to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:22 | 25.06.2022

Διεθνή

Οπισθοδρόμηση: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε το δρόμο για απαγόρευση των αμβλώσεων - Θύελλα αντιδράσεων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και στους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία - Θύελλα αντιδράσεων


(φωτ. από διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ την Πέμπτη)

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε σήμερα την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και στους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας --ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης-- ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

(Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο, απόγευμα Παρασκευής)

Σημειώνεται ότι μεταξύ των 6 δικαστών που ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος στην άμβλωση, οι 3 είχαν διοριστεί επί θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Βίντεο από την παρουσίαση, πριν λίγο, της είδησης από το CNN

Ένα προσχέδιο της απόφασης που ανέφερε πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση διέρρευσε τον Μάιο, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.

Ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει "ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης" ή "σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου" αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Η απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ αναγνώρισε το δικαίωματα στην ιδιωτικότητα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση το 1992 (Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey) επανεβεβαίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευσε τους νόμους που επιβάλλουν ένα "υπερβολικό βάρος" στην πρόσβαση στην άμβλωση.

Το Βατικανό επαινεί την απόφαση

Η «Ποντιφική Ακαδημία για τη Ζωή» επαίνεσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, λέγοντας ότι αυτή «θέτει προκλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο» για ζητήματα ζωής. Ο οργανισμός αυτός του Βατικανού υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του ότι η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να περιορίζεται σε ατομικά δικαιώματα, επειδή η ζωή είναι ένα ένα θέμα «ευρείας κοινωνικής σημασίας».

Θύελλα αντιδράσεων

Μπάιντεν: «Τραγικό λάθος, αποτέλεσμα "εξτρεμιστικής ιδεολογίας"»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα "τραγικό λάθος" και το αποτέλεσμα "εξτρεμιστικής ιδεολογίας".

"Η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο", δηλώνει ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ομιλία του στον απόηχο της ιστορικής δικαστικής απόφασης, εκφράζοντας λύπη γι' αυτή τη "θλιβερή ημέρα" για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν εξαίρεση παγκοσμίως.

Ο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση να συνεχιστεί ειρηνικά ο αγώνας και να προασπιστεί το δικαίωμα στην άμβλωση και όλες τις άλλες "προσωπικές ελευθερίες" καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές που προαναγγέλλονται δύσκολες για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ: Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών  

Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Αλ. Οκάσιο Κορτέζ: Η απόφαση θα πλήξει τους φτωχούς

«Η ανατροπή της απόφασης Ρόου και η απονομιμοποίηση των αμβλώσεων, δεν θα τις σταματήσει. Θα τις κάνει πιο επικίνδυνες, ειδικά για τους φτωχούς και όσους βρίσκονται στο περιθώριο. Άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας αυτής της απόφασης. Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι το δικαίωμα στην άμβλωση να αποκατασταθεί στις ΗΠΑ », τονίζει η δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ σε μήνυμά της:

«Προς όλους τους Νεοϋορκέζους: Έχετε ακόμα πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης. Προς εκείνους που αναζητούν άμβλωση, ανά τη χώρα: είστε ευπρόσδεκτοι στη Νέα Υόρκη», γράφει σε μήνυμά του ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Μπέρνι Σάντερς: Το Κογκρέσο να φέρει νόμο και να κάνει ξανά την άμβλωση νόμιμη και ασφαλή

«Εξοργιστική» χαρακτηρίζει την απόφαση του Ανώτ. Δικαστηρίου ο Μπέρνι Σάντερς, καθώς «αγνοεί τη θέληση των Αμερικανίδων». «Οι Δημοκρατικοί πρέπει να φέρουν νόμο που θα κωδικοποιεί την (σ.σ.: ανατραπείσα απόφαση) Ρόου και να κάνουν ξανά την άμβλωση νόμιμη και ασφαλή».

σαδ

Μακρόν: Αλληλεγγύη σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα για τις γυναίκες.

"Η άμβλωση είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα για όλες τις γυναίκες. Πρέπει να το προστατεύσουμε. Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σε όλες εκείνες τις γυναίκες των οποίων οι ελευθερίες τέθηκαν σήμερα σε κίνδυνο από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ", έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτηση στο twitter.

Γαλλία: Σημαντική οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση αποτελεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Σάστισμα: η ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι έτοιμη να τα υπερασπιστεί", έγραψε η Κολονά με ανάρτηση στο Twitter.

Διαβάστε ακόμη: Αλ. Τσίπρας: «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις στέλνει επικίνδυνο μήνυμα»

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)