to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 18.06.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Οι διακρίσεις και το ρατσιστικό μίσος δεν έχουν καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στο ευρωπαϊκό Συνέδριο των ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνομικών απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,Δημήτρης Παπαδημούλης.


Στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών (European LGBTI+ Police Association – EGPA) που φέτος διεξάγεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, συμμετέχουν περίπου 100 αστυνομικοί από 17 χώρες της Ε.Ε. οι οποίοι εκπροσωπούν χιλιάδες µέλη της EGPA και οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη μεγάλη παρέλαση που παραδοσιακά κλείνει τις εκδηλώσεις του Pride, το Σάββατο 18 Ιουνίου.

Στον χαιρετισμό του ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα οποία καταδεικνύεται η μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για μια «κοινωνία όπου όλοι θα μπορούν ελεύθερα να εκφράζουν την ταυτότητά τους, χωρίς τον φόβο για την σωματική ή ψυχική τους ακεραιότητα».

Στο πλαίσιο καταπολέμησης των διακρίσεων και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο έλληνας Αντιπρόεδρος επεσήμανε πως «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν καθήκον να τα υποστηρίζουν και τα προστατεύουν σύμφωνα με τις Συνθήκες και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και το διεθνές δίκαιο». Και υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι οι διακρίσεις και το ρατσιστικό μίσος δεν έχουν καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οιαυτοαποκαλούμενες ‘’ζώνες χωρίς ΛΟΑΔΜ’’ στην Πολωνία, τις οποίες χαρακτήρισε ως «ζώνες χωρίς ανθρωπισμό».

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα1,τόνισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καλέσει επανειλημμένα τα κράτη μέλη να λάβουν αυστηρά και συγκεκριμένα μέτρα με κυρώσεις όπου κρίνεται αναγκαίο, ιδιαίτερα σε ζητήματα ρητορικής μίσους. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να καταρτίσει σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων στο έδαφος της ΕΕ καθώς και σχετικά με την προάσπιση και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ που να περιλαμβάνει την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΔΜ ατόμων.

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στο πολύ σημαντικό θετικό βήμα που έγινε πρόσφατα με την ομόφωνη έγκριση εντός του 2021 του Οδικού Χάρτη για την προστασία της διαφορετικότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων, που προετοίμασε ο ίδιος και προβλέπει, μεταξύ άλλων, φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ και τον ρατσισμό με συγκεκριμένες δράσεις και σαφείς προθεσμίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)