to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 22.06.2022

Πολιτική

Κόλαφος το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας για τη «λίστα Πέτσα»

Ν. Ηλιόπουλος: «Είναι ξεκάθαρο πως με ευθύνη Μητσοτάκη η χώρα μας βρίσκεται στο φάσμα της αδιαφάνειας, της μη ελεύθερης πρόσβασης των δημοσιογράφων και πολιτών στην πληροφόρηση και μιας προβληματικής ελευθερίας του Τύπου»


Σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα εκφράζει για ακόμα μία φορά το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας (International Press Institute, IPI) σχολιάζοντας αυτή τη φορά την υπόθεση της λεγόμενης «λίστας Πέτσα» που μοίρασε εκατομμύρια σε ΜΜΕ της χώρας στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το 2020.

«Η συνεχιζόμενη απόκρυψη εγγράφων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην ελευθερία των Mέσων ενημέρωσης» τονίζει το Ινστιτούτο και καλεί την Εθνική Αρχή Διαφάνειας της χώρας μας να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και να δώσει στη δημοσιότητα τα έγγραφα, τα όπως «πιστεύεται ευρέως ότι θα καταδείξουν την πολιτική επιρροή στην εκστρατεία» ενημέρωσης.

Παρά τη δικαστική απόφαση για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων που αφορούν τη «λίστα Πέτσα», η ΕΑΔ αρνείται τα σχετικά στοιχεία με τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι «δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εύλογο ενδιαφέρον το γενικό ενδιαφέρον κάθε πολίτη για την εύρυθμη άσκηση των γενικών καθηκόντων των υπηρεσιών και την τήρηση των νόμων» και ότι το Vouliwatch δεν είχε «νόμιμο συμφέρον» να ζητάει τις πληροφορίες.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είχε κάνει δεκτή τον Ιανουάριο του 2022 την αίτηση του ανεξάρτητου οργανισμού υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα και εκείνα τα στοιχεία που έμειναν απόρρητα ακόμα και για την εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου.

Ν. Ηλιόπουλος: Προειδοποιούμε τον Μητσοτάκη να μην επανέλθει με νέα “λίστα Πέτσα” μέσα σε προεκλογική περίοδο

Τα παραπάνω σχολιάζει με καυστικό τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προειδοποιεί τον πρωθυπουργό «να μην επανέλθει με νέα “λίστα Πέτσα” μέσα σε προεκλογική περίοδο»:

Για μια ακόμη φορά το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας (International Press Institute, IPI) εκφράζει την ανησυχία του για θέματα διαφάνειας στην Ελλάδα. Επανέρχεται για να καυτηριάσει την άρνηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά παρατηρεί, θεωρείται «ευρέως ότι θα καταδείξουν την πολιτική επιρροή στην εκστρατεία» ενημέρωσης.

Το IPI τονίζει, δε, πως «η συνεχιζόμενη απόκρυψη εγγράφων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση στην πληροφόρηση και στην ελευθερία των Mέσων Ενημέρωσης».

Είναι ξεκάθαρο πως με ευθύνη Μητσοτάκη η χώρα μας βρίσκεται στο φάσμα της αδιαφάνειας, της μη ελεύθερης πρόσβασης των δημοσιογράφων και πολιτών στην πληροφόρηση και μιας προβληματικής ελευθερίας του Τύπου.

Τώρα που ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για στροφή 180 μοιρών και προσφυγή στις κάλπες τον προειδοποιούμε να μην επανέλθει με νέα “λίστα Πέτσα” μέσα σε προεκλογική περίοδο. Και επειδή δεν τον ενδιαφέρει η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, ας σκεφτεί τουλάχιστον το στενό του συνεργάτη, το όνομα του οποίου το έχει κάνει συνώνυμο της αδιαφάνειας. Είναι κρίμα να γίνει και συνώνυμο του εξευτελισμού της ίδιας της Δημοκρατίας μέσα σε προεκλογική περίοδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)