to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 24.06.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Η εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για την Ισότητα μπορεί να καταστήσει το ΕΚ έναν θεσμό-υπόδειγμα σε θέματα ισότητας

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM) συμμετείχε ως ομιλητής ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Κεντρικό θέμα της συνεδρίασης που συντόνισε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Σύλβια Σπούρεκ, ήταν ο Οδικός Χάρτης για την προστασία της διαφορετικότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων. Ένα χρόνο μετά την ομόφωνη έγκριση από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Οδικού Χάρτη που προετοίμασε ως Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο έλληνας Αντιπρόεδρος, η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και σε όσα ακόμα πρέπει να υλοποιηθούν σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων.

Στην ομιλία του ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε πως ο Οδικός Χάρτης αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο περαιτέρω ενίσχυσης της ισότητας που διασφαλίζει την αξία και τη σημασία της πολυμορφίας, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ένταξη. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η πλήρης εφαρμογή του έως και το τέλος της τρέχουσας θητείας το 2024 μπορεί να καταστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεσμό-υπόδειγμα και πρωτοπόρο σε θέματα ισότητας, μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ όσο και των εθνικών κοινοβουλίων.

Αν και όπως τόνισε ο ίδιος προσωπικά θα ήθελε ο Οδικός Χάρτης να είναι ακόμα πιο τολμηρός και δραστικός σε μέτρα, η κρίσιμη πρόκληση εξακολουθεί να παραμένει η οριζόντια εφαρμογή του σε όλες τις Επιτροπές και δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήρε το έργο και τη συνεισφορά της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων την οποία χαρακτήρισε «στενό και στρατηγικό σύμμαχο» στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση τόσο στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου όσο και στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι 6 από τις 7 Πολιτικές Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν σε εθελοντική βάση τα μέτρα του Οδικού Χάρτη, ενώ σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης επεσήμανε πως στόχος είναι να εισαχθεί η υποχρεωτική εκπαίδευση σε όλα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και να δημιουργηθεί, μέσω συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων, ένα ασφαλές περιβάλλον σιγουριάς και εμπιστοσύνης για τα θύματα παρενόχλησης. Για να συμπληρώσει σχετικά πως επιδίωξη είναι επίσης η υιοθέτηση του θεσμού του μεσολαβητή, όπως και η ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου με τα εθνικά Κοινοβούλια για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών.

Κλείνοντας την ομιλία του και κάνοντας έναν γενικό απολογισμό της μέχρι τώρα εφαρμογής του Οδικού Χάρτη, έναν χρόνο μετά την ομόφωνη έγκρισή του, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την Ισότητα και τη Διαφορετικότητα επεσήμανε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος για όσα ακόμα πρέπει να γίνουν στην πορεία εφαρμογής του Οδικού Χάρτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)