to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 22.06.2022

Κοινωνία

Τράπεζα Πειραιώς: Πρωτόγνωρη η συμμετοχή των εργαζόμενων στην απεργία

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συμμετοχής επισφραγίστηκαν με σχεδόν καθολική συμμετοχή πολλών καταστημάτων και​​ Hub, ενώ στην Περιφέρεια ξεπέρασαν το 80%, με παράλληλη θεαματική ανταπόκριση και των κεντρικών υπηρεσιών,​​ παρά την απέλπιδα και εν τέλει αποτυχημένη προσπάθεια της Διοίκησης της τράπεζας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό


Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς «η απεργία είχε πρωτόγνωρη συμμετοχή. Πρώτη φορά σε αρκετούς νομούς δεν υπήρχε κατάστημα ανοικτό.

Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μια σειρά από καταστήματα  είχαν σχεδόν καθολική συμμετοχή (Ομονοίας, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Παγκρατίου, Παραδεισου, Εθνικής Αντιστάσεως,Τούμπας, Β. Ηρακλείου,  Δραγούμη, Κορδελιού).

Και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε κατάσταση πανικού να προσπαθεί να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό για να υπονομευσει την απεργία. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μετακινεί συνάδελφο από τη... Μύκονο στην Άνδρο (!) για να ανοίξει το κατάστημα επειδή εκεί είχε καθολική συμμετοχή στην απεργία».

Υπενθυμίζεται ότι, οι εργαζόμενοι απήργησαν για την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ενάντια στη συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων των τραπεζών στις οποίες εργάζονται. Ενάντια στις μειώσεις προσωπικού και στην καταχρηστική πρακτική της εθελούσιας εξόδου, που συνοδεύεται από πιέσεις και εξαναγκασμούς όπως καταγγέλλουν τα σωματεία. Ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και τις παραβιάσεις των ωραρίων και της εργατικής νομοθεσίας.

Το αίτημα που διατυπώθηκε από τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς για τετραήμερη εργασία, θέτει το ζήτημα της επαναπροσέγγισης του χρόνου εργασίας υπέρ του εργαζόμενου και εναρμονίζεται με τη σχετική συζήτηση που αναπτύσσεται σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου αυτή την περίοδο. Υπό την πίεση του πρωτοφανούς πληθωρισμού και της ακρίβειας, οι εργαζόμενοι των δύο κερδοφόρων τραπεζών, διεκδικούν δυναμικά τα δικαιώματά τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)