρετε οι χρεώσεις δεν ανεβαίνουν. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι αυτή που, τελικά, επιβαρύνει τον κόσμο», λες και η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν μεταφέρει την αύξηση των τιμών, που προκύπτουν από τον μηχανισμό της χονδρικής, στον τελικό καταναλωτή. Τι ήταν αυτό; Μια προσπάθεια να κοροϊδέψετε τον κόσμο. Το κατάλαβε ο κόσμος. Τώρα, λοιπόν, που το κατάλαβε, ερχόμαστε να κρύψουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής στις τιμές. Άρα, η ρήτρα αναπροσαρμογής θα είναι σαν να μην υπάρχει, αλλά θα υπάρχει.

Αντί, λοιπόν, να τολμήσετε να παρέμβετε στο χρηματιστήριο ενέργειας, σε αυτό τον κερδοσκοπικό μηχανισμό, αντί να προσπαθήσετε να σπάσετε την κερδοσκοπική σχέση ανάμεσα στο ακριβό φυσικό αέριο, -στο οποίο με δική σας ευθύνη μας προσδέσατε ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα-, για να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τα πραγματικά κόστη και να δούμε, τελικά, χαμηλότερες τιμές επιβάρυνσης, έρχεστε τώρα και μιλάτε απροσδιόριστα για κάποια υπουργική απόφαση, η οποία, αφού αφήνει ανέγγιχτο τον συγκεκριμένο μηχανισμό της χονδρικής, θα προσδιορίζει μια διοικητική τιμή και τη διαφορά θα την παίρνουμε και θα τη βάζουμε στο Ταμείο Μετάβασης, για να έρχεται εκ των υστέρων να ελαφρύνει τους καταναλωτές. Βεβαίως, το Ταμείο Μετάβασης υποτίθεται ότι είναι για να βοηθήσει τη μετάβαση στη πράσινη ανάπτυξη. Είναι αυτό που δεν κάνατε όλο το προηγούμενο διάστημα, διότι υπονομεύσατε και το Ταμείο Μετάβασης. Μιλάγατε για χρήματα που δίνατε -και ο κόσμος νόμιζε ότι προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό- γι’ αυτές τις μικρές εκπτώσεις και τις επιδοτήσεις που δώσατε στους λογαριασμούς, αλλά ουσιαστικά ήταν χρήματα που είχατε προεισπράξει μέσα από αυτό τον μηχανισμό. Πως λέγεται αυτό; Κοροϊδία λέγεται. Μεγάλη κοροϊδία και εξαπάτηση.

Όταν σας πιέζουν και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι εδώ έχουμε υπερκέρδη, λέτε «θα τα φορολογήσουμε με 90%». Ικανοποιείται το κοινό αίσθημα. Την ίδια ώρα, υπαγορεύετε στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έναν τέτοιο τρόπο υπολογισμού, ώστε να μειώσει τα πραγματικά κέρδη. Και ακόμα περιμένουμε το αποτέλεσμα. Επειδή, όμως, ενοχλεί να λέμε υπερκέρδη, μιλάμε για «υπερέσοδα». Επικοινωνιακά πρόκειται για μια καλοστημένη υπόθεση κοροϊδίας του ελληνικού λαού.

Τα ψέματα, όμως, τελειώνουν. Διότι και στο άλλο ζήτημα, στον τομέα του φυσικού αερίου και εκεί την «πατήσατε» και εκεί είχαμε υπερκέρδη, της δημόσιας, μέχρι τώρα, ΔΕΠΑ. Δεν έχετε απαντήσει ποτέ γιατί ένα φυσικό μονοπώλιο πρέπει να είναι ιδιωτικό, απαντήστε, ποιος είναι ο λόγος σε μια μονοπωλιακή αγορά, όταν αυτή εξυπηρετεί το ένα και μοναδικό δίκτυο, όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών, γιατί θα πρέπει να καρπούνται τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα βέβαια έσοδα, κάποιοι ιδιώτες; Για ποιο λόγο; Δεν υπάρχει απάντηση. Η απάντηση είναι μία. «Εξυπηρετούμε ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, διότι είμαστε νεοφιλελεύθεροι ιδεοληπτικοί». Από αυτό χαρακτηρίζεται όλη σας η πολιτική. Βγαίνει ο κ. Σταϊκούρας και λέει ότι από το ‘21 έως το ’23 θα είμαστε πρωταθλητές στις επενδύσεις. Ποιες επενδύσεις; Της υποκατάστασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ανάμεσα στο δημόσιο και τους ιδιώτες, δημιουργώντας νέα ιδιωτικά μονοπώλια; Πού παρεμβαίνετε στο να αλλάξετε το παραγωγικό μοντέλο αυτής της χώρας; Πώς θα αξιοποιήσετε το Ταμείο Ανάκαμψης;

Διαπιστώνουμε τώρα όλα τα αδιέξοδα, τα οποία κορυφώνονται και είναι πιεστικά στις συνθήκες ενεργειακής κρίσης. Μας λείπει χώρος για τις διασυνδέσεις. Ποιος θα κάνει, λοιπόν, αυτές τις νέες επενδύσεις στα δίκτυα, στο επίπεδο του ΔΕΔΔΗΕ, τουλάχιστον; Η Μαγκουάιρ; Που η σύμβαση προβλέπει ότι το 90% των κερδών της προηγούμενης χρονιάς, θα το διανέμετε ως κέρδη; Άρα, θα καταφεύγει σε δανεισμό. Αυτός ο δανεισμός θα επιβαρύνει το χρηματοοικονομικό κόστος της εταιρείας. Βέβαια, αυτό το κόστος επειδή πρόκειται για ρυθμιζόμενες χρεώσεις, θα το πληρώνουν οι καταναλωτές. Αυτό, λοιπόν, τι είναι; Είναι πολιτική υπέρ του δημόσιου συμφέροντος; Όχι, βέβαια.

Η έννοια της ενεργειακής δημοκρατίας, της ενεργειακής φτώχειας δεν σας αγγίζουν καθόλου. Γι’ αυτό κάνετε μια μεροληπτική πολιτική εις βάρος των πολιτικών που ενισχύουν την αυτοπαραγωγή. Ακούστηκαν πριν και τεκμηριωμένα, από τη συνάδελφο την κ. Αδαμοπούλου. Κάνετε μια μεροληπτική πολιτική εις βάρος των ενεργειακών κοινοτήτων, διότι σας είναι αδιάφορη η έννοια της δημοκρατίας. Για σας είναι πράσινο, ό,τι κατά προτεραιότητα υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των ολίγων. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα ζητήματα, και στην υγεία και στην εκπαίδευση, αλλά τώρα μιλάμε για τα θέματα της ενέργειας.

Στην ενέργεια, λοιπόν, ερχόσαστε τώρα στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών και εκ των υστέρων αλλάζετε τους όρους του διαγωνισμού. Ε, αυτό είναι πρωτάκουστο. Αυτό πού συμβαίνει; Σε τι χώρες συμβαίνει; Υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργούν κατά τέτοιο τρόπο; Και βέβαια, όχι.

Το νομοσχέδιό σας, το οποίο επονομάζεται νομοσχέδιο απλοποίησης της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ουσιαστικά αντιλαμβάνεται αυτή την απλοποίηση ως μια προσπάθεια που θα διευκολύνει όποια μεγάλη επένδυση γίνει, οπουδήποτε, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απλοποίηση, πρώτα απ’ όλα, σημαίνει να μη λειτουργώ εις βάρος του περιβάλλοντος. Όχι εις βάρος εκείνων των πολιτικών που θα έπρεπε να τις έχουμε στη προμετωπίδα. Θα έπρεπε να είναι πραγματικά μια διαδικασία που πρώτα απ’ όλα θα έκανε γνωστούς εκ των προτέρων τους όρους σε έναν επενδυτή, θα ήταν αντικειμενική η αξιολόγηση, διάφανη η διαχείριση της αξιολόγησης και όχι μία πολιτική, όπως ακούστηκε εδώ, η οποία τελικά το μόνο που εξυπηρετεί είναι τις μεγάλες επενδύσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που θέτουν σε αντιπαλότητα της τοπικές κοινωνίες με τους επενδυτές, αγνοώντας εάν προηγούμενα έχουμε δημιουργήσει τους όρους για ένα δίκτυο που να αντέχει αυτές τις επενδύσεις και εάν ουσιαστικά δυναμιτίζουμε την ανάγκη υιοθέτησης μιας οικολογικής συνείδησης των πολιτών. «Ψιλά γράμματα» για μία κυβέρνηση η οποία, όπως είπα και αρχικά, είναι δέσμια των συμφερόντων και της ιδεοληψίας της.

Τελειώνω κ. Πρόεδρε λέγοντας το εξής: Δεν είναι προκλητικό, όταν ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, όταν δεν του φτάνει η βενζίνη για να πάει δέκα μέρες στη δουλειά του, όπου αυτό είναι αναγκαίο -κι εσείς δεν κάνετε τίποτα σε αυτό το θέμα-, να έχουμε μια τρομαχτική αύξηση της τάξης του 214% στις αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ; Πως το επιτρέπετε εσείς, ως υπουργός; Θα ήθελα μία απάντηση.

Ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)