to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χ. Καφαντάρη: Η κλιματική αλλαγή θέλει ενιαία αντιμετώπιση

«Απαιτείται προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και σχέδια προσαρμογής. Από το 2016 έχουμε εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και περιφερειακά σχέδια προσαρμογής αμέσως μετά την συμφωνία των Παρισίων και τους περιφερειακούς» τόνισε η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα: «Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή Πολιτικές, Σχέδια και Εφαρμογή»


«Η Περιφέρεια Αττικής έχει μία ιστορία στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Πριν από 7 χρόνια που είχε γίνει μια αντίστοιχη ημερίδα μιλάγαμε  για  κλιματική αλλαγή, σήμερα όμως μιλάμε για κλιματική κρίση .

Ο τομέας της επιστημονικής γνώσης και των επιστημονικών δεδομένων πρέπει να είναι  κυρίαρχος, στο κομμάτι της αντιμετώπισης του μετριασμού και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα  με τα στοιχεία του ΝΟΑΑ  (National Oceanic and Atmospheric Administration), υπάρχει τεράστια αύξηση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μετά το πρώτο lockdown, κάτι το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται μέχρι σήμερα είναι μακριά από το μοντέλο των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που θέτει ο ΟΗΕ ( Αναπτυξιακό-Παραγωγικό-Καταναλωτικό).

Η Περιφέρεια Αττικής είναι ιδιαίτερα αστικοποιημένη περιοχή με πάνω από το μισό πληθυσμό της χώρας να διαμένει σε αυτή, με την οικιστική και ανθρωπογενή δραστηριότητα. Οφείλουμε λοιπόν να θωρακίσουμε τις πόλεις μας, υιοθετώντας το σύνθημα του ΟΗΕ πέρυσι για την παγκόσμια ημέρα πόλεων “ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ”.

Ειδικά για την Αττική, η οικιστική ανάπτυξη και η ανθρωπογενή δραστηριότητα, εκτός από την αλλοίωση του αστικού ιστού και την άνοδο της θερμοκρασίας, καθιστούν  την Αττική και ειδικά την​ Αθήνα από χαμηλή σε μέτρια τρωτότητα στην ξηρασία ως το 2100, με πολύ μεγάλους κινδύνους και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας.

Στην cop 26 οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μέτρα  και μία δεσμευτική πρωτοβουλία να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου κατά 30%  έως το 2030. Κύριοι τομείς είναι τα ορυκτά καύσιμα, η γεωργία αλλά και η διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων. Χρειάζεται λοιπόν ένας περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων με τη λογική μικρής κλίμακας έργων, αποκεντρωμένης διαχείρισης και μακριά από τις λογικές που δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και αναφέρομαι ειδικά στην καύση συμμείκτων απορριμμάτων.

Χρειάζονται ολοκληρωμένες πολιτικές που θα οδηγούν την κλιματική ανθεκτικότητα στις πόλεις σε όλους τους τομείς, υποδομές-δημόσια υγεία-εκπαίδευση-επιστήμη. Πρέπει οι πόλεις μας και ειδικά η Αττική να γίνει ανθεκτική, έξυπνη, πράσινη,  βιώσιμη.

Απαιτείται προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και σχέδια προσαρμογής. Από το 2016 έχουμε εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και περιφερειακά σχέδια προσαρμογής αμέσως μετά την συμφωνία των Παρισίων και τους περιφερειακούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα ήρθαν στη Βουλή μόνο μια περιφέρεια έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό .

Η κλιματική αλλαγή θέλει ενιαία αντιμετώπιση. Εκτιμάμε ότι η διάσπαση της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή σε δύο υπουργεία δεν βοηθάει. Τον μετριασμό τον έχει το υπουργείο περιβάλλοντος ενώ την προσαρμογή το νέο υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας. Ένα υπουργείο χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, λειτουργεί  με νομοθεσία του 2003. Απαιτείται ένα σύγχρονο σχέδιο πολιτικής προστασίας, στην εκπόνηση του οποίου θα συμβάλλει καθοριστικά η επιστημονική κοινότητα των φορέων.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)