to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:21 | 26.06.2022

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες για πρόωρες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από τον κ. Μητσοτάκη ότι απαιτούμε από τους συμμάχους μας να μας συμπεριφέρονται ως σύμμαχο. Επίσης, να γίνει σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το περιθώριο να μας θεωρούν δεδομένους», τόνισε σε συνέντευξή του ο Γ. Μπαλάφας, βουλευτής Ν. Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Ο βουλευτής Ν. Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Γ. Μπαλάφας, σε συνέντευξή του αναφέρθηκε: 

Στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα

Η τουρκική δήλωση για το Αιγαίο είναι απαράδεκτη, ανιστόρητη και αναθεωρητική. Οι Τούρκοι φαίνεται να μην θέλουν να χωνέψουν ότι με βάση διεθνείς συνθήκες τα ζητήματα οριοθέτησης έχουν λήξει. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της προκλητικής και επιθετικής στάσης της τουρκικής ηγεσίας. Δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Αυτές τις μέρες οι γείτονές μας θέτουν έντονα το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Επειδή πρέπει να βλέπουμε τα θέματα σφαιρικά, πρέπει να εξετάσουμε αν από την πλευρά μας αφήνουμε “χώρο” στον Ερντογάν να δρα με αυτόν τον τρόπο. Κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση αφήνει κάποιο “χώρο”. Για παράδειγμα, έχουμε αυτές τις μέρες τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πριν δύο χρόνια, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας έλεγε ότι θα προχωρήσει η ΕΕ μέσα από δικές μας προτάσεις σε κυρώσεις που θα “δαγκώνουν”. Σήμερα, ακόμα και στην πρόσφατη Σύνοδο δεν είδαμε κάποια κύρωση, ούτε επιμονή δική μας για κυρώσεις. Είδαμε μόνο συστάσεις. Δηλαδή οι σύμμαχοί μας κρατώντας ίσες αποστάσεις ακολουθούν αυτό που περιέγραψε με δύο λέξεις ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλντεμπεργκ “βρείτε τα”.

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα χρειάζονται μόνο κυρώσεις από την ΕΕ. Χρειάζεται ψυχραιμία και επίλυση της μίας και μοναδικής διαφοράς μας με την Τουρκία μέσα από το δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο από τον κ. Μητσοτάκη ότι απαιτούμε από τους συμμάχους μας να μας συμπεριφέρονται ως σύμμαχο. Επίσης, να γίνει σαφές στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να αφήνουμε το περιθώριο να μας θεωρούν δεδομένους.  Και επειδή έχουμε μπροστά μας τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει να καταδικαστούν οι υπερπτήσεις πάνω από τη χώρα μας, όπως και κάθε αμφισβήτηση, κάθε αναθεωρητική ενέργεια και προσπάθεια καταπάτησης του διεθνούς δικαίου.

Στις πρόωρες εκλογές

Όλα πρέπει να ξεκινούν με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό. Το εθνικό συμφέρον της χώρας μας είναι να γίνουν εκλογές. Η καθημερινή κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες με προεξάρχουσα τη δραματική κατάσταση στην οικονομία και στην ακρίβεια επιβάλλουν πολιτική αλλαγή. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σε αντίθεση με τη ΝΔ, η οποία ζητούσε εκλογές από το πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησής μας, εμείς αρχίσαμε να θέτουμε το ζήτημα των εκλογών δύομιση χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον κ. Μητσοτάκη. Οι δυσκολίες, όμως, που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε πολλά επίπεδα, αλλά κυρίως στον τριπλό εφιάλτη «ρεύμα – καύσιμα - είδη πρώτης ανάγκης» δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο παρά να ζητήσουμε άμεσα εκλογές. 

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες για πιθανές πρόωρες εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η πρόθεσή του είναι να ολοκληρωθεί η τετραετία της κυβέρνησης, αλλά την ίδια στιγμή αφήνει να διαρρέουν όλα τα πιθανά εκλογικά σενάρια για το φθινόπωρο.

Στην δήλωση του κ. Οικονόμου περί “τραμπισμού αλά γκρέκα” για τον Α. Τσίπρα

Δύο μέρες πριν ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, Συνήγορος του Καταναλωτή, πρώην Γραμματέας της ΝΔ μιλώντας στη Βουλή είπε: «Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και, δυστυχώς, δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας». Προσθέτοντας ότι γίνονται «τρελές χρεώσεις» χωρίς να ενημερώνονται οι καταναλωτές. Δηλαδή, επιβεβαίωσε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει εδώ και καιρό για μη έλεγχο της αγοράς, για υπέρογκες αυξήσεις, για παράνομες χρεώσεις κ.λπ., όλα εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων και κυβερνητικής ανοχής. 

Φυσικά υπάρχει ένα διεθνές φαινόμενο ακρίβειας, αλλά δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις σε όλες τις χώρες. Η χώρα μας έχει αρνητικά πρωτεία σε πολλά, εξαιτίας της ολιγωρία και της άρνησης του κ. Μητσοτάκη να αναγνωρίσει το φαινόμενο, ενώ στη συνέχεια πήρε ελλιπέστατα και καθυστερημένα μέτρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν εφεύρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ η μεγάλη εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο και η άρνηση αλλαγής του ενεργειακού μίγματος φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.

Όλα αυτά είναι ενέργειες που έχουμε αναδείξει έγκαιρα, προτείνοντας πάντα άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις, αλλά η ΝΔ μας κατηγορεί για λαϊκισμό και πρόσφατα για “τραμπισμό αλά γκρέκα”. Η ΝΔ είναι όμως αυτή που ακόμα και σήμερα αρνείται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που προτείνουμε μαζί με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς. Συγκεκριμένα προτείνουμε ως minimum αναγκαία και άμεσα μέτρα: μείωση του ΕΦΚ, μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, πλαφόν στην λιανική τιμή καυσίμων, αύξηση του κατωτάτου μισθού.  ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)