to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:35 | 28.06.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται όπως αρμόζει στην ιστορία, τη θέση της και τις διεθνείς συνθήκες

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας πολιτικός που θα κάνει ή θα σκεφτεί να κάνει, ένα βήμα πίσω σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πρέπει να βάλουμε στη θέση τους, όλους αυτούς τους Νατοϊκούς παράγοντες, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν την Ελλάδα όπως αρμόζει στην ιστορία της, στη γεωπολιτική της θέση και τις διεθνείς συνθήκες» τόνισε ο Δ. Βίτσας στην τηλεοπτική συχνότητα «ERT NEWS» της Δημόσιας Τηλεόρασης


Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Βίτσας

«…Η αντιπολίτευση οφείλει να κάνει κριτικές παρατηρήσεις σε σχέση με αυτά που κάνει η Κυβέρνηση. Εμείς οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, ενώ η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τίποτα από την Τουρκία και ποτέ δεν είχε μια επιθετική ρητορική, η Τουρκία είναι αυτή που συνεχώς διεκδικεί.

Όσο αφορά το βίντεο με το Turkaegean, θα έπρεπε η αντίδραση της Κυβέρνησης να είναι πιο έντονη και να μη παραχωρεί κομμάτι του κυριαρχικού μας χώρου σε ένα λογότυπο.  Παράλληλα, θα πρέπει να επισημαίνουμε διαρκώς την επιθετική ρητορική της Τουρκίας , η οποία μπορεί να εμπλέξει και την ίδια σε πολύ επικίνδυνους ατραπούς. Η Τουρκία δεν είναι κάποια τρομερή υπερδύναμη σε σχέση με την Ελλάδα. Έχουμε τους τρόπους , τις κατάλληλες μορφές, τη δύναμη και τη διπλωματική αξία για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιβουλή. Συγχρόνως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα των συμφερόντων και οι μεγάλες  Νατοϊκές χώρες και η ΕΕ συνολικά, να βλέπουν το συνολικό συμφέρον τους,  μέσω  της επικράτησης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θαλάσσης. Αυτό αποτελεί  το «κοινό» μας σπίτι.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας πολιτικός που θα κάνει ή θα σκεφτεί να κάνει, ένα βήμα πίσω σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πρέπει να βάλουμε στη θέση τους, όλους αυτούς τους Νατοϊκούς παράγοντες, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν την Ελλάδα όπως  αρμόζει στην ιστορία της, στη γεωπολιτική της θέση και τις διεθνείς συνθήκες. Η Συνθήκη της Λωζάννης καθώς και η Συνθήκη της κτήσης των Δωδεκανήσων , όπου η Τουρκία δεν συμμετείχε , είναι πλήρως υπέρ της χώρας μας.

Σωστά κάποιες φορές έχουμε ανεχτεί καταστάσεις, όπως τις πρόσφατες πτήσεις drones πάνω από την Ψέριμο, που θα μπορούσαμε με βάση το διεθνές δίκαιο να τα είχαμε  καταρρίψει. Έπρεπε όμως να έχουμε προβεί σε εντονότερες καταγγελίες.

Αν βγει το ORUC REIS στα δικά μας χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η Τουρκία «εν τοις πράγμασι» καταπατά κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα πρέπει να μην του το επιτρέψουμε, όπως είχαμε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν.

Σε σχέση με την πρόσφατη ανακοίνωση του Λιμενικού για τις προσφυγικές ροές, με έκπληξη είδα ότι αφήνει πολλά κενά για παρερμηνείες. Συνήθως το Λιμενικό αναφέρεται στις ζωές που διασώζει, κάτι που έχει κάνει χιλιάδες φορές και για το οποίο είμαστε περήφανοι σαν χώρα.

Όταν γίνεται μια καταγγελία, οτιδήποτε και να αφορά, όπως αυτές για push backs, θα πρέπει να την εξετάζεις, να την αξιολογείς και να απαντάς για την βασιμότητά της ή μη. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει Έλληνας αξιωματικός που θα «έσπρωχνε»  στο βυθό  πρόσφυγα ή μετανάστη, Σύριο, Αφρικανό ή Ουκρανό.

Σημασία έχουν οι βασικές λογικές και κατευθύνσεις που δίνονται και ακολουθούνται και θα πρέπει να κινούνται πάνω στα διεθνή πρότυπα και τις διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη της Γενεύης και το Πρωτόκολλο της Ν.Υόρκης.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, μπορεί να σπρώχνονται και να εργαλειοποιούνται από τους Τούρκους, αλλά δεν είναι Τούρκοι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι. Είναι εξαθλιωμένοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι που χρειάζονται την αρωγή μας.

Να απαιτήσουμε λοιπόν και να διεκδικήσουμε, ένα δίκαιο καταμερισμό του αντικειμενικού βάρους που φέρνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό, σε όλες τις χώρες της ΕΕ…»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)