to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:39 | 29.06.2022

Διεθνή

«Ναι» στον... απομονωμένο Ερντογάν για την αναβάθμιση των τουρκικών F16 από τις ΗΠΑ

Καταρρέει το αφήγημα του δήθεν απομονωμένου Ερντογάν - Τα θερμά λόγια των ΗΠΑ για την Τουρκία στον απόηχο των χθεσινών εξελίξεων με την άρση του βέτο


Η σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στοιχίζει ακριβά στη χώρα καθώς καταρρέει με πάταγο το αφήγημα του δήθεν απομονωμένου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι, λίγες ώρες αφότου η Τουρκία τα πήρε όλα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ώστε να άρει το βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, οι ΗΠΑ μιλούν με θερμά λόγια για την Τουρκιά.

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης ανέφερε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας». Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ την πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία, η Celeste Wallander απάντησε:

«Η Τουρκία είναι ένας εξαιρετικά ικανός, πολύτιμος, στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και η τουρκική αμυντική ικανότητα, οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας, συμβάλλουν στις ισχυρές αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το «υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο της F-16. Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά. Και, ξέρετε, πρέπει να διεκπεραιωθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της από την Τουρκία, επειδή αυτό συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και επομένως στην αμερικανική ασφάλεια».

Ο Τζο Μπαίντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχουν συνάντηση σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται να συζητήσουν το θέμα της «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)