to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ακρίβεια: Καίνε οι τιμές των ενοικίων τους φοιτητές

Μόλις 1 στα 10 ακίνητα διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ. 7 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ. έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351 έως 450 ευρώ


Με έναν εφιάλτη έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, καθώς το κόστος των ενοικίων έχει φτάσει κυριολεκτικά στα ύψη. Μάλιστα, το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένονται νέες ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα (πηγή: Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates) που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει ως κάτι σπάνιο.

Κι αυτό γιατί στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21 τ.μ.-30 τ.μ.) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το 69,75%, δηλαδή 7 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351 έως 450 ευρώ.

Οι επιδράσεις της πανδημίας

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά τη ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του Ιστορικού Κέντρου, και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης να αλλάζει τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Οι επιδράσεις της πανδημίας του κορωνοϊού συντέλεσαν καθοριστικά στο να επιστρέψουν την περσινή χρονιά αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή, μακροχρόνια συμβατική μίσθωση, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και δη στις περιοχές που δεν αποτελούν προπύργιο της οικονομίας διαμοιρασμού.

Παλιές γκαρσονιέρες στο κέντρο

Παράλληλα, το 53,06% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ είναι κυρίως γκαρσονιέρες 21-30 τ.μ., κατοικίες που ως επί το πλείστον είναι κατασκευής 1970-1980.

Ως εκ τούτου, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος οικονομικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ διατίθενται σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Αττικής, του Γκύζη, η Κυψέλη και ο Κολωνός. Ελάχιστες κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ διατίθενται σε Εξάρχεια ή/και Νέο Κόσμο. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι πρόκειται για «τζόκερ», ιδιαίτερα αν το διαμέρισμα είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.


Τι συμβαίνει στην Αττική

Στις περιοχές των δυτικών προαστίων της Αττικής οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ αποτελούν μόλις το 14,29% επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. Παράλληλα, το 63,29% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ είναι κυρίως γκαρσονιέρες 21-30 τ.μ., κατοικίες που ως επί το πλείστο είναι κατασκευής 1970-1980.

Για τον φοιτητή που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα δυτικά προάστια της Αττικής και κυρίως στο Αιγάλεω ή και το Περιστέρι η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ είναι σχεδόν μηδενική, με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μη ανακαινισμένα κατασκευής του 1970. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περιμετρικά του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια δώματα (πρώην πλησταριά) 15-20 τ.μ., 3ου και 4ου ορόφου χωρίς ασανσέρ, που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα 200-250 ευρώ.

Στις περιοχές των νοτιών προαστίων (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη κ.λπ.) οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ αποτελούν μόλις το 2,52% επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ., δηλαδή η διαθεσιμότητα είναι μηδενική σε Καλλιθέα, Ζωγράφου, Νέα Σμύρνη. Στις περιοχές των νοτίων προαστίων το 66,8%, δηλαδή, 7 στις 10 κατοικίες, έως 50 τ.μ. έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 401 έως 500 ευρώ.

Στις περιοχές του Πειραιά οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ αποτελούν μόλις το 11,76% (κυρίως γκαρσονιέρες 21-30 τ.μ.) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών στη συγκεκριμένη κατηγορία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 50,98%, δηλαδή 5 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ. έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351 έως 450 ευρώ.

ΜΠΑΚΑΣ

Θεμιστοκλής Μπάκας: Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates

Πιο δύσκολα κι από τα χρόνια των Μνημονίων

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει «όνειρο θερινής νυκτός».

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των Μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

Είναι λυπηρό εν έτει 2022 τα όνειρα των εν δυνάμει νέων φοιτητών και μελλοντικών επιστημόνων της χώρας, επειδή οι γονείς τους δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, να είναι άμεσα εξαρτώμενα από το αν η σχολή επιλογής βρίσκεται στην πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)