to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 24.06.2022

Διεθνή

Διπλή εκλογική «σφαλιάρα» στον Μπόρις Τζόνσον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και το Συντηρητικό κόμμα του υπέστησαν σήμερα οδυνηρές ήττες σε δυο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, ιδίως σε εκλογική περιφέρεια της νοτιοδυτικής Αγγλίας η οποία θεωρείτο «ασφαλής», αποτελούσε οχυρό των Τόρις για πάνω από έναν αιώνα.


Οι συντηρητικοί έχασαν αυτή την έδρα, στο Τίβερτον και Χόνιτον, από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες κι άλλη μία, αυτή στο Γουέικφιλντ (βόρεια Αγγλία) από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Εργατικό κόμμα.

Στην πρώτη περίπτωση οι Τόρις ηττήθηκαν με θεαματική διαφορά περίπου 24.000 ψήφων, στη δεύτερη με διαφορά σχεδόν 5.000 ψήφων.

Η ήττα προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου του κόμματος και ανανέωσε τις εικασίες για το μέλλον του ίδιου του ηγέτη της Βρετανίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει εν αμφιβόλω και τις συμμαχίες του Μπόρις Τζόνσον που του εξασφάλισαν τη νίκη το 2019.

Η μετάλλαξη του Τζόνσον από νικητή εκλογών σε ηττημένο μπορεί να ωθήσει τους βουλευτές να κινηθούν ξανά εναντίον του. Μη ξεχνάμε τη πρόσφατη φίλια πρόταση μομφής που υπέστη αλλά και την ενόχληση αρκετών πολιτικών με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Ο Τζόνσον δέχτηκε έντονες πιέσεις να παραιτηθεί αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων καραντίνας λόγω COVID-19 μετά από αστυνομική έρευνα για συγκεντρώσεις στα γραφεία του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Μετά τις απώλειες στο Tiverton και στο Honiton και στο Wakefield, ο Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Ντάουντεν παραιτήθηκε, λέγοντας ότι τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν στο κόμμα.

Η αγγλική κυβέρνηση προειδοποιεί για υψηλά πρόστιμα τις εταιρείες social  media

"Οι χθεσινές ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές είναι οι τελευταίες σε μια σειρά πολύ κακών αποτελεσμάτων για το κόμμα μας. Οι υποστηρικτές μας είναι στενοχωρημένοι και απογοητευμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα και συμμερίζομαι τα συναισθήματά τους", ανέφερε ο Ντάουντεν σε επιστολή παραίτησής του προς τον Τζόνσον.

"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις δουλειές μας ως συνήθως. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα ήταν σωστό να παραμείνω στην ηγεσία του κόμματος".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)