to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 22.06.2022

Κοινωνία

Προσφυγικό: Γέννα σε βραχονησίδα, αλλά και τα pushbacks συνεχίζονται

Την τραγική κατάσταση στο Αιγαίο φωτίζουν ξανά δυο περιστατικά, με διαφορά λίγων ημερών: ένα νεογέννητο βρέφος είδε το πρώτο φως του στη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς στα Τοκμάκια, απέναντι από τον Μανταμάδο Λέσβου, όπου είχαν φτάσει οι πρόσφυγες γονείς του. Κι από την άλλη, φωτογραφία με μετανάστες που έχουν προφανώς πέσει θύμα επαναπροώθησης από το ελληνικό λιμενικό που τους παράτησε σε σωστική λέμβο μόνο με τα εσώρουχα


Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης νεογέννητο βρέφος με τους γονείς του, που είδε το πρώτο φως του στη βραχονησίδα Μπαρμπαλιάς στα Τοκμάκια απέναντι από τον Μανταμάδο Λέσβου. Στη βάρκα  που ξεκίνησε από τα απέναντι τουρκικά παράλια επέβαιναν ακόμα 28 άτομα από την Ερυθραία της Ανατολικής Αφρικής τα οποία διεσώθησαν σε επιχείρηση του Λιμενικού με πλωτό σκάφος, καθώς δεν κατάφεραν να προχωρήσουν πέρα από τα Τοκμάκια.

Οι λιμενικοί ανέφεραν στην ιστοσελίδα Νησί της Λέσβου ότι βρήκαν τη μητέρα αιμόφυρτη, βοήθησαν την ίδια και το βρέφος και με πολλές δυσκολίες την πήραν στα χέρια από τη βραχονησίδα για να μεταβεί στο σκάφος. Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στη συνέχεια στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Το γεγονός έσπευσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ο  υπ. Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης που έδωσε «συγχαρητήρια στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έσωσαν μια μητέρα και το παιδί της που γεννήθηκε πάνω στη βραχονησίδα» και «τους οποίους εγκατέλειψαν αδίστακτοι διακινητές», για να καταλήξει ότι «σώζουμε ζωές στο Αιγαίο».

Ομως ο Γ. Πλακιωτάκης δεν πρόκειται να μπει στον κόπο να σχολιάσει και κάτι ακόμα:

....τη φωτογραφία που δημοσιεύει το Aegean Boat Report, με μετανάστες που άγνωστο πως βρέθηκαν σε διασωστική λέμβο, απ' αυτές που χρησιμοποιεί το ελληνικό λιμενικό, ανοιχτά της Κω στις 9 Ιουνίου, μόνο με τα εσώρουχά τους. Ο Ν. Μηταράκης και ο Γ. Πλακιωτάκης φυσικά θα μιλήσουν για τουρκική προπαγάνδα και θα ξεμπερδεύουν, όπως και με τις υπόλοιπες φωτογραφίες που δείχνουν τους 4 μετανάστες με σημάδια από χτυπήματα στο σώμα τους.

Όπως σημειώνει ο δικηγόρος Βασίλης Παπαδόπουλος με αφορμή την παραπάνω φωτογραφία:

«Τούτη εδώ η εικόνα τεσσάρων ανθρώπων που έχουν εγκαταλειφθεί μεσοπέλαγα, αφού έχουν ξεγυμνωθεί (σε άλλες εικόνες εμφανίζεται ότι έχουν ξυλοκοπηθεί κιόλας) μόνο περήφανους δεν μας κάνει για την πολιτική προστασίας συνόρων.

Συγγνώμη, όχι μπράβο δεν μπορούμε να πούμε, αλλά μάλλον κρυβόμαστε απο ντροπή.

Δεν είναι οι μετανάστες τα όπλα ενός υβριδικού πολεμου, όπως λέγεται από τα επίσημα χείλη. Αφήνω κατά μέρος, ότι παρά την Ουκρανική κρίση που προκάλεσε το μεγαλύτερο εκτοπισμο προσώπων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, η γείτονα χώρα παραμένει η χώρα που "φιλοξενεί", ή τουλάχιστον διαμένει στο έδαφός της, μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων στον κόσμο.

Τούτοι εδώ μάλλον είναι το 1 εκατομμυριοστό αυτων και μάλλον τους ξεγυμνώσαμε. Σήμερα επίσης γεννήθηκε ένα μωράκι στη βάρκα για Ελλάδα. Μόνο μωράκια επιτρέπεται να είναι γυμνά, τυλιγμένα σε κουβέρτα, κανένας και καμία άλλη, όσο συνεχίζουμε να λεγόμαστε άνθρωποι».

tags: pushbacks

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)