to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:44 | 27.06.2022

Διεθνή

Δικαστής της Λουιζιάνα μπλόκαρε προσωρινά την απαγόρευση των αμβλώσεων

Στα δικαστήρια των ΗΠΑ μεταφέρεται η μάχη για να σταματήσει η εφαρμογή της απαγόρευσης των αμβλώσεων στις πολιτείες των Ρεπουμπλικάνων


Ένας δικαστής της Λουιζιάνα μπλόκαρε τη Δευτέρα προσωρινά την ρεπουμπλικανική ηγεσία της πολιτεία για την υιοθέτηση νόμων που απαγορεύουν τις αμβλώσεις και που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μετά τη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να βάλει τέλος στο συνταγματικό δικαίωμα σε εθνικό επίπεδο. Στα δικαστήρια φαίνεται πως θα επικεντρωθεί η προσπάθεια για να σταματήσει η απαγόρευση ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η εφαρμογή της, με τις δικαστικές υποθέσεις να επικεντρώνονται στους «νόμους ενεργοποίησης», που υιοθετήθηκαν σε 13 πολιτείες καθώς περίμεναν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η Λουιζιάνα είναι μία από τις 13 πολιτείες με «νόμους ενεργοποίησης» που έχουν σχεδιαστεί για να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σοβαρά τις αμβλώσεις μόλις το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 Roe v. Wade που αναγνώριζε το δικαίωμα στη διαδικασία, που έγινε την Παρασκευή.

Δικαστής πολιτικού περιφερειακού δικαστηρίου, εξέδωσε προσωρινή εντολή που εμποδίζει τη Λουιζιάνα να εφαρμόσει την απαγόρευσή της, λίγο μετά τη μήνυση της Hope Medical Group for Women, μιας από τις τρεις κλινικές αμβλώσεων της Λουιζιάνα.

Η κλινική υποστηρίζει πως οι τρεις απαγορεύσεις του νόμου για τις αμβλώσεις της Λουιζιάνα παραβιάζουν τα δικαιώματά της σύμφωνα με το σύνταγμα της πολιτείας και «στερούνται των συνταγματικά απαιτούμενων εγγυήσεων για την αποτροπή της αυθαίρετης εφαρμογής». Ο δικαστής όρισε ακρόαση στις 8 Ιουλίου για να αποφασίσει αν θα διατάξει περαιτέρω την επιβολή της απαγόρευσης των αμβλώσεων.

Ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας Τζεφ Λάντρι δεν απάντησε αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος είχε χαιρετήσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την Παρασκευή, και σε εκδήλωση δήλωσε ότι όσοι αμφισβητούν τις απαγορεύσεις της πολιτείας «θα δώσουν σκληρή μάχη».

Η δικαστική υπόθεση είναι μία από τις πολλές που αμφισβητούν τους νόμους για τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων που υποστηρίζονται από τους Ρεπουμπλικάνους βάσει των πολιτειακών συνταγμάτων μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ένα παράρτημα της Planned Parenthood στη Γιούτα υπέβαλε το Σάββατο μήνυση για την απαγόρευση στην πολιτεία, ενώ υπέρμαχοι των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις σχεδιάζουν να αμφισβητήσουν την απαγόρευση των αμβλώσεων μετά τις έξι εβδομάδες στο Οχάιο που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

Στη Λουιζιάνα, η Hope Medical υποστήριξε ότι οι νόμοι της πολιτείας καθιστούν αδύνατο να πει κανείς πότε ισχύουν, αν ένας ή όλοι μαζί ισχύουν και ποια ακριβώς συμπεριφορά απαγορεύεται, όπως αν υπάρχουν εξαιρέσεις για τη διάσωση της ζωής μιας εγκύου. Αυτή η ασάφεια έχει ως αποτέλεσμα οι πολιτειακοί και τοπικοί αξιωματούχοι να εκδίδουν αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το αν ισχύουν οι απαγορεύσεις σκανδάλης, υποστήριξε η αγωγή στο πολιτικό περιφερειακό δικαστήριο της Ορλεάνης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)