to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:23 | 20.06.2022

Κοινωνία

Υπουργείο Υγείας: Εκτελούνται μεταφορές (δωρεάν ή επί πιστώσει)

Το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών σε καυστική ανακοίνωση του ασκεί κριτική στην ηγεσία του Υπ. Υγείας για τα μπαλώματα στα οργανικά κενά που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να μη φανεί η γύμνια του ΕΣΥ σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς


«Το μόνο που γνωρίζει είναι να μετακινεί γιατρούς του ΕΣΥ σαν περιπλανώμενο θίασο. Πότε στην ξηρά, πότε στα νησιά, σύντομα και στη θάλασσα (ευτυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για το διάστημα). Πότε με εντέλλεσθε, πότε με καλοπιάσματα, πότε με χαρτζιλίκια, πότε με απειλές.

Την πιθανότητα να ενισχύσει τα νησιά με μόνιμους γιατρούς μέσω προσλήψεων μάλλον δεν το σκέφτηκε, επειδή δεν ανήκει στην πολιτική φιλοσοφία της. Το ότι υπάρχουν νοσοκομεία στα νησιά  που έχουν να πληρωθούν πρόσθετες εφημερίες εδώ και ένα χρόνο, μάλλον δεν το γνωρίζει» αναφέρει συγκεκριμένα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών

Υπουργείο Υγείας: Εκτελούνται μεταφορές (δωρεάν ή επί πιστώσει)

Μέσα Ιουνίου και η Αν. Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα ανακάλυψε αίφνης ότι υπάρχουν ιατρικά (και νοσηλευτικά, παραϊατρικά, κοκ) κενά στα νοσοκομεία των νησιών και των τουριστικών περιοχών.

Και τι έκανε;

Αντί να προκηρύξει θέσεις γιατρών, συνέχισε την συνήθη πρακτική του Υπουργείου, να μετακινεί δηλαδή γιατρούς από τα κεντρικά νοσοκομεία στα νησιά. Μόνο που, σε αντίθεση με τον συνάδελφο της Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, που μέχρι τώρα πραγματοποιεί τζάμπα τις μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα, αυτή υποσχέθηκε κι ένα πενηντάρικο την ημέρα –να έχουμε να παίρνουμε!- για το επόμενο δίμηνο μόνον. Μετά δεν θα υπάρχουν κενά!

Έτσι το Υπουργείο Υγείας (και Μεταφορών) θα πραγματοποιεί μετακινήσεις γιατρών εκτός από τζάμπα σε όλη τη χώρα και με χαρτζιλίκι σε επιλεγμένους προορισμούς για περιορισμένο χρονικό διάστημα (τρέξτε να προλάβετε, γιατί μόνο κριτήριο επιλογής είναι ποιος θα κάνει πρώτος αίτηση!).

Πώς θα καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία από τα οποία θα φύγει προσωπικό, η κυρία Υπουργός δεν απαντά. Πού θα βρουν τα νοσοκομεία των νησιών τα λεφτά για να δίνουν χαρτζιλίκια, επίσης δεν το λέει. Πού θα βρεθούν γιατροί με τις ελλείψεις που υπάρχουν δεν το ξέρει.

Το μόνο που γνωρίζει είναι να μετακινεί γιατρούς του ΕΣΥ σαν περιπλανώμενο θίασο. Πότε στην ξηρά, πότε στα νησιά, σύντομα και στη θάλασσα (ευτυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για το διάστημα). Πότε με εντέλλεσθε, πότε με καλοπιάσματα, πότε με χαρτζιλίκια, πότε με απειλές.

Την πιθανότητα να ενισχύσει τα νησιά με μόνιμους γιατρούς μέσω προσλήψεων μάλλον δεν το σκέφτηκε, επειδή δεν ανήκει στην πολιτική φιλοσοφία της. Το ότι υπάρχουν νοσοκομεία στα νησιά  που έχουν να πληρωθούν πρόσθετες εφημερίες εδώ και ένα χρόνο, μάλλον δεν το γνωρίζει. Το ενδεχόμενο με λογικό επιμίσθιο στις πρόσθετες εφημερίες να δεχτούν –έστω και εκτάκτως, για ένα δίμηνο- να καλύψουν με παραπάνω εφημερίες οι γιατροί των νησιών, δεν πέρασε από το μυαλό της. Το ότι τα νησιά δεν είναι θερινό ντεκόρ, και έχουν ζωή και κατοίκους, άρα και ανάγκες, για τους υπόλοιπους δέκα μήνες του έτους, δεν το φαντάστηκε. Άξιος λοιπόν ο τίτλος της Υπουργού Υγειονομικών Μεταφορών (δυστυχώς όμως μόνον Αναπληρώτριας, ο Υπουργός εκτελεί μεταφορές σε όλη την επικράτεια)

Πάντως τώρα που ο «αξιόπιστος εργοδότης» μας, οι αξιότιμοι κκ. Υπουργοί Υγείας, ανακάλυψαν τις ελλείψεις στα νησιά και νομοθετούν άρον άρον, να τους πληροφορήσουμε και για κάποιες άλλες λεπτομέρειες:

  • Τα κενά γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι πάνω από 6500.
  • Υπάρχουν πολλά νοσοκομεία στα νησιά (και όχι μόνο) που λειτουργούν όλο το χρόνο με ένα ή κανένα γιατρό σε πολλές κρίσιμες ειδικότητες.
  • Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου εδώ και τεσερσήμισι χρόνια. Οι περικοπές του 2012 κρίθηκαν δικαστικά αμετάκλητα παράνομες και υποχρεούται να τις καταργήσει.
  • Οι εφημερίες δευτέρου τριμήνου δεν έχουν πληρωθεί στους γιατρούς του ΕΣΥ, παρόλο που βαδίζουμε στο τρίτο τρίμηνο.
  • Σε πολλά νοσοκομεία δεν έχουν πληρωθεί πρόσθετες εφημερίες για περισσότερο από ένα χρόνο.
  • Οι ιδιώτες γιατροί δεν πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ συνεχίζουν να την πληρώνουν κανονικά.

Κατανοώντας ότι πέφτουν από τα σύννεφα με αυτές τις συνταρακτικές αποκαλύψεις, δεν θα προχωρήσουμε σε άλλες (για την αναμονή στα νοσοκομεία, το ιατρικό brain drain, το ύψος των μισθών των γιατρών, κοκ), διότι δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη θερινή ραστώνη και την προεκλογική προετοιμασία τους (ή και προσωπική αγωνία τους).

Καλό θα ήταν όμως να μην αντιμετωπίζουν γιατρούς, ασθενείς και κατοίκους των νησιών σαν ιθαγενείς στους οποίους μοιράζουν καθρεφτάκια.

Καλό Καλοκαίρι!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)