to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:47 | 22.06.2022

Πολιτική

Δ. Βίτσας: Ούτε Ευρώπη - Φρούριο, ούτε Ελλάδα προκεχωρημένο φυλάκιο

«Eίναι σημαντικό να θέσουμε το ζήτημα μιας συνολικής διευθέτησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρώπη. Ούτε η Ευρώπη μπορεί να είναι φρούριο, ούτε η Ελλάδα να αποτελεί το μπροστινό μέρους του τείχους της», τόνισε σε συνέντευξη του ο Δημήτρης Βίτσας στην ΕΡΤ NEWS


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είπε μεταξύ άλλων:

«...Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου σήμερα μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια που συμμετέχουν πολύ περισσότερες χώρες από αυτές της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, είναι ένα τόπος συνάντησης και προσπάθειας συνεννόησης μεταξύ των κρατών. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μεταφερθούν εκεί οι προβληματισμοί της χώρας και να φτάσει η φωνή της χώρας μας στις υπόλοιπες χώρες.

Στην αυριανή Σύνοδο κορυφής, πρέπει να επιδιωχθεί μια σαφής καταδίκη των ηγετών της Ευρώπης, απέναντι στην προκλητική και επιθετική ρητορική του Ερντογάν και στελεχών της Κυβέρνησής του.

Αν ακολουθήσουμε μια διαδικασία η οποία θα μπορεί να επιβάλλει και κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία θα ήταν μια μεγάλη επιτυχία, πράγμα όμως που δεν το βλέπω. Και αυτό γιατί τα κράτη μέλη της ΕΕ προτάσσουν τα επιμέρους συμφέροντά τους έναντι των συνολικών συμφερόντων της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κος Όρμπαν, ουδέποτε έχει καταδικάσει την Τουρκία για οτιδήποτε και φυσικά, ποτέ δεν έχει καταδικαστεί για αυτό αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν την Ουγγαρία.

Σήμερα η λογική της διεύρυνσης της ΕΕ είναι εξόχως πολιτική και εκπέμπει συγκεκριμένα μηνύματα. Εμείς σαν χώρα πρέπει να στηρίξουμε την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Ίσως είναι και η κατάλληλη στιγμή λόγω της "ασάφειας" στην πολιτική ζωή της Γαλλίας.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να θέσουμε το ζήτημα μιας συνολικής διευθέτησης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρώπη. Ούτε η Ευρώπη μπορεί να είναι φρούριο, ούτε η Ελλάδα να αποτελεί το μπροστινό μέρους του τείχους της. Και φυσικά να υπάρξει ένας δίκαιος καταμερισμός των προσφύγων και μεταναστών, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Στο δε ενεργειακό ζήτημα , θα πρέπει να επιδιωχθεί μια συνολική απάντηση από την πλευρά της ΕΕ και όχι να αφεθεί κάθε χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα…»

Σχετικά με τις Ελληνοτουρκικές διαφορές

«..Πρέπει όλους να μας λυπεί το γεγονός ότι πολλές φορές ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κος Στόλντεμπερκ, λειτουργεί ως εκπρόσωπος Τουρκικών θέσεων.

Εμείς παντού όπου συμμετέχουμε σα χώρα, θα πρέπει να βάζουμε το ζήτημα ότι απειλούμαστε. Ο κος Ερντογάν μιλά για αποστρατικοποίηση των νησιών , κάτι που δεν στηρίζεται σε καμιά διεθνή σύμβαση. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να αποστρατικοποιήσουμε ότι απειλείται και πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από την Τουρκία. Σε ένα θέμα εστιάζεται η διαφορά μας και αυτό είναι η ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα. Η πρότασή μας λοιπόν είναι συγκεκριμένη: συζητήσεις επ΄αυτού, συνυποσχετικό και προσφυγή στη Χάγη..»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)