to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 22.06.2022

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Ανησυχία από τους ειδικούς για την αύξηση των κρουσμάτων - Φόβος για 6ο κύμα πανδημίας

Ανησυχία έχει δημιουργηθεί για την αυξητική τάση που παρουσιάζεται στα κρούσματα κορωνοϊού, καθώς είναι σαφές πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία ακόμα κι αν η κυβέρνηση είχε κηρύξει πολύ καιρό πριν το τέλος


Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορονοϊού σε ένα 24ωρο δείχνοντας πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα με την πανδημία του κορωνοϊού, παρόλο που η κυβέρνηση βιάστηκε να κυρληξει το τέλος της. Ειδικότερα, χθες Τρίτη 21/6 καταγράφηκαν 12.537 κρούσματα από τα 4.832 της Δευτέρας, ενώ περισσότερα από 10.000 κρούσματα είχαν να καταγραφούν στη χώρα μας από τα μέσα Απριλίου. Φαίνεται λοιπόν από τους αριθμούς ότι μπαίνουμε σε ένα θερινό κύμα κορωνοϊού, με τους ειδικούς να περιμένουν αυτό να αποτυπωθεί και στους αριθμούς των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία. 

Η κυβέρνηση, ωστόσο, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, με τον υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη να δηλώνει ότι «η αύξηση των κρουσμάτων είναι απολύτως ελεγχόμενη» και πως δεν θα παρθούν μέτρα περιορισμού του κύματος. 

Αυξητικές τάσεις το διάστημα 13 - 19/6

Αυξητικές τάσεις, παρατηρήθηκαν ολόκληρη την εβδομάδα 13 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις έντεκα (9/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτική τάση σε μία από τις έντεκα (1/11) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία από τις έντεκα (1/11) περιοχές.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καθαρά αυξητικές τάσεις ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%), ενώ οριακή ήταν η αυξητική τάση στο Βόλο (+24%), στην Αττική (+17%) και στα Χανιά (+15%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (¬33%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Ιωάννινα (+10%).

Σαρηγιάννης: Είναι ξεκάθαρα νέο κύμα της πανδημίας

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 έκρουσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι οι παραλλαγές αυτές έχουν γρήγορη μετάδοση και είναι περισσότερο μολυσματικές και λοιμογόνες από τις προηγούμενες.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι έχει αρχίσει να μπαίνει περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία καθώς το 6ο κύμα βρίσκεται τώρα σε φάση ανάπτυξης και εκτίμησε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αυξηθούν οι διασωληνώσεις και λίγο αργότερα και οι θάνατοι.

Εξηγώντας τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5, επέστησε την προσοχή καθώς όπως είπε από άποψη φυσικής ανοσίας είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι ενώ οι παραλλαγές αυτές, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ξεφεύγουν και από τον τριπλό εμβολιασμό.

Τζανάκης: Πάνω από 15.000 τα πραγματικά ημερήσια κρούσματα

Βέβαιος, ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι άνω των 15.000 εμφανίστηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη δεν απέκλεισε τα κρούσματα να έφταναν ακόμη και τις 25.000 σε περίπτωση που τα τεστ ήταν του επιπέδου Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου.Την ίδια ώρα, ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ κάλεσε τους πολίτες που είναι θετικοί στον κορονοϊό να το δηλώνουν, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη αντιική αγωγή.

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης τόνισε, εμπειρικά μιλώντας, πως για το 60 έως 80% της νόσησης, ο κορονοϊός προκαλεί δύο ημέρες υψηλό πυρετό και για μια εβδομάδα πολύ μεγάλη κακουχία.

Με υλικό από: Αυγή, Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)