to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 23.06.2022

Διεθνή

«Δύσκολο» να εκτιμηθεί ο χρόνος που θα χρειαστεί η Φινλανδία για μια συμφωνία εισόδου στο ΝΑΤΟ

Έτσι κι αλλιώς, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο δεν έχει προσκαλέσει ακόμη την Φινλανδία και την Σουηδία στις ενταξιακές συνομιλίες


Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από ένα μήνα, στις 18 Μαΐου. «Έχουμε μια σχετικά γρήγορη αλλά αποφασιστική διαδικασία στη Φινλανδία, όπως φυσικά και στη γειτονική μας χώρα, Σουηδία», λέει ο πρέσβης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Κλάους Κορχόνεν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καταθέσαμε την επιστολή ενδιαφέροντος, την επιστολή αίτησης, σχετικά με την επιδίωξη συμμετοχής και περιμέναμε να προσκληθούν η Φινλανδία και η Σουηδία στις ενταξιακές συνομιλίες. Το ΝΑΤΟ δεν μιλά για διαπραγματεύσεις, μιλά για ενταξιακές συνομιλίες» εξηγεί ο κ. Κορχόνεν προσθέτοντας ότι «καθώς καταθέσαμε τις δύο επιστολές μαζί, θα περιμέναμε η πρόσκληση να ερχόταν την ίδια ώρα και οι ενταξιακές συνομιλίες θα γίνονταν λίγο πολύ στο ίδιο χρονικό πλαίσιο».

Ωστόσο, όπως λέει, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο δεν έχει προσκαλέσει ακόμη την Φινλανδία και την Σουηδία στις ενταξιακές συνομιλίες, παρά το ότι «έχουμε λάβει ευρεία υποστήριξη για τη συμμετοχή μας. Μια χώρα που έχει θέσει ερωτήματα και η οποία είναι η Τουρκία, υποστηρίζει επίσης την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς αν περιμένει να είναι μια μακρά διαδικασία αφού υπάρχουν ακόμα εμπόδια από την πλευρά της Τουρκίας και αν αισθάνεται ότι αυτή η μεταβατική περίοδος είναι λίγο επικίνδυνη για τη Φινλανδία απάντησε: «Έχω συμμετάσχει σε πολλές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας μου και φυσικά είναι δύσκολο να πούμε πόσο καιρό θα χρειαστεί για να λυθούν τα εναπομείναντα ερωτήματα. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να τα λύσουμε γρήγορα, ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη».

«Υπάρχει μια άποψη ότι η Φινλανδία έχει πλέον εισέλθει σε ένα διαφορετικό τοπίο και αυτό δεν είναι αλήθεια. Συνεχίζουμε να έχουμε ισχυρή άμυνα, η βάση της εξωτερικής μας πολιτικής συνεχίζει να είναι η ίδια, δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή κατά της Φινλανδίας. Σίγουρα δεν είμαστε υπό καμία άμεση στρατιωτική απειλή. Δεν έχουμε βιώσει άλλα παράτυπα γεγονότα, καμία εκστρατεία ενημέρωσης εναντίον μας» σημειώνει ο Πρέσβης Κορχόνεν.

Σχετικά με τις ανησυχίες της Άγκυρας είπε: «Δεν μπορώ να μιλήσω για την Τουρκία. Η Τουρκία μιλάει για τον εαυτό της. Η Τουρκία έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αυτές εξετάζονται πολύ προσεκτικά στη Φινλανδία. Το κύριο θέμα που έθεσε η Τουρκία είναι η δέσμευσή μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Φινλανδία φυσικά καταδικάζει όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της. Εφαρμόζουμε τις πολιτικές της ΕΕ και του ΟΗΕ σχετικά με την τρομοκρατία και την αντιτρομοκρατία. Κατανοούμε ότι η νομοθεσία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πολύ σύμφωνη με τα σημερινά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Κατά την άποψή μου ως Φινλανδού, δεν βλέπουμε τόσους λόγους ανησυχίας. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα, έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπήρξαν επαφές μεταξύ αξιωματούχων και των τριών πλευρών, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας και μπορώ να πω ότι το πνεύμα ήταν εποικοδομητικό. Υπάρχει μία σαφής διάθεση για εξεύρεση λύσεων».

Ο Κλάους Κορχόνεν μίλησε επίσης για «επιτυχημένη επίσκεψη» του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στο Φινλανδία. Ερωτηθείς για τα σχόλια που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του σχετικά με «θεμιτές ανησυχίες» της Τουρκίας, απάντησε ότι «νομίζω ότι δήλωσε το προφανές ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει υποφέρει σημαντικά από την τρομοκρατία».

Σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πρέσβης της Φινλανδίας ανέφερε ότι οι ειδικοί έχουν πει να μην περιμένετε πολύ γρήγορη επίλυση αυτής της σύγκρουσης, δυστυχώς. Εν κατακλείδι, ρωτήσαμε αν οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και οι κυρώσεις των συμμάχων θα μπορούσαν να σταματήσουν τον Πούτιν.

«Το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία στην ανατολική πτέρυγα συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας, τριών χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι ένα πράγμα που αφορά την άμυνα και την ετοιμότητα του ίδιου του ΝΑΤΟ». Αναφέρθηκε επίσης σε άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «που πραγματοποιείται μέσω εθνικών διαύλων». «Τα μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, υποστηρίζουν στρατιωτικά την  Ουκρανία. Οι χώρες προσπαθούν να συντονιστούν. Η ΕΕ έχει ως τώρα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Είναι σημαντικό. Ενέκρινε επίσης, το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Είναι ένα δυνατό πολιτικό δείγμα. Το μήνυμα είναι πολύ σαφές - και η Ρωσία το αισθάνεται - ότι πληρώνει βαρύ τίμημα για αυτήν την επιθετικότητα», κατέληξε ο Πρέσβης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

tags: NATO

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)