to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:00 | 27.06.2022

Οικονομία

Νέο καμπανάκι Βρυξελλών, που προειδοποιούν για ενεργειακά δύσκολο χειμώνα

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν καταστρώσει όσον αφορά τα προβλήματα στον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο και να αναζητήσουν και άλλα καύσιμα, προειδοποίησε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμπσον


Μετά τη συνάντησή της με τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών-μελών, η αρμόδια επίτροπος επισήμανε ότι η κατάσταση όσον αφορά το φυσικό αέριο διαρκώς επιδεινώνεται αφότου η Ρωσία μείωσε κατά το ήμισυ τις εξαγωγές και οι χώρες θα πρέπει να βρουν άλλες λύσεις, ώστε να κάνουν όπου είναι δυνατόν εξοικονόμηση φυσικού αερίου.

«Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γνωρίζαμε ότι είναι πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρή αναστάτωση όσον αφορά την προμήθειά μας με ενέργεια, και τώρα αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται πιθανό», δήλωσε η Κάντρι Σίμσον. «Έχουμε ήδη κάνει πολύ σημαντική δουλειά, ώστε να προετοιμαστούμε για κάτι τέτοιο, αλλά πλέον ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα ένα σχέδιο ώστε τα κράτη-μέλη να συντονίσουν την προετοιμασία τους μπροστά στον κίνδυνο για ένα ακόμη μεγαλύτερο σοκ που θα σχετίζεται με το φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία έχει ήδη σταματήσει ή περικόψει την παροχή σε 12 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η Κάντρι Σίμσον εξήγησε ότι το σχέδιο της Κομισιόν θα προσδιορίζει μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, ενώ θα εντοπίζει κρίσιμους τομείς στους οποίους η μείωση παροχής φυσικού αερίου θα μπορούσε να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι πολίτες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «προστατευμένοι καταναλωτές» φυσικού αερίου σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., θα συνεχίσουν να προστατεύονται από τυχόν περιορισμούς στη χρήση φυσικού αερίου.

Σχολιάζοντας τον περιορισμό της παροχής αερίου από τη Ρωσία προς χώρες της Ε.Ε., η επίτροπος Ενέργειας είπε ότι είχαν στόχο να αποσταθεροποιήσουν την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, να διογκώσουν τις ήδη υψηλές τιμές ενέργειας και να αποτρέψουν τις χώρες από το να γεμίσουν τις αποθήκες αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου, που θα είναι αυξημένες οι ανάγκες για θέρμανση.

Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι οι περικοπές ήταν μέρος προμελετημένου σχεδίου, ισχυριζόμενη ότι η απότομη πτώση των παραδόσεων μέσω του αγωγού Nord Stream 1 οφείλονταν σε τεχνικά ζητήματα.

Παρά το γεγονός ότι οι χώρες της Ε.Ε. είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ενεργειακή πολιτική που ακολουθούν, η Σίμσον προέτρεψε τις εθνικές κυβερνήσεις να ενεργήσουν τώρα, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου -με μέτρα που θα συμπεριλαμβάνουν τον περιορισμό της χρήσης ενέργειας- και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκή αποθέματα ώστε να αντέξουν τυχόν περαιτέρω κλυδωνισμούς στον εφοδιασμό τον χειμώνα που έρχεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, συνολικά οι αποθήκες φυσικού αερίου των χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι γεμάτες σε ποσοστό 57%, ωστόσο τα επίπεδα πλήρωσης διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, φτάνουν το 57%, στην Πολωνία το 97% και στην Ουγγαρία το 39%.

Ωστόσο, η διεθνής κατάσταση όσον αφορά την ενέργεια παραμένει τουλάχιστον δύσκολη.

Ο ΟΠΕΚ+ περιέκοψε την πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου για το 2022 σε 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 1,4 εκατ. που ήταν άλλες χρονιές, ενώ τα στρατηγικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχουν μειωθεί σε ιστορικό χαμηλό 497,9 εκατ. βαρελιών.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου G7, τον ενημέρωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν φτάσει πολύ κοντά στο μέγιστο της δυνατότητας παραγωγής πετρελαίου που έχουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)