to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με παλιά εμβόλια απέναντι στις μεταλλάξεις;

Δεν με πείθει ιδιαίτερα η προοπτική τού να κάνω ένα εμβόλιο που δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια για να αντιμετωπίσει έναν συγκεκριμένο ιό


Με τρεις δόσεις ήδη στο ενεργητικό, αντιεμβολιαστή δεν με λες. Με ομηρικούς καβγάδες στο ενεργητικό, υποστηρίζοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ψεκασμένο δεν με λες. Αλλά αυτό με την τέταρτη δόση του φθινοπώρου η αλήθεια είναι πως δεν με πείθει ιδιαίτερα. Και δεν με πείθει ιδιαίτερα η προοπτική τολυ να κάνω ένα εμβόλιο που δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια για να αντιμετωπίσει έναν συγκεκριμένο ιό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, την ώρα που όλα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Δεν με πείθει και τόσο η προοπτική ενός μάλλον ξεπερασμένου εμβολίου απέναντι σε έναν ιό που μήνα με την μήνα και κύμα με το κύμα μεταλλάσσεται σε κάτι πιο επιθετικό, κάτι πιο ανθεκτικό και σε κάτι πιο επικίνδυνο.

Δεν με πείθει ιδιαίτερα η προοπτική ενός εμβολίου που παραμένει το ίδιο απέναντι σε έναν ιό που έχουμε πλέον χάσει το μέτρημα και το αλφάβητο για να θυμηθούμε σε ποια μετάλλαξη βρισκόμαστε. Και ειλικρινά δεν γνωρίζω τι λένε επ’ αυτού οι φαρμακευτικές εταιρείες ούτε και οι επιστήμονες που εμφανίζονται προσεκτικά επιφυλακτικοί επί του θέματος γνωρίζοντας τον κίνδυνο να κατηγορηθούν ως αντιεμβολιαστές.

Η αλήθεια πάντως είναι πως η συγκεκριμένη ανησυχία διογκώνεται και εν τη απουσία ενός δημόσιου και υπεύθυνου διαλόγου για το πού βρισκόμαστε με την πανδημία, πού πάμε και με τι όπλα θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στο άμεσο μέλλον. Και δεν αναφέρομαι στις δυνατότητες του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός νέου κύματος κρουσμάτων και νοσηλειών. Εκεί ξέρουμε τι μας περιμένει με την κυβέρνηση που έχουμε. Το θέμα είναι τι γίνεται και με την άμυνα των πολιτών που, εκτός από τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία ελέω τουριστικής περιόδου έχουν πάει περίπατο, είναι και με το τι εμβόλια θα αμυνθούμε στις μεταλλάξεις του ιού, κάτι για το οποίο κανείς δεν λέει κουβέντα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)