to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παρέμβαση Μεϊκόπουλου για τη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόλο

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, για την ανακοινωθείσα επένδυση κατασκευής σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο Βόλο


Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, τον περασμένο Μάρτιο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), χορήγησε σχετική άδεια σε επένδυση για την κατασκευή σταθμού LNG στα Πευκάκια Μαγνησίας. «Από τις πρώτες αντιδράσεις για το φερόμενο επενδυτικό σχέδιο, ήταν αυτή του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της Διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ), που δήλωσαν ότι μία τόσο μεγάλη επένδυση στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου, χρειάζεται τροποποίηση του master plan του λιμανιού και τέτοιο αίτημα μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει», θυμίζοντας ότι το σύνολο των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και συλλόγων της πόλης εξέφρασε ανοιχτά και επίσημα, με σχετική Ανακοίνωση (23/03/2022), την αντίθεσή του σε μία τέτοια επένδυση, είτε στα Πευκάκια, είτε σε οποιοδήποτε άλλη χωροθέτηση.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου, για το έργο δεν έχει ακόμα καν κατατεθεί η απαραίτητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία θα περιγράφει τους ενδεχόμενους κινδύνους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η επένδυση, ενώ δεν έχει απαντηθεί αν η επένδυση πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας, τη στιγμή μάλιστα που στο παρελθόν έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά παγκοσμίως σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου με μεγάλες εκρήξεις που οδήγησαν στο σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο ανθρώπων.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 14/06/2022 σχετικά με τις επενδύσεις LNG, εκπρόσωποι της εταιρείας - επενδυτή, διέρρευσαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο νέας χωροθέτησης στο Σωρό Μαγνησίας, σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι του Βόλου. Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι ενώ η αδειοδότηση της ΡΑΕ, αφορά συγκεκριμένη χωροθέτηση στα Πευκάκια Βόλου, η εταιρεία αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει και διαφορετική χωροθέτηση, για την οποία δεν φαίνεται να έχει λάβει άδεια από τη ΡΑΕ.

«Η συζήτηση για μία επένδυση για την οποία σύσσωμη η τοπική κοινωνία και οι επιστημονικοί φορείς της πόλης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και η οποία έχει αδειοδοτηθεί χωρίς προηγούμενη ΜΠΕ και εκτίμηση των πιθανών κινδύνων συνεχίζεται. Μία επένδυση που φαίνεται να αλλάζει χωροθέτηση χωρίς να διευκρινίζεται, τελικά, ο χώρος για τον οποίο έχει λάβει άδεια,», σημείωσε.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις για το πώς αξιολογήθηκε το εν λόγω έργο με βάση τα περιβαλλοντικά κριτήρια και τα κριτήρια ασφάλειας, ποια χωροθέτηση έχει αδειοδοτηθεί, αλλά και αν θα λάβει υπόψη την εκφρασμένη αντίθεση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την επένδυση. Τέλος, ο Βουλευτής ζήτησε να κοινοποιηθούν στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας όλα τα σχετικά έγγραφα που υπάρχουν στο Υπουργείο σχετικά με την επένδυση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)