to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:23 | 23.06.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη οδηγούν σε εκλογές το Φθινόπωρο

«Αν φτάσουμε στο χειμώνα και συνεχίζεται ο πόλεμος, θα μπούμε σε ένα καταστροφικό σπιράλ. Ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού ανάμεσα στον εισβολέα και τον αμυνόμενο. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ίσες αποστάσεις. Αλλά η ειρήνη είναι το συμφέρον όλων», τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σε συνέντευξή του


«Η επιθετική ρητορική και στάση της Τουρκίας συνδυάζεται και με τον ιστορικό αναθεωρητισμό της, αλλά και με την οπισθοδρόμηση της ηγεσίας Ερντογάν στα ζητήματα δημοκρατίας. Η ευρωπαϊκή αντίδραση δεν είναι ικανοποιητική», διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο pagenews.gr.

«Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι σαφώς πιο αυστηρό. Ζητά εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Τα ψηφίσματα που εγκρίνουμε με μεγάλες πλειοψηφίες λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά στην Κομισιόν οι αντιδράσεις για τον Ερντογάν μαλακώνουν. Δεν ξεχνώ τη δήλωση "ουδέν σχόλιον" του εκπροσώπου της Κομισιόν όταν τέθηκε ζήτημα αμφισβήτησης κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Όταν, δε, φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε επίπεδο κυβερνήσεων δηλαδή, όπου συγκρούονται συμφέροντα, τα πράγματα χειροτερεύουν. Και πολλές φορές έχουμε δηλώσεις που μυρίζουν ίσες αποστάσεις. Στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, μάλιστα, ξεπερνιέται και η λογική των ίσων αποστάσεων. Έχουμε δει τον κ. Σόλτενμπεργκ να εμφανίζεται μέχρι και ως συνήγορος της τουρκικής ηγεσίας! Κατά συνέπεια, χρειάζεται πολλή δουλειά. Και ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αξιοποιήσει ως διπλωματικό όπλο τα ψηφίσματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου», τόνισε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε: «Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση είχαμε και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο πόλεμος όμως τα επιτάχυνε και κάνει ζημιά και στους εμπολέμους και την ευρωπαϊκή οικονομία. Στην Ελλάδα το ζούμε πολύ έντονα. Ο πληθωρισμός εδώ είναι πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και όσο παρατείνεται ο πόλεμος καραδοκεί η απειλή της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού. Γι' αυτό η Ευρώπη έχει συμφέρον να λάβει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του. Τα ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν ταυτίζονται με τα αμερικανικά σε αυτό το ζήτημα. Οι ΗΠΑ κερδίζουν από την παράταση του πολέμου, εμείς όμως μόνο ζημιά παθαίνουμε».

«Αν φτάσουμε στο χειμώνα και συνεχίζεται ο πόλεμος, θα μπούμε σε ένα καταστροφικό σπιράλ. Ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού ανάμεσα στον εισβολέα και τον αμυνόμενο. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ίσες αποστάσεις. Αλλά η ειρήνη είναι το συμφέρον όλων. Γι΄ αυτό η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι με τα γεράκια, αλλά να λάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσει τη φρίκη του πολέμου. Η ΕΕ οφείλει να μην είναι πολιτικός νάνος, αλλά να πιέσει πρωτίστως τον Πούτιν αλλά και την ουκρανική πλευρά να βρουν τον δρόμο του συμβιβασμού», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Δημ. Παπαδημούλης κατήγγειλε πως «δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στείλει μόνο αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, αλλά θανατηφόρο εξοπλισμό». «Και μάλιστα μια δεύτερη δόση, αθετώντας τη δέσμευση του κ. Παναγιωτόπουλου. Το τραγικό είναι ότι αρνείται η κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και την ελληνική βουλή. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τάσσεται εναντίον της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο. Είναι εθνικό μας συμφέρον να μετάσχουμε σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες», είπε.

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: "Ο Κ. Μητσοτάκης έψαξε να βρει μια προσχηματική δικαιολογία, καθόλου σοβαρή, για να εγκαταλείψει τη δέσμευσή του να εξαντλήσει την τετραετία. Είπε 'θα ήθελα να εξαντλήσω την τετραετία, αλλά δεν με αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ'. Οι δηλώσεις Μητσοτάκη οδηγούν σε εκλογές το φθινόπωρο κατά τη γνώμη μου. Είναι μια πρόκληση οι εκλογές και φυσικά είναι καλοδεχούμενες. Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να ηττηθεί και να φύγει η αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ. Για να το πετύχουμε χρειαζόμαστε πρωτιά και διαμόρφωση προοδευτικής διακυβέρνησης από την πρώτη κάλπη. Με ακρίβεια, πληθωρισμό, κίνδυνο ύφεσης και πόλεμο στη γειτονιά μας, είναι ανευθυνότητα οι δεύτερες και οι τρίτες εκλογές. Είκοσι μια στις 27 χώρες της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και αναλογικά εκλογικά συστήματα. Ήρθε η ώρα να γίνουμε Ευρώπη και σε αυτό το ζήτημα".

Και κατέληξε: "Θα επιδιώξουμε συνεργασίες με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Και με το ΚΙΝΑΛ, και με το ΚΚΕ και με το Μέρα25. Θα τους ζητήσουμε με βάσει προγραμματικές συγκλίσεις, συμμετοχή, στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)